Utorak, 26 Travanj 2022 08:51

Članovi HPD Gojzerica sudjelovali na 25. Proljeću na Bilogori u organizaciji HPD "Bilogora" Bjelovar

BJELOVAR - Planinari Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega ove godine su se odazvali pozivu prijatelja iz Bjelovara i zajedno s njima su obilježili tradicionalno 25. Proljeće na Bilogori. Osim toga uzvratili su Bjelovarčanima za veliki odaziv na 5. Obiteljskom izletu, održanom za Grgurevo 13. travnja ove godine u Požegi.

Naima tada se njihova sekcija za rad s djecom ''Ježići'' odazvala sa dva autobusa te je u Požegu stiglo oko 130 roditelja i djece. U Požegi su se izvrsno proveli hodajući prelijepom Požeškom gorom, sudjelujući na popularnim ''Igrama za djecu'' i začinivši sve to jednom dječjom predstavom u Gradskom kazalištu Požega. Otišli su s obećanjem da se do godine vraćaju u još većem broju.

Vodič ovog izleta Višeslav Turković, pokupio ih je kombijem nešto prije svitanja, pa su krenuli na dugi put. U ranu zoru prije dolaska u Bjelovar osvojili su najviši vrh BilogoreStankov vrh 309 mnv, koji se nalazi iznad sela Jagnjetovac nedaleko od Koprivnice.

Puni dojmova spustili su se do Bjelovara i PD Kamenitovca, gdje je zakazana organizacija manifestacije. HPD Bilogora Bjelovar društvo je duge tradicije, a prije točno 24 godine započeli su s obilježavanjem Proljeća na Bilogori te se ova planinarska manifestacija isprofilirala u nešto posebno i zanimljivo.

Ove godine nakon stišavanja situacije s Corona virusom, mogli su jubilarnu 25. manifestaciju organizirati u punom obimu. Ispred planinarskog doma Kamenitovac organizirali su tradicionalni planinarski doručak za sve planinare, a nakon toga pozvali su ih na četiri zanimljive staze zavisno od njihovih mogućnosti i prohtjeva.

Bilo je tu za svakoga ponešto, a ''Ježići'' su bili najzanimljiviji u pratnji svojih roditelja, djedova i baka. Požeški planinari svi zajedno otišli su na najdužu, ali najzanimljiviju stazu prema Pohajdinom bunaru u dužini od 15 km. Bilogora im je ponudila sve ono najljepše što može planina ponuditi u proljeće; prekrasnu zelenu boju, svježi zrak i dobro društvo prijatelja planinara iz cijele Hrvatske.

Po povratku sa staza domaćini su organizirali hranu, piće i tamburašku glazbu za sve uzvanike. Nije se dalo oteti veselju, pa su poneki Požežani i zaplesali. Kad je došlo vrijeme rastanku, odlazak nije bio lak. Rastali su se od domaćina s obećanjem za ponovni dolazak, te u rado viđenje na 6. Obiteljskom izletu na godinu u Požegi.

Voditeljica ''Ježića'' i jedna od domaćina ove manifestacije Irena Iličić, ispratila ih je s osmjehom i velikim pozdravom.

U dobrom raspoloženju nastavili su prema Velikom Grđevcu, rodnom mjestu dječjeg pisca Mate Lovraka, gdje su posjetili ''Centar Mate Lovraka'' u kojem se nalazi originalni vlak u kojem se snimao kultni film ''Vlak u snijegu''. Osim toga ovdje se nalazi i replika mlina u kojem se snimao drugi kultni film ''Družba Pere Kvržice'' prema pričama Mate Lovraka.

Ovdje su se odmorili, popili kavu i sve dobro razgledali, a onda su nastavili put kući. U Požegu su stigli u kasnim večernjim satima, puni elana i sjete na izvrsno proveden dan.

Što drugo nego im poželjeti: Do iduće zgode i nezgode!

Pročitano 441 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 25 Veljača 2023 01:11