Četvrtak, 23 Ožujak 2017 01:00

Održana redovna sjednica Skupštine Nogometnog saveza Požeško - slavonske županije

POŽEGA - U prostorijama Obrtničkog doma u Požegi jučer je održana izvještajna Skupština Županijskog nogometnog saveza Požeško slavonske županije na kojoj su donesene dvije važne odluke za budućnost nogometa u ovoj županiji.

Uz nazočnost 31 zastupnika od 37 koliko ih je Skupština do sada brojala sastanak je trajao više od sat vremena, nakon protokolarnih stavki, utvrđivanja kvoruma, izbora radnog predsjedništva te prihvaćanja izvješća sa prethodne Skupštine, krenulo se sa izvještajima. Najprije ga je podnio predsjednik saveza Drago Lucić koji je istaknuo da je savez u prethodnom periodu klubovima pomagao u skladu sa svojim mogućnostima, a najavio je da će i za aktualnu godinu klubove osloboditi plaćanja članarina, te svih taksi klubove koji imaju ekipe u ligi limača.

Nakon predsjednika financijsko izvješće je pročitao tajnik Marijan Rudež, a iz njega je vidljivo da Savez uz pomoć središnjice u Zagrebu posluje vrlo dobro, proteklu fiskalnu godinu završio je u pozitivi od preko 70 000 kuna. Ovo izvješće je potvrdio i Nadzorni odbor na čelu sa Krešom Bubakom, pa ga je Skupština jednoglasno prihvatila.

S obzirom da je i taj dio prilično ustaljen, ono što je uslijedilo je donijelo nešto rasprave, naime u sljedećoj točki raspravljalo se o izmjenama Statuta koji se morao uskladiti sa spornim zakonom o sportu.

U potpunosti je izmijenjen članak 31. Statuta, pa se od sada skupština slaže na sljedeći način. Klubovi 3. ŽNL daju po jednoga predstavnika isto kao i malonogometni klubovi u 2. ŽMNL, županijski drugoligaši, i malonogometni prvoligaši daju po dva člana skupštine. 12. klubova koji igraju 1. ŽNL daju po 4 predstavnika, pakrački Hajduk kao član MŽNL njih 8, a trećeligaši Slavonija i Slavija po 16. Po jednog člana daje Zbor nogometnih sudaca, te jedan predstavnik nogometaša. Dakle, sljedeća skupština bi trebala brojati 137 članova!?

Redom su svi svjesni problema koje ovakav način klubove stavlja u probleme, i ovako je teško skupiti kvorum za ovakve skupove, a što li će tek sada biti.

Posljednja točka donijela je najviše rasprave. Riječ je o promjeni sustava natjecanja za mlađe kategorije prema kojem se umjesto dosadašnje dvije kategorije uvode još 4, a klubovima se stavlja na izbor s kojima će se natjecati, i to na način da klubovi 1. ŽNL moraju imati dvije mlađe kategorije, oni iz 2. ŽNL jednu, dok klubovi u posljednjem rangu natjecanja ne moraju imati mlađe kategorije. Nekim klubovima je sporno kako su kategorije podjeljene po godinama, odnosno naglašavaju da im je problem u 3 godine koliko kategorije obuhvaćaju skupiti dovoljan broj djece. S druge strane stigao je i prijedlog da se smanji broj obaveznih momčadi, da 1. ŽNL ima obvezu igrati s jednom mlađom kategorijom, a da niže lige nemaju obavezu. U konačnici je prihvaćen prijedlog s početka, ali uz dogovor da će se u buduće intenzivno razgovarati o ovoj problematici, pa možda već sljedeće sezone krenuti u nove izmjene ako klubovi ne budu mogli kvalitetno funkcionirati.

Po završetku skupštine u restoranu Obrtnički dom poslužena je večera, ako je suditi po brojkama koje će biti na sljedećoj skupštini, lako moguće i posljednji puta.

 

(Tekst i foto : Sportalo.hr)

Pročitano 3110 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 23 Ožujak 2017 09:39