Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 01:00

Plamene nakon produžetaka svladale ŽKK Pulu u 15. kolu A1 Hrvatske košarkaške lige.

POŽEGA - Doigravanje je za košarkašice Plamen Požege jedan korak bliže, no požeške košarkašice su svoje gledatelje dovele na koračić od nervnog sloma u susretu s Pulom. 

Sve ono što su požeške košarkašice dobro pokazale u Virju protiv Pule nije postojalo niti u tragovima. Najbolje će to izraziti čiste brojke. U Virju su Plamene nakon 20 minuta primile 21 poen, dok su to protiv Pule nadmašile u prvoj četvrtini kada su inkasirale čak 22 poena. Nevjerojatno! Obrana nije postojala, gošće su zabijale kako god su htjele, bilo je tu pregršt lakih poena, kontri, ukradenih lopti, skokova.

Jednom riječju katastrofalna defenzivna četvrtina Englmanove ekipe. Da u tih početnih 10 minuta nije dobro raspoložena bila Petra Lovrić bio bi to pravi potop. Pomalo i sretno Petra je sa sirenom pogodila tricu pa se prva etapa završila sa samo -5. 2/4 defanzivno ponovno katastrofalna, na svojoj polovini Plamene su djelovale kao seoska radnička zadruga, svaka je igrala svoju igru, i to loše, što su gošće uredno kažnjavale, no srećom u tom dijelu igre niti Puležanke nisu pokazale puno više u obrani, dapače, uspjele su “nadmašiti” Plamene i inkasirati za žensku košarku pomalo nestvarnih 26 poena. U 2/4 napadački su dobro funkcionirale najiskusnije, Mandir, Bogoje i kapetanica Martina Lovrić, pa se na poluvrijeme otišlo sa zaostatkom od 2 poena.

Nastavak susreta je donio probleme ponovno na istom dijelu parketa, dakle ovoga puta u napadačkom dijelu igre. I kada su izradile dobru akciju, lopta jednostavno nije htjela kroz obruč. Nekoliko otvorenih šuteva je praktično svima iscurilo, koliko je to bilo izraženo možda će najbolje reći strašna nervoza kod najiskusnije Sandre Mandir koja je bila poprilično frustrirana i ljutita, silno se trudila a lopta jednostavno nije vraćala za taj trud. Barem je obrana profunkcionirala, iako je i ova dionica igre otišla na stranu gošći pa se u odlučujućih 10 minuta krenulo sa zaostatkom od 5 poena. Ta nervoza se nastavila i u nastavku, ponovno puno promašaja, čak je krenuo veliki problem i sa slobodnim bacanjima, ali ipak Plamene poenima Kristine Soldo dolaze do prvog vodstva nakon 7:6 na samom početku utakmice.

U 36. minuti kod +2 za naše djevojke Ana Vojtulek promašuje oba slobodna bacanja, što će kasnije dovesti do zanimljive situacije. I jedne i druge su ispunile bonus, pa je završnica postala pravo kidanje živaca uglavnom slobodnim bacanjima. Najprije Mandir pogađa oba za prednost Plamenih, zatim za gošće iz igre pogađa u ovom susretu zaista iznenađujuće dobra Maja Ramljak. 28 sekundi prije kraja Ivona Bogoje promašuje oba slobodna bacanja, a zatim 11 sekundi prije kraja Soldo radi osobnu na najgorem mogućem igraču, sjajnoj Lei Miletić koja ipak promašuje drugo slobodno bacanje nakon čega Martina Lovrić genijalnom asistencijom preko čitavog terena pronalazi samu Mandir koja poravnava na 71:71. Na 3 sekunde prije kraja Ramljak koja je odigrala sjajnu utakmicu radi korake i daje Plamenima mogućnost da slave prije produžetaka, no Puležanke su se uspjele obraniti pa se odlazi u produžetke i novih 5 minuta kidanja živaca za ovoga puta sjajnu publiku u Grabriku.

