Srijeda, 22 Veljača 2017 01:00

U Gradskom kazalištu Požega u petak, 24. veljače s početkom u 18,00 sati bit će predstavljena knjiga "70 godina nogometa u Vidovcima i Dervišagi"

POŽEGA - Nogometni klub Dinamo (Vidovci - Dervišaga) prošle godine je s nizom događanja obilježio 70 godina postojanja kluba (1946. -2016.) i igranja nogometa u Vidovcima i Dervišagi.

Obilježavanje ovog velikog jubileja završava u petak, 24. veljače 2017. u 18,00 sati u Gradskom kazalištu Požega kada će u sklopu svečane sjednice povodom 70. godišnjice kluba javnosti biti predstavljena i knjiga pod nazivom „70. godina nogometa u Vidovcima i Dervišagi“

Knjigu o klupskoj povijesti i nogometnoj prošlostu u naseljima Vidovcima i Dervišagi pripremila je zajednički skupina od 4 autora. To su Jurica Bešlić, Goran Đurđević, Vesna Milković i Jelenko Topić.

Povjesničar Goran Đurđević koji je ujedno autor i urednik knjige bit će i promotor na predstavljanju, rezecenti su Kristina Rupert i Mihaela Markovac. Grafičku pripemu knjige napravio je Mislav Bošnjak. 

Nakladnik knjige je Nogometni klub Dinamo Vidovci Devišaga na čelu s predsjednikom Tomislavom Čabrajom i Izvršnim odborom kluba u kojem se nalaze dopredsjednik Marinko Marić, tajnik Marko Dumančić te članovi Josip Bonić, Ivica Čabraja, Ivan Dujmović, Jura Janković, Dejan Janota, Antun Mandić, Zdravko Matošević, Zvonko Miličević, Ivan Radičević, Miroslav Razumović i Miro Vujnović

Fotografije kluba za knjigu su prikupili i pripremili Duško Mirković i Antun Mandić koji je i autor svih karata i grafikona. Lektor knjige je Korana Nikšić. 

Knjiga je tiskana u nakladi od 400 primjeraka, a tiskala ju je tvrtka "Biro - tisak". 

Uprava Nogometnog kluba Dinamo je željela izdati knjigu kako bi ostao zapisani trag zahvale svim članovima kluba od početaka do danas. Ova knjiga pokušava pronaći put razvoja i uspona nogometa u Vidovcima i Dervišagi, a na neki način daje i priznanje ljudima koji su sebe ugradili u Slavonac, Slogu i današnji Dinamo.

Od pisanih dokumenata iz starijih razdoblja nema gotovo ništa sačuvano. Stoga se u istraživanju građe više oslanjalo na razgovore i sjećanja igrača, čelnika i aktivista kluba. U Nogometnom klubu Dinamo izdavanjem ove bogate monografije zatvaraju vrata prošlosti ali i otvaraju novi pravac razvoja, koji nameće obvezu još većeg angažmana i rada u budućnosti.

Poplava iz 2014. godine u kojoj je stradala klupska arhiva uvjetovala je da knjiga većinom bude napisana na temelju sjećanja dužnosnika, a ne i pisanih dokumenata. Zbog toga je dogovoreno da razgovore organizira sadašnja uprava NK „Dinamo“ što je i učinjeno. Razgovore su vodili Jelenko Topić i Vesna Milković, dvoje iskusnih požeških novinara. Jurica Bešlić, sportaš i istaknuti sportski djelatnik, prikupio je rezultate dosadašnjih uspjeha i aktivnosti, a Goran Đurđević, povjesničar i arheolog, dao je povijesne obrise ovih sedamdeset godina kluba.

Uprava NK Dinamo na svečanoj sjednici će se zahvaliti svima koji su pomogli u dugogodišnjem radu kluba te će se brojnim zaslužnim pojedincima uručiti i prigodna priznanja.

Pročitano 1736 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 23 Veljača 2017 10:21