Ispiši ovu stranicu
Utorak, 03 Siječanj 2017 01:00

Posljednji pozdrav Ivanu Maričeviću

POŽEGA - U 80. godini života u Požegi je jučer iznenada preminuo Ivan Maričević, dugogodišnji atletičar, trener i sportski djelatnik.

Ivan Maričević rodio se 02. 06. 1937. godine u Golobrdcima kraj Požege. Osnovnu školu završio je u Mihaljevcima, a srednju školu u Požegi. Godine 1961. diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu, na odjelu za biologiju i tjelesni odgoj. Sportskim aktivnostima počeo se baviti još u nižoj gimnaziji u Požegi, gdje je počeo trenirati nogomet u Nogometnom klubu „Jedinstvo“.

Godine 1950. bio je najbolji na školskom krosu i od tada je počeo trenirati atletiku u Atletskom klubu „Slavonija“ – Požega. Atletiku je zavolio i zato što je svaki dan 5 kilometara išao u gimnaziju pješice, a tako isto i po povratku kući. Bio je najbolji u trčanju od 800 m do 3000 m pojedinačno u Varaždinu, Splitu, Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima tijekom 1954. godine. Na prvenstvu Jugoslavije za mlađe juniore u tadašnjem Titogradu (danas Podgorica) u Crnoj Gori održanom 1955. godine bio je drugi na 2000 metara čime je zaslužio poziv u reprezentaciju Jugoslavije te je nastupio u Kočevlju na susretu Jugoslavija – Austrija.

Kao najbolji junior u Jugoslaviji na 1500 metara nastupio je 1957. godine za reprezentaciju Jugoslavije u Ateni na susretu Grčka – Jugoslavija te u Novom Sadu na susretu Jugoslavija – Rumunjska. U juniorskoj konkurenciji bio je 7 puta prvak Hrvatske, a pritom je oborio dva rekorda Hrvatske na 1000 i 2000 metara. U razdoblju od 1955. – 1958. Atletski klub Slavonija – Požega se ekipno natjecao u Hrvatsko-Slovenskoj ligi u seniorskoj konkurenciji. Član te momčadi bio je i Ivo Maričević. 

Odlaskom na studij u Zagreb postao je član Atletskog kluba „Dinamo“ – Zagreb, a od 1960. godine bio je član HAK „Mladost“Zagreb. Na ekipnom prvenstvu Jugoslavije održanom u Ljubljani osvojio je drugo mjesto sa svojim klubom – HAK „Mladost“ Zagreb. Postizanjem tog rezultata došao je u red vrhunskih sportaša i primao stipendiju.

Kada je 1961. godine završio studij zaposlio se u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Velikoj kraj Požege. U to vrijeme sport u Velikoj nije bio razvijen, te je počeo raditi u NK „Papuk“  Velika, a zatim je osnovao Sportsko društvo „Papuk“ Velika u kojem su bile sekcije nogomet, plivanje, skijanje, rukomet i košarka. Kada je 1966. godine postavljen za direktora Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Velikoj aktivno vođenje treninga prepustio je drugima.

Za vrijeme studija u Zagrebu je položio za instruktora atletike na Visokoj školi za fizičku kulturu te je 1969. godine dobio poziv iz AK „Slavonija“ Požega da radi kao trener, a taj poziv je sa zadovoljstvom i prihvatio. Trenerskim poslom se bavio punih 20 godina. U tom periodu je mnogo djece i mladih treniralo atletiku, a imali su i značajne rezultate. Juniori su bili prvaci Jugoslavije u krosu, a atletičari koje je trenirao Ivo Maričević su što na seniorskim što na juniorskim prvenstvima osvojili preko 50 medalja. Vodio je ekipe juniora, juniorki, seniora i seniorki.

Bio je član organizacijskog odbora za osnivanje Atletskog saveza Slavonije i Baranje i dugogodišnji tajnik Atletskog saveza Slavonije i Baranje. Kao uspješan i aktivan sportski djelatnik i trener za svoj rad dobio je brojne nagrade i przinanja od Atletskog saveza Hrvatske i Jugoslavije, od Saveza pedagoga fizičke kulture i SOFK-e Požega. Gradsko vijeće Grada Požege dodijelilo mu je 2008. godine nagradu za životno djelo. 

Bio je član Skupštine i stručnog tima u Atletskom savezu Hrvatske bio je predstavnik Hrvatske u Nadzornom odboru Atletskog saveza Jugoslavije. Vodio je dva puta reprezentaciju mlađih juniora Hrvatske u Foču te na Jungen sport festival u Trostberg-u (SR Njemačka).

Od 1985. do 1991. godine obnašao je funkciju tajnika SIZ-a za sport u Općini Slavonska Požega, a od 1993. do 2002. godine bio je tajnik Požeškog sportskog saveza zaposlen u Gradskoj upravi Grada Požege kao viši referent za sport i tehničku kulturu. U starosnu mirovinu otišao je 2002. godine. Za vrijeme Domovinskog rata bio je aktivan u stožeru Civilne zaštite Požege kao voditelj Centra za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine.

Prije dva mjeseca (28. listopada 2016.) Hrvatski atletski savez dodijelio je Ivi Maričeviću nagradu za životno djelo i izniman doprinos razvoju hrvatske atletike.

Posljednji ispraćaj Ivana Maričevića bit će u srijedu, 04. siječnja 2017. s početkom u 15,00 sati na požeškom groblju Svetog Ilije.

Požeški športski savez i Atletski klub Požega u srijedu, 04. siječnja s početkom u 11,00 sati u Obrtničkom domu u Požegi (Dr. Tuđmana 9) organiziraju komemoraciju za Ivanu Maričevića.

Pročitano 4211 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 04 Siječanj 2017 14:31