Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 08 Studeni 2018 01:00

Članovi i strijelci Građanskog streljačkog društva Požega 1871 proveli brojne akcije i nastupili na mnogo natjecanja u 2018. godini

POŽEGA - Građansko streljačko društvo Požega 1871 je najstarija sportska udruga na području grada Požege. Osnovano je 14. srpnja 1871., a od 1864. postojala je streljačka družina. Na stotu godišnjicu Građanskog streljačkog društva, 1971. godine, Požežani su dobili modernu streljanu (na Sportsko - rekreacijskom centru) na koju su prešli iz Grginog dola gdje je do tada bila streljana. U ovom članku navedene su akcije koje su proveli članovi društva u ovoj godini kao i natjecanja na kojima su nastupili strijelci GSD Požega 1871. 

U periodu od 01.01.  do 30.09.2018. godine Građansko streljačko društvo „Požega 1871“ je sukladno Planu i programu usvojenom na godišnjoj Izvještajnoj Skupštini nastavilo sa svojim radom i aktivnostima:

- Organizacija i provođenje treninga sa svim dobnim kategorijama:

- Rad s mladima kroz provedbu škole streljaštva

- Rad s osobama s invaliditetom: kategorije „G-1“, „G-2“ i „G3“

- Pripremanje natjecatelja i natjecanja u streljaštvu za potrebe radnih organizacija (HEP), Matice umirovljenika Požeško-slavonske županije, HVIDR-e Požega, UDVDR-a Požeško-slavonske županije, UHDDR-a, HVIDR-e Sl. Brod i drugi.

- Rad s natjecateljima: pripreme i nastupi muške ekipe u I. B Hrvatskoj ligi u disciplini zračna puška „Standard“

- Nastupi na Kupu Hrvatskog streljačkog saveza

- Nastupi na natjecanjima u disciplini samostrel „Fjeld“

- Nastupi i organizacija natjecanja u disciplinama vatrenog oružja, malokalibarska puška i oružje velikog kalibra.

- Sudjelovanje u radu tijela sportskih organizacija (Požeški športski savez, Zajednica športskih udruga i saveza, Hrvatskog streljačkog saveza)

 

Sukladno Zakonu i pravilniku o radu Udruga i Statutu GSD „Požega 1871“ dana 05.10.2017. godine održana je redovna Izvještajna Skupština.

Tijekom 2018. godine Izvršni odbor GSD „Požega 1871“ održao je 5 službenih sjednica, dvije izvanredne sjednice i desetak sastanaka na kojima se dogovaralo o radu i provedbi zadaća sukladno Planu rada za 2018. godinu, načinu provedbe te podjelama zadaća. Na navedenim sjednicama i sastancima donošene su odluke za kvalitetan rad Društva.

Kroz planirane aktivnosti Izvršni odbor je naročito obratio pozornost na što bolju i kvalitetniju suradnju s osnovnim i srednjim školama sa ciljem animiranja što većeg broja djece starije od jedanaest godina kroz organiziranu školu streljaštva, da se što veći broj djece upozna sa streljačkim sportom, nauči sigurnom i pravilnom rukovanu zračnim oružjem u kontroliranim uvjetima, kao i općim pravilima sportskog ponašanja.

U periodu od početka siječnja do kraja svibnja 2018. godine kroz Školu streljaštva prošlo je 17 polaznika i svi su uspješno savladali osnove pravilnog rukovanja i gađanja zračnom puškom, a ono što je izuzetno dobro je da je od polaznika škole streljaštva pet polaznika postalo i aktivni članovi GSD-a, a četiri su i vrlo perspektivni strijelci koji uz nastavak treninga mogu postizati zapažene rezultate.

Tijekom 2018. godine Izvršni odbor je u više navrata izrazio zabrinutost za stanje objekta u kojemu je smještena „Pucaona“ gdje je s vremenom zbog pritiska koji je počeo nastajati kada je izgrađen kat iznad u kojemu se nalazi dvorana za judo klub, drvena ostakljena pregrada postala toliko iskrivljena da je postojala mogućnost pucanja stakala i mogućnost ozljeđivanja te smo stakla morali ukloniti.

Nadalje, zbog devastacije i rušenja zida ograde (od strane poznatih počinitelja) te rušenjem zaštitnih „blendi“ te devastacije automata za gađanje na prostoru malokalibarskog strelišta GSD zakinut za kvalitetno treniranje i organiziranje natjecanja sukladno Planu natjecanja, te su strijelci primorani za treninge i natjecanja koristiti strelište SK „Sveti Mihovil“ Slavonski Brod.

Nadalje, dugogodišnje ne ulaganje u sam objekt koji je na korištenju GSD-u, vrijeme je učinilo da je sanitarni čvor u vrlo derutnom stanju. Zbog navedenih problema Izvršni odbor je angažirao ovlaštenog inženjera da se izradi studija i troškovnik za saniranje istog.

