Utorak, 27 Studeni 2018 01:00

Održana redovna sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza

POŽEGA – U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Požegi jučer je održana redovna izvještajna sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza. Na dnevnom redu bilo je deset točaka, a na sjednicu se odazvalo 57 delegata od 75 udruga. Nakon što je verificirano 13 zamjenskih članova Skupštine usvojen je zapisnik sa prošle sjednice koja je održana 26. travnja 2018.

Skupština je na početku svog rada održala minutu šutnje za dugogodišnjeg sportaša, sportskog radnika, člana Skupštine i člana Izvršnog odbora Marijana Jurića - Juksu koji je preminuo 09. 09. 2018. 

Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Požeškog športskog saveza Nino Abramović koji je u svom izvješću rekao da je Izvršni odbor u 2018. godini održao 14 redovnih sastanaka na kojima je rješavana tekuća problematika.

- "Kada pregledamo sva događanja u godini, onda vidimo da se u sportskom smislu uvijek nešto događa u Požegi. Važno je spomenuti i da smo sudjelovali u nekoliko projekata na koje trebamo biti ponosni. Osim donacije Hrvatskog olimpijskog odbora, u suradnji s Gradom i Sportskom udrugom Croatia, odobren nam je projekt „Zajedno u sportu“. Radi se o 809 tisuća kuna nepovratnih sredstava koje smo zahvaljujući Gradu Požegi dobili. Mislim da je to dobar smjer za daljnji rad Saveza, a uskoro će biti još projekata toga tipa." – rekao je Abramović.

Savez je bio uključen kao i svake godine u program HOO „Aktivna sportska zjednica“, a bit će i u 2019. godini. U svom izvješću naveo je sve što Savez organizira od brojnih turnira i liga do Škole plivanja i svakodnevnog rada i pomaganja sportskim udrugama u radu kao i udrugama sportaša s invaliditetom. Posebno je istakao rad Sportske ambulante i zahvalio se doktoru Vladi Drkulcu koji godinama vodi ambulantu i pomaže sportašima i klubovima u njihovom radu. 

Napomenuo je da su u financijskom planu vraćena sredstva za naknade vrhunskim sportašima, sportske priredbe i sredstva za sufinanciranje i školovanje kadrova. Na kraju je poželio puno sportskog uspjeha svim udrugama članicama Saveza s nadom da će im u tome pomoći i sredstva koja dobiju od Požeškog športskog saveza odnosno iz proračuna Grada Požege s ciljem okupljanja što više mladih u klubovima.

Gost na Skupštini bio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić. - "Grad Požega je ove godine u svojem proračunu izdvojio više sredstava za potrebe sporta jer smatram da moramo održavati razinu kvalitete i raditi na dodatnom poboljšanju uvjeta za naše sportaše. Apeliram na vas kada su mladi u pitanju i volio bih kada bi u vašem klubovima bilo što više mladih, da djecu uključujete u različite discipline, bez obzira kojim se sportom bavili. Posebno bih pohvalio kuglače jer se nakon mnogo godina pojavila mlada ekipa koja želi vježbati. Mnogo je uspjeha i u drugim disciplinama i na tome vam svima čestitam." – rekao je gradonačelnik Puljašić, dodavši kako je osnivanjem Javne ustanove Sportskih objekti Požega uvelike olakšan rad klubovima, kao i plaćanjem kotizacija, sudaca i prijevoza.

Prijedloge programa rada i financijskog plana za 2019. iznio je glavni tajnik Željko Mitrović. Iznio je program rada Saveza i istakao je da je način financiranja sporta u Gradu Požegi podmirenjem osnovnih troškova odnosno prijevoza i troškova natjecanja dobro uređen. Također je izrazio zadovoljstvo što su prvi put nakon 2012. godine osigurana sredstva za školovanje trenera. Istakao je da od 2008. godine u Savezu djeluje 6 sportskih udruga sportaša s invaliditetom koje sudjeluju u redovnim natjecanjima. 

- "Znanost je u više svojih oblasti dokazala da je bavljenje športom potrebno i korisno za zdravlje i življenje, te smo dužni bavljenje športom omogućiti svakom građaninu i djetetu. Za tu realizaciju stvarat ćemo uvjete u našem gradu, da svi u športu i športskoj rekreaciji mogu ostvariti svoja prava i obveze. Da se to ostvari moramo imati kvalitetne športske objekte, te organizirati kvalitetan obrazovan stručni kadar. Savez uz punu podršku Gradskog vijeća treba dati punu podršku realizaciji programa i iz Gradskog proračuna izdvojiti potrebna financijska sredstva, kao i u suradnji s udrugama prikupiti sredstva od sponzora. Za rad s mladeži moraju se osigurati sredstva iz Gradskog proračuna u okviru mogućnosti Grada i gospodarstva. – rekao je Željko Mitrović

Nakon toga su u raspravi o programu rada i financijskom planu sudjelovali Vladimir Englman (Ženski košarkaški klub Plamen Požega) i Nenad Vlašić (Gradski šahovski klub Požega).

Vladimir Englman je izrazio nezadovoljstvo jer po njegovom mišljenju nije jednako vrednovan muški i ženski sport, a da u kvalitetnom sportu nisu svim klubovima 1. kategorije podignuta sredstva. Istakao je kako se prije nekoliko godina ugasio Ženski rukometni klub Požega koji je godinama bio prvoligaš.

U emotivnom govoru Nenad Vlašić je iznio povijest šaha u našem gradu i Šahovskog kluba Požega koji je prije dvadeset godina bio prvak države, igrao Ligu prvaka, u četvrtfinalu pobijedio beogradski Partizan, a u polufinalu izgubio od jednog ukrajinskog kluba. On osobno je kao trener bio prvak u svih pet šahovskih liga u državi, a članovi GŠK Požega su nastupali na europskim i svjetskim prvenstvima. Ove godine je njegov klub organizirao pojedinačno seniorsko prvenstvo Hrvatske u šahu na kojem su nastupili aktualni i bivši europski prvak. Izrazio je nezadovoljstvo što njegov klub nije u kvalitetnom sportu.

Nakon toga je program rada i financijski plan za 2019. usvojen sa tri glasa protiv i tri suzdržana. Proračun Požeškog športskog saveza za 2019. iznosi 4.123.125,88 kuna. Od toga je za rad sportskih udruga predviđeno 1.207.000 kuna, a za sufinaniranje kvalitetnog sporta još 750.000 kuna. Za udruge sportaša s invaliditetom planirano je 82.000 kuna, za sportske priredbe 160.000 kuna, stipendije vrhunskim sportašima 70.000 kuna, za sufinanciranje rada trenera 200.000 kuna, za zajedničke programe sporta 185.000 kuna, i za rad Saveza 489.707,28 kuna. Kroz programe Hrvatskog olimpijskog odbora planira se dobiti još 150.000 kuna. U obaveznoj rezervi nalazi se 20.000 kuna. Projekt Zajedno u sportu povećao je proračun Saveza za 809.418,60 kuna.

Ovaj financijski plan koji je Skupština usvojila još treba potvrditi Gradsko vijeće Grada Požega na svojoj sjednici pri donošenju Proračuna Grada Požege za 2019. godinu. 

Pročitano 1695 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 27 Studeni 2018 12:27