U produžetku se nervoza nekako preselila u redove gošći koje su zapucale nekoliko slobodnih bacanja, a nakon što su Mandir i Soldo svoje zadatke uspješno obavile dolazimo do one zanimljive situacije s Anom Vojtulek. Ana je zaradila dva slobodna bacanja kod 77:75 za naše košarkašice, a odmah su se oko nje skupile upravo Bogoje i Soldo i očito joj udjelile savjet da se smiri. Ana je to izvela na zanimljiv način, naime počela je – pjevušiti. Barem se tako činilo s tribine, iako se nije dalo razabrati koji je hit na usnama. Prvi put je pomoglo, drugi put nije. S druge strane na liniju slobodnih je izišla ponovno Miletić, i ponovno jedno pogodila, drugo promašila. Na samom ulasku u posljednju minutu Petra Lovrić pogađa svoju 5. tricu i definitivno odlučuje susret. Moramo reći da je Petra definitivno zaslužila da ona bude ta, čitavu sezonu se silno trudi ali je nikako ne ide u napadačkom dijelu onako kako smo od nje navikli, a danas je to bila Petra na svom standardnom nivou. Posebna priča ove utakmice je ipak Kristina Soldo koja se vratila prije očekivanog nakon loma ruke i odigrala 30 minuta, debelo više od planiranog, ali je odigrala jako dobru partiju i dokazala ono što se znalo i ranije, s njom i bez nje to nije ista ekipa.

Ovakve pobjede definitivno dižu ekipu, kada se pobjedi kada te ovako ne ide to je znak da ekipa ima vrhunski karakter. Napokon se vidjelo i da klupa živi uz svoje suigračice što sigurno daje dodatni motiv i djevojkama, ali i automatski diže publiku. A danas je i publika u Grabriku definitivno zaslužila visoke ocjene. Po brojnosti bez konkurencije najviše u dosadašnjem dijelu sezone, ali i po decibelima tokom čitave utakmice. Što se tiče brojnosti sasvim sigurno je pridonio i termin koji je svakako daleko bolji od onih u 16 ili 17 sati. – Odigrali smo kriminalnu obranu u prvom poluvremenu, nedopustivo je primiti 45 poena. Loše smo trčali, loše smo igrali obranu, iako moram priznati da je njih odlično služio šut. U drugom poluvremenu smo se obrambeno digli, ali smo se puno trošili loveći taj zaostatak pa je trpio napad. Planirali smo da Soldo igra desetak minuta da malo osjeti igru, ali je na kraju morala igrati 30 minuta. Ona je naš ključni igrač, to je jasno, dok je igrala obranu na Miletićki to je bilo dobro. Slijedi nam praktično prijateljska utakmica protiv Medveščaka, možemo reći da imamo dva tjedna da se pripremimo za ono što nas čeka, a to su dva teška derbija protiv Raguse i Zadra iako niti sa Šibenikom neće biti lako, morat ćemo biti maksimalno ozbiljni – rekao je nakon utakmice Vladimir Englman trener Plamena kojem je svakako dobro došao rođendanski poklon njegovih igračica koje su mu proročanski poklonile tablete za smirenje. Kao sredstvo za smirenje može djelovati i pogled na trenutnu ljestvicu na kojoj su Plamene treća ekipa u državi u ovom trenutku.

 

PLAMEN – PULA ČRNJA TOURS 81:78 (17 – 22, 26 – 23, 12 – 15, 16 – 11, 10 – 7)

Plamen: M. Lovrić 5, P. Lovrić 19, L. Soldo, Vojtulek 12, Bašić, Mandir 20, K. Soldo 12, Kostova, Pandža Brnić, B. Soldo, Berger, Bogoje 13

Pula: Đukić 7, Barukčić, Miletić 18, Perko 16, B. Trehub 4, Hajdin 15, Prugovečki, Demirović, Ramljak 18, K.Trehub

 

(Tekst i foto : Sportalo.hr)

Pročitano 2075 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 10:38