Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 10 Lipanj 2019 02:00

U petak, 14. 06. 2019. od 14,00 do 16,30 sati u prostorijama HGK Požega održat će se edukacija o upisu u Registar stvarnih vlasnika

POŽEGA - Povodom objave Pravilnika o Registru stvarnih vlasnika (Narodne novine broj 53/19), a kako bi što veći broj pravnih subjekata pravodobno i na pravilan način unio podatke o stvarnom vlasniku u Registar, Hrvatska gospodarska komora i Ured za sprječavanje pranja novca organiziraju edukaciju putem multimedijskog sustava Ministarstva financija. Edukacija će se održati u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Požegi (Vukovarska 6) u petak, 14. lipnja od 14,00 do 16.30 sati.

Novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma predviđa uspostavu Registra stvarnih vlasnika koji će operativno voditi Financijska agencija (FINA). Obavijest Ministarstva financija, Ureda za sprječavanje pranja novca o Registru možete naći na web stranici HGK.  Pozivamo pravne subjekte i upravitelje trustova da se detaljno upoznaju s obvezama propisanima Zakonom i Pravilnikom vezano za način i rokove upisa podataka o stvarnom vlasniku u Registar.

Za pravni subjekt koji odgovarajuće, točne i ažurirane podatke o svom stvarnom vlasniku ili stvarnim vlasnicima ne upiše u Registar stvarnih vlasnika na način i u rokovima propisanima pravilnikom propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 350.000 kuna. Nadalje, za člana uprave ili drugu odgovornu fizičku osobu u pravnoj osobi propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000,00 do 35.000,00 kuna. Edukaciju će održati predstavnici Ureda za sprječavanje pranja novca kroz prezentaciju koja će se istovremeno projicirati u prostorijama više županijskoj komora putem multimedijskog sustava Ministarstva. Sudjelovanje je bez naknade uz obaveznu prijavu putem on-line obrasca.

Na temelju članka 32. Zakona sljedeći pravni subjekti dužni su upisati podatke o svom stvarnom vlasniku (stvarnim vlasnicima) u Registar :

1. trgovačka društva

2. podružnice stranih trgovačkih društava

3. udruge

4. zaklade

5. fondacije

6. ustanove kojima RH ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nije jedini osnivač.

Od obveze upisa podataka o stvarnom vlasniku u Registar izuzete su ustanove kojima je Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave jedini osnivač. Dionička društva koja kotiraju na uređenom tržištu vrijednosnih papira nisu dužna u Registar upisati podatak o svom stvarnom vlasniku, već samo podatke o tome na kojoj burzi kotiraju i od kada te imaju li izdane dionice na donositelja.

Pročitano 1417 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 10 Lipanj 2019 14:44