Povijest požeškog malonogometnog turnira
Četvrtak, 31 Prosinac 2009
 
 
                      BOŽIĆNI MALONOGOMETNI TURNIR U GRABRIKU - "POŽEŠKA KUTIJA ŠIBICA"
 
 
 
 
 
Prvi malonogometni turnir održan je u ratnom vremenu stvaranja nezavisne hrvatske države.  Mjesec prosinac 1991. godine donio je žiteljima požeštine olakšanje jer su postrojbe slavne 123. požeške brigade oslobodile okupirana područja na sjeverozapadu tadašnje općine Požega. Na sam Božić, 25. 12. 1991.  Hrvatska vojska ušla je u zloglasno srbočetničko uporište u Bučju gdje je bio i logor iz kojeg se većina Hrvata nikad nije vratila svojim obiteljima. To je bila prva oslobodilačka akcija Domovinskog rata pod nazivom «Orkan 91» u kojoj je oslobođeno 21 potpapučko selo a postrojbe 123. brigade koje su zajedno sa 121. novogradiškom, 127. virovitičkom te 136 slatinskom brigadom  već tada (četiri godine prije oslobodilačke akcije «Bljesak») mogle okupatora protjerati preko Save zaustavljene su sarajevskim primirjem potpisanim  02. siječnja 1992. godine. Tom akcijom četnici su odbačeni na udaljenost s koje nisu mogli prijetiti našem gradu ni dalekometnim projektilima pa je Požega ostala pošteđena granatiranja za razliku od većine hrvatskih gradova u Domovinskom ratu.

Brojni požeški nogometaši odazvali su se zovu Domovine i uključili se u postrojbe 123. brigade jer je nogomet kao i sve ostale životne aktivnosti tada pao u drugi plan. Obrana domovine i konačno stvaranje vlastite države u tim je danima bila jedina sveta zadaća velike većine Hrvata. Potpisivanjem primirja i po povratku s bojišnice  život se u požeštini donekle normalizirao te se došlo na ideju da se organizira malonogometni turnir u požeškoj športskoj dvorani «Grabrik» pod nazivom «Slobodna Zlatna dolina».

Prvi turnir organizirali su Nogometni klub Slavonija i Nogometni savez općine Požega s ciljem obilježavanja međunarodnog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske i oslobođenja Požeške kotline. Tako je prvi turnir održan krajem siječnja i početkom veljače 1992. godine. Igralo se sadam natjecateljskih dana, sudjelovalo je 38 ekipa i odigrana je 71 utakmica a pobjednik turnira bila je ekipa NK Slavonija. U polufinale su se plasirali : NK Marsonia (Slavonski Brod), Caffe bar Merlin (Kaptol), PPK Kutjevo i NK Slavonija. C. B. Merlin i Marsonia su u polufinalu odigarli 0:0 a nakon penala rezultatom 3:2 u finale je prošao Merlin. U drugom polufinalu nakon 1:1 u regularnom dijelu Slavonija je bila bolja od PPK Kutjeva rezultatom 3:2. U utakmici za 3. mjesto Marsonia je dobila Kutjevo 5:2. Finalna utakmica između Slavonije i Merlina završila je pobjedom Slavonije 3:2. Najbolji strijelac turnira bio je Damir Bognar (NK Slavonija) sa 10 pogodaka. Najboljim igračem turnira proglašen je Ivo Pranjić (C. B. Merlin) a najbolji vratar bio je Branko Kovačević (NK Slavonija). Prve tri ekipe dobile su novčane nagrade u iznosu od 20, 15  i 10 tisuća dinara koje im je uručio u ime pokraovitelja Anto Bagarić, predsjednik izvršnog vijeća općine Požega. 
 
Sljedećih godina turnir je rastao kako brojem ekipa tako i kvalitetom te razinom organizacije. Svi turniri odigrani su u Sportskoj dvorani «Grabrik» u Požegi koja je najljepša dvorana u Slavoniji. Do 2000. godine turnir je organiziralo Nogometno središte Požega pod imenom Malonogometni turnir «Slobodna zlatna dolina» a od 2001. organizator je Požeški športski savez pod imenom «Božićni malonogometni turnir Požega».

Gladna djeca iz Kaptola je ime legendarne ekipe  koja je obilježila prve turnire u Grabriku. Na prvom turniru pod imenom Merlin došli su do finala gdje su izgubili od NK «Slavonija». Na drugom i trećem turniru (1992. i 1993.)  su uvjerljivo osvajali prva mjesta. Na četvrtom turniru, 1994. godine Gladna djeca izgubila su finale od brodskog «Bravo MSB» da bi većina igrača igrala još dva finala na petom i šestom turniru pod imenom Grgin dol i Zrinski gdje su izgubili od SOOV Požega i slavonskobrodskog Tim Petrola. Braća Pranjić su zajedno sa svojim suigračima legende požeškog turnira a njih dvojica bili su čak pet puta najbolji igrači turnira, Ivica tri te Davor dva puta.

