Ponedjeljak, 26 Lipanj 2017 02:00

U Požegi održan stručni seminar Hrvatskog Aikido saveza

POŽEGA - U dvorani Judo kluba Judokan održan je u subotu, 24. lipnja Stručni seminar u organizaciji Hrvatskog Aikido Saveza. Seminar je vodio Robert Malić, dopredsjednik Hrvatskog Aikido Saveza i predsjednik ispitne komisije, nositelj 5 DANA, te ujedno i mentor požeškog Aikido kluba "Aikikai" koji je bio domaćin seminara.

Aikido je japanska borilačka vještina koja svoju primjenu nalazi u modernom dobu gdje proučava određene stare japanske škole kao što su škola mačevanja, škola štapa, goloruki način samoobrane, te elementi obrane od noža.

Trenutno Hrvatski Aikido Savez okuplja 22 kluba, član je svih svjetskih udruga, djeluje na međunarodnom planu i podržan je od Olimpijskog odbora. Iz Aikido kluba Požega su malo razočarani što se seminaru nisu odazvali svi pozvani s obzirom da je riječ o klubu koji je nakon više od 10 godina rada izgubio termine u gradskoj dvorani i ovo je bila prilika da se iz prve ruke razjasni o kakvom se sportu radi, da se upozna s čelnim ljudima Saveza i razjasne sve nedoumice.

O Aikidu je sensei Malić rekao : - "aikido nije natjecateljski sport ali je priznat u svijetu kao neolimpijski sport koji ima jedan dio sporta kao i svi drugi, a to su razvojni planovi i programi, to je jedno savladavanje nekakvih svojih loših nagona ,mijenjanje osobe ka boljem. Imamo nekakav program polaganja što je dosta kompletan. Imamo na kraju krajeva ozljede kao u sportu, tako da gledajući cijelu tu priču mi smo i od Olimpijskog odbora priznati u tome dijelu neolimpijskih sportova jedino što natjecanja nemamo jel bi aikido tu izgubio možda neke najbolje tehnike koje se mogu proučavati na ovakav način. Sam aikido ima ulogu u društvu,ima sigurno ulogu koju svi danas zapostavljaju, da se spriječi nasilje nad određenom populacijom u školama i da se osoba razvija u nekom drugom smijeru, da riješava probleme neagresivno i aikido kao jedna kružna vještina sigurno da može pomoći da se osoba ne ozlijedi,da ga se jednostavno nekakvom polugom,nekakvim razgovorom primora da jednostavno ne radi na određen način nešto loše. Vjerujem da će aikido biti prepoznat i ovdje."

Važnost ovog seminara prepoznali su majstori aikida koji su došli iz Đakova, Valpova, Osijeka i Splita koji su trenirali s članovima požeškog kluba, a zadovoljstvo seminarom nije krio ni predsjednik Aikido kluba "Aikikai Požega" Ivan Šarić: - "utisci su odlični,sensei Malić nam je svojom jednostavnošću dočarao što je aikido, radili smo početne tehnike,tehnike kretanja,tehnike sa bokenom tj.zamjenom za mač. U principu odradili smo nešto što bi svaki početnik u aikidu trebao znati, osnovne kretnje koje su temelj aikida. Od jeseni definitivno planiramo revitalizirati aikido klub u Požegi sa,nadam se, brojnim seminarima koji će se održavati i u Valpovu, Osijeku, Zagrebu, Splitu. Nadamo se da ćemo dobiti kvalitetne termine u Požegi u nekakvoj dvorani. Nadamo se da će nam se pridružiti mnogi žitelji našega grada od 7 godina do 80. Slobodno mogu doći,probati, vidjeti što je to aikido".

Nakon seminara nastavljeno je ugodno druženje, a posebno su se svi zahvalili Judo klubu na ustupljenoj dvorani.

Pročitano 1486 puta