Ispiši ovu stranicu
Petak, 11 Ožujak 2022 08:55

Kuglački klub "Nove Nade" dobitnik Trofeja Požeškog športskog saveza

POŽEGA - Na svečanom proglašenju najboljih požeških sportaša za 2021. godinu dodijeljen je i tradicionalni Trofej Požeškog športskog saveza jednoj sportskoj udruzi i jednom pojedincu. Kod udruga dobitnik je Kuglački klub Nove Nade, a trofej je iskusnom kluglaču i dopredsjedniku kluba Vladi Turkalju uručio zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević. 

Ostatak ekipe Nada na čelu s predsjednikom Darkom Zovkom je u vrijeme proglašenja imao utakmicu u Novoj Gradišci protiv istoimenog domaćina u sklopu  20. kola 2. Hrvatske kuglačke lige - Istok, a koju je na kraju požeški klub dobio rezultatom 3:5 osvojivši nova 2 boda. 

Kuglački klub Nove Nade osnovan je 2012. godine te ove godine obilježava 10 godina postojanja i uspješnog rada. Osnovali su ga tadašnji članovi početnici i zaljubljenici u kuglanje Marijan Šakota , Darko Zovko, Krunoslav Komušanac, Robert Bakić, Antonio Romić, Dražen Dujmović, Pavo Zovko te nedavno preminuli Filip Soldić.

Ideju o osnivanju kluba donio je sam Darko Zovko tadašni član Kuglačkoga kluba “Novska” koji je u to vrijema bio jedan od vodećih klubova u Republici Hrvatskoj.

Već u prvom neslužbenom nastupu prilikom održavanja Božićnog kuglačkog turnira u Požegi bio je neparan broj ekipa pa je organizator ponudio da i novi klub nastupi van konkurencije. Ekipa je morala imati nekakav naziv za nastup pa je jednoglasno dogovoreno da se zovu Nove Nade jer je ekipa bila sastavljana uglavnom od mladića srednjoškolaca. Nove nade su odigrale jako dobre, osvojili turnir pa ih je ipak organizator proglasio pobjednicima uručivši im pehar za prvo mjesto.

Nove Nade sa službenim natjecanjem započeli su 2015. godine u 4. kuglačkoj ligi, upornim radom i zalaganjem podizali su svoju kvalitetu . Tako se u sezoni 2015./2016. ekipi pridružuje osnivač i trener Darko Zovko te Vlado Turkalj.

Klub u tri sezone napreduje i osvaja naslove prvaka 4. kuglačke lige, 3. kuglačke lige da bi prošle godine osvojio i naslov prvaka 2. lige, ali zbog pandemije uzrokovane karona virusom i neodigravanja kompletnoga prvenstva Hrvatski kuglački savez donosi odluku da prvaci liga ne idu u viši rang natjecanja.

Tako su kuglači Novih Nada još jednu sezonu morali nastupiti u 2.ligi gdje se trenutno natječu te se nalaze na 1. mjestu. Tri kola prije kraja osigurali su naslov prvaka sa devetnaest pobjeda i jednim porazom jer imaju sedam bodova prednosti nad drugoplasiranom ekipom Željezničara (Belišće). Tako će kuglači Novih Nada od jeseni biti prvi požeški klub koji će predstavljati grad Požegu u 1.B Hrvatskoj kuglačkoj ligi - Sjever.

Kuglači Nada napravili su niz od 36 uzastopnih pobjeda u službenim natjecanjima, te postali dva puta uzastopno osvajači Kup natjecanja regije Slavonije i Baranje kao trećeligaši i prošle godine kao drugoligaši. Danas je KK Nove Nade dobro posložena ekipa od većinom mladih i perspektivnih domaćih požeških kuglača.

Za uspjehe i budućnost ovoga sporta pobrinuli su se i osnivanjem Škole kuglanja koju uspješno vodi, trener kuglanja Željko Lončar već petu godinu pa danas Nove Nade postižu vrlo zavidne rezultate sa mlađim uzrastima u kategorijama juniora, kadeta i početnika.

Tako su se titulama prvaka Hrvatske okitili Luka Jazvić u kategoriji U-14 te Bojan Savić u najzahtjevnijoj kuglačkoj discipline sprint U-14. Parovni doprvaci Hrvatske Luka Jazvić i Dino Prnjavorac U-14. Iva Grgić je viceprvakinja Hrvatske U-12. Ekipno treće mjesto na prvenstvu Hrvatske djevojčice U-16 osvojile su Nera Bakić, Lana Srnović i Lana Tomić dok je Robert Bakić osvojio je treće mjesto na prvenstvu Hrvatske juniori U-23.

Ovi rezultati garancija su da se kuglački sport u Požegi ne mora brinuti za budućnost te da je Požega dubokim slovima upisana u kuglačku kartu Hrvatske. Požeške Nove nade pokazale su da se sa skromnim financijskim sredstvima, a s puno rada i odricanja može doći do velikih rezultata.

Pročitano 610 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 11 Ožujak 2022 09:47