Utorak, 21 Veljača 2017 01:00

Športska ribolovna udruga "Šaran" Požega - dobitnik Trofeja Požeškog športskog saveza za 2016. godinu

POŽEGA - Na nedavno održanom svečanom proglašenju najboljih požeških sportaša za 2016. godinu Trofej Požeškog športskog saveza dobila je Športska ribolovna udruga "Šaran" Požega. Riječ je o priznanju koje se svake godine dodijeli jednom zaslužnom pojedincu i sportskoj udruzi za dugogodišnji rad i promicanje sporta na području grada Požege. Priznanje je od gradonačelnika Vedrana Neferovića primio predsjednik ŠRU Šaran Mile Beslić koji se po završetku proglašenja ispred svih nazočnih sportaša zahvalio na nagradama. 

Športska ribolovna udruga “Šaran” Požega je najstarija športsko-ribolovna udruga na području grada Požege i Požeško-slavonske županije te je jedna od najstarijih u Republici Hrvatskoj. Ima preko 100 članova od čega velik broj djece i mladeži. Uz osnovne djelatnosti športskog ribolova udruga organizira škole ribolova za djecu, ima športsku natjecateljsku ekipu u županijskoj ribolovnoj ligi, ima više godina ekipu u I. Hrvatskoj šaranaškoj ligi, organizira godišnje četiri ribolovna kupa i sudjeluje u kupu RH.

Udruga gospodari s dva ribnjaka koji se primjereno održavaju tokom godine. Veliku pažnju članovi društva posvećuju održavanju okoliša i njegovoj zaštiti. Udruga je vrlo često domaćin školskim ekskurzijama i nastavnim satovima u prirodi. Posebna briga vodi se o starijim članovima. Financiranje svih aktivnosti je isključivo od članarine.

Povijest ribolova u Požeškoj kotlini može se ilustrirati riječima Matka Peića, uglednog akademika, književnika i likovnog umjetnika koji u knjizi eseja, feljtona i putopisa “Požega” navodi :  “Ako su Rimljani Požešku kotlinu nazvali Zlatna Dolina, znali su zašto to čine. Nema čega tu nema! Požega je pola ravnica, pola planina. U poljadiji ima ona hrast a u gorju bor, kraj šarana u polaganoj Orljavi, ima pastrvu u brzoj Veličanki….”

Početci sportskog ribolova u Požegi sežu u 18. stoljeće kada su Gradsko Poglavarstvo grada Požege i Kotarsko poglavarstvo Požega, kao vlasnici ribolovnih voda, davali u zakup pojedine revire i izdavali dozvole za ribolov. Poznato je da su 1794. godine stanovnici sela Vidovci platili 17 forinti i 12 krajcara za ribolov na Orljavi.

U «Glasniku županije požeške» iz 1892. godine objavljen je oglas Gradskog poglavarstva : « Ribolov u ovogradskih potocih dozvoljen je samo onome, tko dobije za to dozvolu plativši 1 forintu i 50 novčića pristojbe. Tko toga ne plati, a bude lovio, platit će 5 forinta globe.» Na temelju Zakona o slatkovodnom ribarstvu koji je donio Hrvatski sabor 1891. godine kontrolu pridržavanja propisa i lovostaja obavljali su poljari, lugari, stražari, financi i oružnici. Stanovnci sela Vidovaca, Graca, Frkljevaca i Sulkovaca bili su poznati ribolovci na Orljavi. Pleterničani su bili zakupnici ribolova na području pleterničke općine. Između dva svjetka rata na području Požeštine lov ribe se obavljao uglavnom nedopuštenim sredstvima – mrežama, dinamitom, iz puške, omamljivanjem ribe otrovom i drugim nedopuštenim sredstvima.

U cilju sprečavanja krivolovstva i pustošenja ribljeg fonda je, od 1935. godine, Lovačko društvo «Šijak», kao zakupnik ribolovnih voda izdavalo ribolovnice i imalo lovonadzorno osoblje. Iste godine u Zagrebu se osniva Savez ribarskih društava savske banovine. To je ponukalo i požeške ribolovce sportaše da razmišljaju o osnivanju ribolovnog društva, preuzimanju ribolovnih voda na gospodarenje i unapređenje sportskog ribolova.

Zadnji poticaj realizaciji ove ideje bio je donošenje novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu 1937. godine. Prije 80 godina, 1937. godine, izabran je inicijativni odbor koji je izvršio sve potrebne radnje za osnivanje riblovnog društva. Inicijativni odbor je bio u sastavu: prof. Antun Petković, Josip Gajer, prof. Drago Marković, Ivan Francuz, Ladislav Haramina, Dragutin Koch i Baja Vuković. U prostorijama kolodvorske restauracije za prvog predsjednika izabran je ing. Oto Mašek direktor Poljoprivredne škole, za potpredsjednika prof. Antun Petković, za tajnika Josip Gajer, za blagajnika Ivan Francuz i za ribolovnog meštra Ladislav Haramina. Među osnivačima su još bili Dragutin Koch, Josip Šajnović, Ivan Lerman, Ladislav Pavišević, Vjekoslav Peričić, Đuro Janošević, Mirko Haramina, Janez Podgoršek, Ivan Luladžić, Franjo Grđan, Dragutin Kroflin, Zvonko Puchmajer i još neki.

