Ispiši ovu stranicu
Utorak, 13 Ožujak 2018 01:00

Zoran Zekić i Ante Vučemilović Šimunović educirali požeške trenere i suce

POŽEGA - U prostorijama Hrvatske gospodarske komore jučer je održan edukacijski seminar za trenere s područja Požeško slavonske županije na kojem su predavači bili trener Osijeka Zoran Zekić i član komisije nogometnih sudaca HNS-a Ante Vučemilović Šimunović. Okupilo se u HGK-i 40ak nogometnih djelatnika, najviše trenera, ali bili su zastupljeni i suci, posebno oni mladi.

Zekićeva tema bile su pripreme NK Osijeka za aktualnu sezonu koje su bile vrlo specifične zbog vrlo kratkog odmora nakon završetka sezone, i ranog početka nove sezone zahvaljujući europskim izazovima. Nakon početne “stidljivosti” razvila se vrlo zanimljiva rasprava u kojoj je trener Bijelo plavih odgovarao na pitanja o samoj koncepciji treninga, o rekuperaciji momčadi nakon teških europskih ispita. Istaknuo je Zekić kako su u pobjedi protiv PSV-a imali pomalo i sreće zbog činjenice da je nizozemski velikan Osijeka shvatio onako kako je Osijek St. Colomu, kao dio priprema za ono što slijedi, pa im se to obilo o glavu. Tako je došao i do aktualne situacije u klubu, odnosno u njegovoj momčadi.

Iznio je činjenicu da jednostavno nema adekvatne uvjete za trening, da su proteklih tjedana radili na vrlo lošem terenu i u dvorani gdje se jednostavno ne može nešto kvalitetno uigravati. To se odrazilo i na izdanje u Vinkovcima kojim definitivno nije zadovoljan. Pojasnio je trenerima što zahtjeva od svojih igrača, istaknuo da mu nedostaju dva igrača, odnosno dva tipa igrača. Centarfor koji bi se spuštao po loptu i tako otvarao prostor krilnim napadačima čime bi se uvelike riješio problem igre na postavljenu obranu, te zadnji vezni, kako je rekao “frajer s mudima” koji bi pomogao aktualnom kadru iskustvom i kvalitetom.

Najaktivniji sugovornici su mu bili treneri trećeligaša Dalibor Bognar i Krešimir Brkić, no kako je vrijeme promicalo i ostali su se uključivali u raspravu. Na pitanje postoje li u HNL-u ta dva igrača koja mu trebaju bez puno razmišljanja Zekić je potvrdio te dodao da su Osijeku – nedostupni. Ili u prijevodu preskupi!

Pričao je bivši igrač Kamen ingrada i o velikom problemu u radu s mladima, oni koji dolaze u prvu momčad nisu tehnički niti taktički spremni pa je to komparirao s Barcelonom čije je treninge proučavao i posebno istaknuo rad s trenerima futsala koji su u svim velikim klubovima uključeni u rad škola nogometa. Za to promjeniti potrebno je vrijeme jer je klub u godinama neimaštine ostao bez kvalitetnih mladih igrača što sada mora istrpiti dok dočeka plodove kvalitetnog rada, koji će s novim kampom sigurno otići na višu razinu.

Dodirnuo se Zekić i kritika na svoj račun i račun igre njegove momčadi te rekao ga smetaju takvi komentari, ne zbog same kritike nego zbog činjenice da ljudi ne pitaju u kakvim uvjetima rade, može li on odraditi sve što je zamislio, provedu li igrači ono što se od njih traži. Kao problem je istaknuo i prevelika očekivanja, nakon pobjeda nad PSV-om svi su počeli očekivati naslov prvaka, a to u ovom trenutku nije realno s ovom momčadi.

U drugom dijelu seminara riječ je preuzeo Vučemilović i govorio o određenim pravilima koja su izmjenjena. Najviše rasprave izazvale su situacije u kojima se pokazuju ili ne pokazuju kartoni i dodjeljuju kazneni udarci u slučaju igranja rukom. I nakon nekoliko pojašnjavanja pravila bilo je oprečnih mišljenja, bilo je i zanimljivih komentara, a na kraju je dojam da su svi profitirali i ovim dijelom druženja. 

Ovakvo okupljanje je zaista sjajna stvar, prava je šteta što se ništa slično nije događalo godinama u Požegi. Veliki broj trenera svjedoči da ih zanimaju ovakve stvari, da su spremni odazivati se edukcijama i može se reći da je zaključak na kraju jednoglasan – ponovilo se!

 

(Sportalo.hr) 

Pročitano 1579 puta