Subota, 25 Travanj 2020 02:00

Igračicama ŽKK Plamen Požega od ponedjeljka, 27. 04. 2020. dozvoljeno treniranje

ZAGREB - Pojedini sportaši se konačno polako mogu vratiti organiziranim kolektivnim treninzima jer je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 23. travnja 2020. godine usvojila Zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, a koji se između ostalog odnosi i na sektor sporta.

Navedenim Zaključkom od ponedjeljka, 27. travnja, omogućava se trening seniorskih ekipa koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, odnosno u slučaju natjecanja Hrvatskog košarkaškog saveza, isto se odnosi na klubove HT Premijer lige i Prve ženske lige.

Što se Slavonije i Baranje tiče, u dvoranu po strogo utvrđenim pravilima mogu košarkaši Vrijednosnica Osijek i košarkašice požeškog Plamena. Nacionalni stožer civilne zaštite danas (24. travnja) je objavio preporuku pod kojim uvjetima će se treninzi za navedene sportaše moći odvijati.

Preporuku je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a dijelimo je prema uputi Središnjeg državnog ureda za šport koji napominje kako će se i dalje svakodnevno pratiti epidemiološka situacija te će se sukladno pokazateljima donositi daljnje mjere za sektor sporta.

Kako je Hrvatski košarkaški savez još 01. 04. 2020. donio odluku o prekidu i završetku sezone po kojoj svi klubovi ostaju u istim rangovima i nitko ne ispada teško da će požeške košarkašice početi s treninzima prije početka priprema za narednu sezonu 1. Hrvatske košarkaške lige, a to će biti negdje krajem kolovoza. 

 

Uvjeti koje treba zadovoljiti za treniranje

Organizacija treninga moguća je isključivo na športskim objektima koji mogu udovoljiti takvim tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati fizička udaljenost od 5 metara među svim športašima, odnosno da postoji prostor od 20 četvornih metara po športašu, a trening istovremeno smije biti organiziran za najviše 5 osoba uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem tehničkog osoblja koji rade na pojedinom objektu na koje se također odnose sve mjere prije, tijekom i nakon treninga. Na športskom objektu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uvjeti propisani važećim uputama tijekom trajanja mjera, za što su nadležni gradski športski savezi ili zajednice odnosno županijski stožer civilne zaštite. Evidencija Za svaki trening uspostavit će se sustav vođenja evidencije treniranja (podaci o treneru, športašu, asistentu i eventualno ostalim uključenim osobama potrebnim za odvijanje treninga te lokaciji treniranja) radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencija će se voditi i za pojedinačne treninge s trenerom, za sve športove.

PREPORUKE ZA POSTUPANJE U VEZI S TRENINZIMA:

Treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim športašima i trenerima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu. Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tijekom treninga da netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti trening se prekida te se oboljeli upućuje obiteljskom liječniku na daljnju obradu.

U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog djelatnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno kiruršku masku, kombiniranu s vizirom i jednokratne rukavice.

Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice.

Tijekom treninga preporučuje se da drže razmak od 5 metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu. Gdje god je moguće treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu. Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinficirati.

Za treninge u kontaktnim športovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i športaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti športaš odrade trening. Svakom igraču preporučuje da ima svoju označenu plastičnu bocu s tekućinom kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj s imenom športaša.

Plastične boce za napitke i ostali otpad nastao tijekom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom vrećicom i odgovarajućim poklopcem. Nakon treninga igrači i treneri odlaze izravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.

Nakon svakog treninga zatvorene športske objekte (sve dijelove športskog objekta – trenažni prostor, sanitarni čvor…) potrebno je dezinficirati prema naputcima HZJZ-a.

Pročitano 1130 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 25 Travanj 2020 15:44