Ponedjeljak, 21 Ožujak 2022 12:31

Komemoracija za profesora Radoicu Popovića : "Nikad nikome na putu, a svima pri pomoći"

POŽEGA  - Njegov pristup sportu bio je olimpijski, sa nenametljivošću i dobrodušnošću treba ostati zapamćen kao jedan od najuvaženijih članova cijele sportske zajednice. Požešku javnost u subotu je rastužila vijest da nas je iznenada u 75. godini života napustio Radoica Popović, profesor matematike i jedan o najvećih sportaša Požeštine svih vremena. U gimnastici je postizao vrhunske rezultate, bio je višestruki seniorski prvak Hrvatske, uspješan i u bivšoj državi kao rezerva za Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine.

Nakon gimnastičke karijere bio je dugogodišnji član Teniskog kluba Požega, gdje je kao veteran također ostvarivao zapažene rezultate. Požeški sportaši od profesora Popovića oprostili su se danas na komemoraciji u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Požegi.

Predsjednik Požeškog športskog saveza Nino Abramović je prisutnim članovima obitelji izrazio sućut, rekavši kako je Radoica bio izuzetan sportaš. „Prvenstveno gimnastičar, kao desetorostruki prvak Hrvatske i pobjednik mnogih natjecanja toga vremena. Poznato je da je svoj sportski duh i vježbanje kao način života živio i primjenjivao do kraja. Upravo ta upornost i želja za natjecanjem ga je nakon gimnastike odvela u tenis kojim se bavio do zadnjih dana svoga života. Imao sam tu čast i sam biti dio njegovih uspjeha, jer smo se zajedno natjecali za ekipu TK Požega. Kroz ta natjecanja svi smo upoznali profesora, kako smo ga svi zvali, i njegovu predanost i ljubav prema sportu. Sve to što je postigao u gimnastici i tenisu predstavljajući Požegu, Požeški športski savez je nagradio nagradom za najuspješnijeg sportaša grada koju je ponio više puta, a najznačajniju je dobio prije nekoliko godina – Nagradu za životno djelo.“, rekao je Abramović.

Komemoraciju su uz Požeški športski savez suorganizirali Gimnastičko društvo Sokol i Teniski klub Požega

- „Upoznali smo se prije pedeset godina u gimnastici. Bio je perfekcionist, sve što je radio razrađivao je do zadnjeg detalja i tako se ponašao. Velik čovjek, veliki sportaš prerano je otišao…“, rekao je u svom emotivnom istupu ispred Gimnastičkog društva Sokol profesor Zlatko Kraker "Pišta".

Dr. Vlado Drkulec obratio se ispred Teniskog kluba Požega, ali i cijele sportske zajednice: „Njegov stav prema sportu i životu bio je takav da bi se mi trebali stidjeti svojih postupaka. Uvijek samozatajan, nikad nikome na putu, a svima pri pomoći. Svojim asketskim stilom života nikada nije opterećivao nas koji smo znali biti neumjereni nakon sportskih aktivnosti. Posljednjih desetak godina postao je s punim pravom jedan od najuvaženijih članova teniskog kluba. Od njega se nikad nije mogla čuti loša riječ, uvijek bi pohvalio dobar potez, a nikada kritizirao. Njegov pristup sportu bio je zaista olimpijski, da je bio u Zagrebu vjerojatno bi i bio na Olimpijadi. Može nam biti sportski uzor, ali i u ovom drugom segmentu, sa nenametljivošću i dobrodušnošću treba ostati zapamćen kao jedan od najuvaženijih članova cijele sportske zajednice. Hvala mu na svemu u ime svih sportaša ovog grada.“, rekao je dr. Drkulec.

Posljednji ispraćaj profesora Popovića je u utorak, 22. ožujka, u 15,00 sati na požeškom groblju Krista Kralja.

(tekst i foto : rva.hr) 

Pročitano 671 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 21 Ožujak 2022 12:42