Ekipe iz Slavonskog Broda osvojile su ukupno devet turnira što ne iznenađuje jer je Slavonski Brod oduvijek rasadnik odličnih igrača a također postoji i duga tradicija igranja malog nogometa. Uz njih od ekipa sa strane jedno prvo mjesto ima novogradiški "Rubikon" 2001. godine. Također tri požeške ekipe bile su sastavljene od igrača sa strane. Pobjednik turnira 1995. godine "Središte za obuku i odgoj vojnika Požega" imalo je ekipu sastavljenu od prvoligaških i drugoligaških igrača na odsluženju vojnog roka u Požegi . Ekipa "Bonavia" osvojila je turnir 2000. godine a u svojim redovima imala je prvoligaške igrače malog nogometa i malonogometne reprezentativce iz Zagreba. Ekipa "Trento" (Ivandol) koja je osvojila posljednji turnir 2011. godine bila je sastavljena  od mladih igrača iz Cernika  koji su već ranije osvajali požeški turnir u pionirskoj i kadetskoj kategoriji.
Velik broj pobjednika turnira sa strane pokazuje i da je suđenje u Grabriku korektno  kroz cijelu povijest turnira zbog čega se sve ekipe rado vraćaju svake godine u Požegu.

Slavonskobrodska ekipa «Tim Petrol» osvojila je Grabrik 1996. a 1997. ista ekipa osvojila je turnir pod imenom «Anadolu». Njihovu dominaciju prekinula je 1998. požeška ekipa "Kamen Ingrad", sastavljena od bivših igrača požeške "Slavonije" koji su tada igrali za NK "Papuk" Velika.


Ekipa "Simoneta" iz Slavonskog Broda je rekorder Grabrika sa tri naslova pobjednika, 1999., 2004. i 2006. Uz to još su tri puta igrali u finalu i osvojili drugo mjesto (2002., 2005. i 2007.). Glavni igrač Simonete godinama je bio  Mario Tadić, nekoliko puta najbolji strijelac i najbolji igrač turnira.
Brodski "Argus" koji je igrao i u I. Hrvatskoj malonogometnoj ligi osvajao je Grabrik 2002.  i 2003. godine. Odličnu ekipu malog nogometa predvodio je legenda požeškog turnira Ernad Adžulović, nekoliko puta najbolji strijelac i najbolji igrač turnira a na vratima je bio odlični, skoro nesavladivi Zoran Kovačević koji je Argusu i drugim brodskim ekipama svojim obranama donio nekoliko naslova na turniru. Pokretanjem liga malog nogometa u Požegi i osnivanjem malonogometnih klubova požeške ekipe postale su ravnopravnije brodskim ekipama jer se i u požeštini mali nogomet počeo igrati preko cijele godine što je došlo do izražaja u novije vrijeme i na Božićnom malonogometnom turniru.

Požeška ekipa "Metalijacomerc Bistro Plavo Srce" osvojila je turnir 2005. godine a 2006. bila je drugoplasirana.

Požeška "Bijela kuća" osvajala je turnir dvije godine zaredom 2007. i 2008 a ekipa "Caffe bar Oase" iz Pleternice osvojila je turnir  2009. godine. 

"Caffe bar Arena" iz Slavonskog Broda osvojila je turnir 2010. godine a posljednji turnir 2011. osvojio je "Trento" iz Ivandola.

Osvojiti Božićni malonogometni turnir san je svakog požeškog nogometaša i malonogometaša.  Grabrik  se čeka cijele godine a o turniru se također priča  skoro cijele godine, pola godine o prošlom turniru a pola o narednom. Kakav je bio turnir, kvaliteta igranja i suđenja, koje ekipe igraju, za koga koji igrači nastupaju , da li je netko prešao u drugu ekipu, ima li pojačanja,  koja ekipe dolaze sa strane i sve druge stvari koje turnir nosi za sobom.

 

Može se slobodno i bez pretjerivanja reći da turnir u Grabriku za Požegu i našu županiju ima značaj jednak "Kutiji šibica" za Zagreb i cijelu Hrvatsku. 
Božićni malonogometni turnir nije samo sportski događaj godine u našem gradu nego i kulturni i zabavni  u rangu sa Glazbenim festivalom «Zlatne žice Slavonije». Kroz dvadesetak dana odigravanja turnira dvoranu posjeti oko 10.000 gledatelja koji prate oko 300 utakmica u 8 dobnih kategorija u kojima nastupa oko 160 ekipa i  1600 igrača. Osim seniorskog i veteranskog turnira posebnu pozornost privlači tradicionalno velik broj ekipa djece u turniru mladeži koji se igra u čak šest kategorija (limači, početnici, pioniri, kadeti, juniori, juniorke) i okupi stotinjak ekipa. Turnir mladeži jedinstven je u Hrvatskoj jer se nigdje drugdje ne igra u toliko mnogo dobnih kategorija i ne traje toliko dugo. Naš turnir mladeži traje puna dva tjedna koliko djeca imaju školske praznike. 

Turnir mladeži okupi svake godine  1000 malih nogometaša koji su svjetla budućnost i perspektiva požeškog turnira jer svi oni skupljaju  iskustvo za nastup u seniorskom turniru.

                                                                                                                                                      Jurica Bešlić

 

Delegiranje sudaca

Delegiranje sudaca

Mjesečni raspored

Sportska događanja u mjesecu

Anketa

Smatrate li da je Gradu Požegi najpotrebniji-a:
 

Zaboravili ste šifru?