Društvo je nosilo ime Sportsko ribarsko društvo Slavonska Požega. Imalo je odobrena pavila a godišnja članarina iznosila je 40 dinara. Ribolovni revir obuhvaćao je rijeku Orljavu s pritocima. Društvo je imalo plaćenog stalnog lovočuvara. Šaranska mlađ je dopremana sa Save, a pastrvska iz Gorskog kotara. Poljoprivredna škola (Ratarnica) je imala tri ribnjaka za uzgoj šarana. U suradnji sa školom društvo je poribljavalo Orljavu. Brigu o ribi u Orljavi iznad Brestovca vodio je vlasnik mlina Mirko Vlastnik. Radi pribavljavljanja materijlanih sredstava i razvijanja društvenog života priređivane su ribarske zabave na steljani. Osobito je bila atraktivna i dobro posjećena vrtna ljetna zabava u iluminiranom parku kraj Orljava 1939. godine. Svirala je vatrogasna glazba, ribiči su dvorili goste i spremali riblje specijalitete (preteča današnje fišijade).

Rad društva je prekinut 1941. godine zabranom tadašnjih vlasti. Arhiv društva je za rata izgubljen. Rad je obnovljen 1952. godine kada je za predsjednika izabran Ivan Luladžić, potpredsjednik Josip Vedriš, tajnik Mirko Sačer. Sada društvo mijenja naziv u Ribarsko sportsko društvo «Šaran» Slavonska Požega. Društvo broji 68 članova. Društvo radi na suzbijanju krivolova, zabrani ispuštanja otpadnih voda tvornice Zvečevo koje truju ribu. Akcija ponovne uspostave ribnjaka na Ratarnici nije uspjela.

Godine 1955. društvo ima 176 članova i uređuje, uz pomoć mlinara Mirka Vlastnika, uzgajalište za šarane u rukavcu rjeke Orljave u Brestovcu. Društvo intenizvno radi i povećava broj članova i u drugim mjestima, tako da se 1957. godine osnivaju društva u Pleternici, Kutjevu i Čaglinu. Brzaja se poribljava pastrvom i lipljanom dovezenim iz Slovenije.

Godine 1960. društvo dobiva zemljište i izrađuje mali ribnjak za mrijest šarana u tašnjoj Makedonskoj ulici. Vlasniku je isplaćena naknada uz novčanu pomoć kotara Slav. Požege.

Godine 1965. društvo broji 285 članova. Predsjednik društva je Simo Genjaga, tajnik Mirko Saćer. Orljava se poribljava šaranom, štukom, smuđem i somom u suradnji s ribolovnim društvom «Slaven» iz Borova. Prema sporazumu sa SRD «Karas» Novska članovi ŠRD Šaran mogu loviti ribu i na njihovim vodama.

Godine 1968. društvo broji 410 članova. Predsjednik društva je Josip Šostar. Godine 1972. velike poplave odnose mnoštvo ribe a pomoć za poribljavnje daje Općinska skupština. Predsjednik društva je Đuro Šulc.

Godine 1974. predsjednik je Vilko Gašparović a društvo broji 614 članova. Izuzetno dobra je suradnja s društvima iz Vukovara, Valpova, Osijeka, Virovitice, donjeg Miholjca, Nove Gradiške te društvma u Pleternici i Kutjevu.

Članovi ŠRD Šaran, «Orljava» i «Pastrva» 04. rujna 1977. godine po prvi put organiziraju Kup grada Slavonska Požega u lovu udicom na plovak. Danas je to Kup «Vallis aurea» koji se svake godine tradicionalno održava.

Osamdesetih godina počinje gradnja ribnjaka u Eminovcima, sjedište društva je u Požegi u Lermanovoj ulici. Za ribnjak je dobivena građevna dozvola i gradi se uz pomoć gospodarstva i društvene zajednice. Glavna briga članova u narednom periodu je poribljavaje i sve manje se vodi briga o tekućim vodama. Vrlo malo dokumentacije iz tog razdoblja postoji. Dio dokumentacije je izgubljen u selidbama, dio je ostao zajedno s dokumentacijom Športsko-ribolovnog saveza.

Rukovodstva društva nisu ostvarivala kontinuitet i ozbiljnost u radu. Pada broj članova. Dio članova odlazi i osniva ŠRD Požegu. Danas ŠRU ima preko 100 članova od čega 12 invalida i veterrana domovinskogh rara i 11 kadeta. Društvo ima natjecateljsku ekipu u županijskoj ligi, kao i ekipu u Hrvatskoj šaranskoj ligi.

Društvo danas ima 4 ribočuvara i obavlja glavninu ribočuvarske službe Županijskog ribolovnog saveza. Društvo skrbi o ribnjaku i okolišu kojeg zajedno s Hrvatskim šumamama nastoji održavati na način da je ugodan svakom posjetitelju. Brojne su posjete ovoj oazi mira nadomak Požege. Posebno zanimanje pokazuju školska djeca koja se po prvi put sretnu s nekim životinjskim vrstama. Na ribnjaku i okolišu stalno stanište imaju divlje patke, a nisu rijetki niti čaplje, rode, jastrebovi, riječni galebovi, šišmiši, sove i sl. U ribnjaku se uz riblje vrste nađu kornjače i rakovi.

Planovi za budućnost su daljnje uređivanje obala ribnjaka, kupovina zemljišta, proširenje ribnjaka, uređenje ribičke kuće, daljni razvoj natjecateljskog ribolova, škola ribolova, suradnja s drugim ribolovnim društvima.

Tokom ove godine će se održati svečana skupština i obilježavanje 80. godina rada ribolovne udruge. Plan je izdavanje i prigodne monografije. Sigurno je da dobar rad Upravnog i Nazornog odbora zadnjh godina povećao broj članova i općenito pridonio zajedničkom napretku društva.

Zbog svega navedenog Trofej Požeškog športskog saveza za 2016. godinu dobila je Športska ribolovna udruga „Šaran“ Požega.

Pročitano 3306 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 22 Veljača 2017 07:53