Utorak, 18 Lipanj 2019 02:00

Požeški športski savez kao nositelj uz partnere Grad Požegu i Športski klub „Croatiu“ provodi projekt "Zajedno u športu"

Požeški športski savez kao nositelj uz partnere Grad Požega i Športski klub „Croatia“ provodi projekt pod nazivom Zajedno u športu koji je u cjelosti sufinancirala Europska unija iz europskog socijalnog fonda Operativni programi učinkoviti ljudski potencijali.

Iznos projekta je 809,418.60 kuna, a trajanje 18 mjeseci. Ciljevi projekta su poboljšati pristup i sudjelovanje u športskim sadržajima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju s ciljem povećanja socijalne uključenosti.

Aktivnosti projekta su unaprjeđenje i proširenje športskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, integracija osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u redovite programe športskih i rekreativnih aktivnosti, osiguranje pristupačnosti športskim građevinama za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, nabava opreme za proširenje športskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u ukupnoj vrijednosti od 176.400,00kn. Osim voditelja projekta zaposlene su još dvije osobe, športski trener i fizioterapeut koji radi s korisnicima na aktivnostima, a od aktivnosti provode se tjelovježba, boćanje, pikado, kuglanje. Plivanje bi se trebalo provoditi tijekom ljetnih mjeseci (planirani su 7. i 8. mjesec).

Ovaj projekt će imati pozitivan utjecaj na ciljanu skupinu, jer će kroz provedbu projekta osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama, sudjelovanjem u športskim aktivnostima steći nova znanja i vještine na neformalan način, smanjit će se rizik od socijalne isključenosti, a ujedno će se povećati motivacija, samopouzdanje, što će posljedično imati pozitivan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje osoba. Cilj je da se kroz projektne aktivnosti stvore potrebni uvjeti za bavljenje športom.

Sudjelovanjem u športskim aktivnostima, razviti će pozitivne društvene stavove i vrijednosti, kao i vještine i kompetencije pojedinca, među ostalim transverzalne vještine kao što su sposobnost kritičkog razmišljanja, preuzimanje inicijative, rješavanje problema i rada u suradnji s drugima.

U utorak 04. 06. 2019. s početkom u 10 sati održano je prvo od 4 natjecanja/druženja u sklopu projekta. Natjecanje/druženje je bilo iz boćanja, pri čemu su sudjelovali članovi Boćarskog kluba Nada, članovi udruga Udruga slijepih Zlatna dolina, Požeški športski savez gluhih Požega, članovi HVIDRE, članovi Udruge Mi. Nakon podjela u skupine, međusobnog natjecanja, svi su se ugodno zabavili. Nakon natjecanja organiziran je catering za okrijepu, nakon čega se druženje i odužilo.

U srijedu 05. 06. 2019. na gradskim bazenima postavljeno je bazensko dizalo (pollift) koje je namjenjeno da osobama s invaliditetom omogući pristup u bazene za kupanje ili vodenu gimnastiku.

Pročitano 2112 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 21 Lipanj 2019 09:37