Subota, 11 Travanj 2020 02:00

Preminuo je nekadašnji trener požeške Slavonije i legendarni dinamovac Čedomir Jovićević

ZAGREB - GNK Dinamo Zagreb je danas na svojoj internet stranici objavio tužnu vijest. U 68. godini života je nakon duge i teške bolesti preminuo Čedomir Jovićević, bivši igrač 'modrih' i otac trenera druge momčadi Igora Jovićevića.

Čedo Jovićević rođen je 14. lipnja 1952. godine na Cetinju u Crnoj Gori, prve nogometne korake načinio je u tamošnjem Lovćenu, a u Dinamo je došao 1972. na poziv tadašnjega trenera Dražana Jerkovića. U jesen 1971. godine, naime, u šesnaestini finala Kupa bivše države, Dinamo je gostovao na Cetinju i pred rekordnih 6500 gledatelja (još taj rekord nije oboren!) svladao je tadašnjeg drugoligaša Lovćen 1:2. a Jerković je zapazio Jovićevića i pozvao ga je na probu u Maksimir.

 Čedo je svojedobno zanimljivo opisao okolnosti dolaska u Dinamo: Trener Jerković gledao me kako igram, pozvao me na probu i - prošao sam. Tada sam mu obećao da ću pristupiti Dinamu. U međuvremenu su me zvali i drugi klubovi, najuporniji je bio Partizan pa Olimpija u kojoj je godinama igrao moj stariji brat Miško. Obećavali su mi kule i gradove, mamili raznim pričama, ali me nisu mogli odvratiti od dolaska u Dinamo. Za mene je dana riječ bila svetinja. Došao sam suočen s mnogim pričama da u Zagrebu igrači sa strane teško prolaze. Već prvi dani demantirali su sve te priče. Svi su me izvrsno primili."

U Dinamu su ga nakon Jerkovića trenirali i Stjepan Bobek, Domagoj Kapetanović, Mirko Bazić, Rudolf Belin, Milan Antolković, Vlatko Marković, Ivan Đalma Marković, Rudolf Cvek i Miroslav Ćiro Blažević. S Plavima je osvojio i (ne)priznati naslov prvaka 1979. godine, naslov koji je sudskom odlukom pripao Dinamu, ali je u arhivu i dalje pripisan Hajduku. Nastupio je i u sezoni kad su plavi dohvatili naslov prvaka 1982. Osvojio je i pokal pobjednika Kupa 1980. kao i Balkanski kup 1977.

Bio je pouzdan lijevi branič, krasile su ga borbenost, požrtvovnost, odličan pregled igre, te igra glavom. Stariji navijači Dinama i dalje se prisjećaju bekovskog tandema Bedi (desno) - Jovićević (lijevo) koji je za Dinamo nastupao 70-ih godina prošloga stoljeća. Čedu pamte kao standardnoga lijevog braniča u sedamdesetima, u Dinamu je igrao cijelo desetljeće, upisao čak 390 nastupa, kasnije trenirao mlađe uzraste, a svoju ljubav prema plavoj boji prenio je i na cijelu obitelj. “Dinastija” Jovićević maksimirskom se klubu proteže na tri generacije. Njegov sin Igor aktualni je trener Dinama II i nekadašnji “plavi wunderkind” koji je karijeru nastavio u madridskom Realu. Na sceni je i predstavnik najmlađeg naraštaja: Filip je trenutačno član udarne postave Dinama II.

Poslije završetka igračke karijere Čedo Jovićević okušao se i u trenerskim vodama gdje je također bio uspješan. Radio je prvo u omladinskoj školi Dinama (1982-1986), pa Slavoniji iz Požege (1986/1987), velikogoričkom Radniku (1987/1988), bio glavni trener Samobora (1988/1989), pa asistirao Josipu Kužeu (1989-1991) kao pomoćni trener Dinama. I onda je otišao u Španjolsku.

 

Na  naslovnoj fotografiji se nalazi momčad požeške Slavonije 1986. godine s trenerom Čedomirom Jovićevićem. 

Prva momčad Slavonije - Sezona 1986./1987. - Republička liga - Istok

Gornji red : Halas (predsjednik), Saćer (tajnik), Živković (sportski direktor), Jovićević (trener), Pasariček, Novak, Leskovar, Širić, Kaurić, Puač (fizio), Saćer (pomoćni trener), Tomić.

Donji red : Bijelić, Mitrović, Krmar, Šarić, Zirdum, Pranjić, Petraš, Berdi, Milobara

Pročitano 2909 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 14 Travanj 2020 09:08