U knjizi članova GSD „Požega 1871“ ima upisano 386 članova, od kojih 54 člana aktivno sudjeluje bilo kroz treninge ili kroz organizaciju i vođenje GDS-a.

Tijekom 2018. godine GSD “Požega 1871“ je provelo 92 dana službenih treninga za strijelce-takmičare što je oko 184 sata treninga sa 8-10 strijelaca po treningu.

Dana 02.01.2018. godine Održan je već tradicionalni Božićno-novogodišnji turnir u organizaciji GSD „Požega 1871“ te je upravo ekipa GSD –a osvojila prvo mjesto.

Dana 07.04.2018. godine članovi GSD „Požega 1871“ nastupili su na Memorijalnom turniru „SAVA 1992“ u Slavonskom Brodu. Radi se o natjecanju u gađanju malokalibarskom puškom te je ekipa GSD „Požega 1871“osvojila drugo mjesto.

Povodom tradicionalnog natjecanja u gađanju serijskom zračnom puškom „Krvavi Uskrs“ koji organizira Udruga Prvi Hrvatski redarstvenik, u Suhopolju ekipa Požege osvojila je prvo mjesto u ekipnom plasmanu, dok je u pojedinačnom dijelu naš strijelac Branimir Bartolović osvojio prvo mjesto.

Članovi GSD-a su za potrebe Matice umirovljenika Požeško-slavonske Županije u vremenu od 05.05.2018. godine do 26.05.2018. godine organizirali i proveli treninge za deset ekipa sa po tri natjecatelja uz organizaciju selekcijskog natjecanja te samo natjecanje u streljaštvu u sklopu Sportskih susreta Matice umirovljenika.

Dana 09.06.2018. godine na Otvorenom prvenstvu grada Našice za kadete/kadetkinje u gađanju Serijskom zračnom puškom nastupila je kadetska ekipa u sastavu Filip Soldo, Matko Leko i Deni Petrović.

Na otvorenom prvenstvu u gađanju serijskom zračnom puškom u organizaciji streljačke sekcije UHDDR-a Belišće nastupila je ekipa u sastavu: Tomo Karavlah, Jaroslav Vlastnik i Željko Peternel te su u ekipnom dijelu osvojili prvo mjesto, a u pojedinačnom je Jaroslav Vlastnik osvojio prvo mjesto.

Dana 18.06.2018. godine GSD „ Požega 1871“ je bio organizator natjecanja u gađanju Jurišnom puškom (PAP 7,62 mm) te je Ekipa GSD-a osvojila drugo mjesto u Ekipnom dijelu, a naš strijelac Tomica Galović u pojedinačnom dijelu osvojio je treće mjesto.

Dana 17.08. 2017. godine za potrebe HVIDR-a Požega održano je selekcijsko natjecanje za državne susrete HVIDRE Republike Hrvatske gdje su strijelci koje smo mi uvježbali osvojili zasluženo prvo mjesto. Kao i u kategorijama „G1“ „G2“ I „G3“ gdje su naši natjecatelji Josip Raspudić i Ivica Tomić osvojili prvo mjesto. Pripreme i kvalifikacije za sportske igre UDVDR-a Požeško-slavonske Županije kao i samo natjecanje proveli su treneri i članovi GSD-a kao i pripreme strijelaca za Državne susrete UDVDR-a.

Ekipa kadeta nastupila je na natjecanju u Osijeku na otvorenom turniru za kadete/kadetkinje te im je to bilo prvo veće natjecanje. Nisu postigli značajniji plasman, ali im je to bilo „vatreno krštenje" te su narednim natjecanjima nastupali bez većih trema.

Već 09.06.2018. godine nastupili su na natjecanju u Našicama na Otvorenom prvenstvu grada Našica. Dana 17.06. 2018. godine članovi GSD-a nastupaju na natjecanju u gađanju serijskom zračnom puškom na „Memorijalni turnir 3.travanj“ te osvojili prvo mjesto u pojedinačnom i ekipnom dijelu natjecanja.

Dana 05.08.2018. godine članovi GSD-a nastupili su na međunarodnom turniru veterana u Koprivnici. U Izuzetno jakoj konkurenciji plasirali su se na peto mjesto.

Dana 28.08.2018. godine ekipa GSD „Požega 1871“ nastupila je na turniru u Vrpolju te u ekipnom dijelu osvajaju prvo mjesto.

Sa početkom školske godine 2018/2019. nastavlja se rad Škole streljaštva, te pripreme za natjecanja u I „B“ ligi kao i pripreme za organizaciju Drugog Memorijalnog turnira „Željko Ribić“.

Pročitano 2345 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 08 Studeni 2018 09:36