Utorak, 25 Studeni 2014 01:00

60 godina Stadiona kraj Orljave

POŽEGA – Prije 60 godina, 27. srpnja 1954. prijateljskom nogometnom utakmicom između NK Jedinstva i FK Mačva (Šabac) otvoren je Stadion kraj Orljave. U to vrijeme nosio je naziv Stadion NK Jedinstva dok je danas poznat kao Stadion ŠNK Slavonije. Velika zapadna tribina koja postoji i danas izgrađena je 1953. godine a Stadion je u to vrijeme imao drvenu ogradu. Pošto su se sva otvaranja u to vrijeme događale na tadašnje velike praznike tako je i nogometni stadion otvoren na tadašnji „Dan ustanka“ kao i gradski bazen godinu dana prije. U sklopu proslave tog praznika, 27. srpnja 1954. otvoren je novoizgrađeni Stadion koji je napravljen za potrebe NK Jedinstva osnovanog 1946. a koje je do tada svoje utakmice igralo na nogometnom igralištu kraj ljevaonice. NK Radnički osnovan je 1954. i također je desetak godina igrao na tom Stadionu sve do fuzije ta dva kluba kada je 1964. osnovana NK Slavonija koja je preuzela upravljanje i korištenje Stadiona na kojem su svoje utakmice tada igrali i NK Zvečevo te NK Požega. Zvečevo se kasnije ugasilo a Požega je dobila svoje igralište na Športsko – rekreacijskom centru na koje se preselila krajem sedamdesetih godina i na kojem igra i danas.

Po izvještaju Požeškog lista od 05. 08. 1954. na otvaranju Stadiona bilo je oko 1500 gledatelja a upriličena je prava pučka fešta. Osim predstavnika vlasti, sportskih organizacija i vojske na svečanom otvaranju bili su prisutni i predstavnici Nogometnih podsaveza Slavonski Brod i Osijek te rukometnog podsaveza Nova Gradiška. Nakon što je vatrogasna glazba odsvirala himnu tadašnji predsjednik općine Franjo Višinger pozdravio je prisutne gledatelje i na kraju predao Stadion Savezu sportova grada Požege i njegovom dopredsjedniku Viktoru Kožaju koji se zahvalio vlastima na brzoj izgradnji Stadiona i predao ga na korištenje Sportskom društvu „Jedinstvo“. Predsjednik Jedinstva Đuro Karan primio je Stadion na korištenje, pozdravio publiku i goste, te se zahvalio u ime sportskog društva na iskazanom povjerenju. Dok su trajali govori igrači Jedinstva i Mačve bili su postrojeni pred tribinom na Igralištu. Nakon toga su predstavnici slavonsko – brodskog i novogradiškog podsaveza uručili spomen zastavice S. D. Jedinstvo. Time je završen prvi dio službenog protokola a u drugom dijelu su također na samom igralištu članovi uprave Jedinstva predali darove svojim zaslužnim igračima i članovima. Igrači Ivan Cimerman i Roko Šperanda primili su počasne diplome, srebrne pokale i zlatna nalivpera za 25 godina sportskog rada i aktivnog igranja. Igrači Joca Patoč, Đuro Berta, Ruda Barić i Naca Gajer primili su počasne diplome i srebrne plakete za 15 godina sportskog rada i aktivnog igranja. Predsjednik društva Đuro Karan primio je počasnu diplomu, zlatno nalivpero i olovku. Nakon toga su treneri i kapetani prve momčadi i juniora primili kolektivne diplome za uspomenu na otvaranje Stadiona.

Poslije predaje poklona počela je glavna utakmica između domaćeg NK Jedinstva, člana osječkog podsaveza i Fudbalskog kluba Mačva iz Šabca (Srbija) koji je tada bio član 2. Savezne nogometne lige. U prvom poluvremenu gosti su zasluženo poveli sa 0:2 dok je Jedinstvo igralo slabo. U drugom poluvremenu za domaćina je kao gost zaigrao igrač županjskog Graničara Matić koji se u Požegi nalazio na vojnoj vježbi. Matić je postigao dva lijepa pogotka i donio Jedinstvu izjednačenje. Pobjednički treći pogodak za domaćina postigao je Milinković iz teške pozicije sa same korner linije. Tako je Jedinstvo na kraju slavilo rezultatom 3:2 i postiglo jedan od svojih najvećih uspjeha jer je Mačva u Požegu došla u kompletnom sastavu. Najbolji pojedinci kod domaćih bili su osim strijelaca još i Gajer, Bekić i Hart. Na ovoj utakmici od nogometa se nakon 25 godina igranja oprostio Ivan Cimerman koji je odigrao prvo poluvrijeme. Po izvještaju novinara odigrao je jako dobro iako je bio mnogo stariji od nekih igrača i nije redovito trenirao. Gledatelji su po završetku utakmice novi Stadion napustili zadovoljni prikazanom igrom i činjenicom da Jedinstvo može postići dobre rezultate i protiv jakih protivnika. Utakmicu je dobro vodio sudac Jagar.

Prije glavne utakmice odigrane su i dvije predigre. U prvoj utakmici sastali su se juniori NK Željezničar (Slavonski Brod) i juniori NK Jedinstva. Susret je završio pobjedom gostiju rezultatom 1:3 što je bilo i očekivano jer je Željezničar bio prvak Nogometnog podsaveza Slavonski Brod a uz to su juniori Jedinstva odigrali jednu od svojih najslabijih utakmica. U drugoj utakmici sastali su se stari igrači Pleternice i Požege. Pobijedili su Pleterničani rezultatom 0:1 u ravnopravnoj igri. Istog dana Sportsko društvo Jedinstvo je u hotelu pripremilo svečanu večeru i prijem za 70 uzvanika među kojima su se nalazili igrači i uprava FK Mačve, igrači i uprava NK Jedinstva te predstavnici vlasti i sportskih organizacija.

U Stadion kraj Orljave koji je već 60 godina hram požeškog nogometa ulagalo se kroz povijest jako malo. Godine 1998. adaptiran je dio svlačionica, centralno grijanje uvedeno je tek 2000. godine a 2007. je uređen ugostiteljski objekt i postavljen novi strop u svlačionice. Prije dvije godine promijenjene su dotrajale daske i postavljene sjedalice na tribini a tada je uređena i fasada na zgradi. Prošle godine promijenjene su kućice za rezervne igrače. Posljednjih dvadesetak godina stalne su tek priče o izmještanju Stadiona na neku drugu lokaciju što bi nakon uništenja Atletskog stadiona 1998. godine bio još jedan težak udarac za požeški sport. Nogometni stadion kraj Orljave je srce požeškog nogometa, generacije igrača i gledatelja su ga pohodile a kroz povijest su na tom mjestu odigrane mnoge velike utakmice. Zbog toga Stadion može biti samo tu u centru grada gdje većina gledatelja može doći na utakmicu i pješice te gdje se mogu urediti i poslovni prostori ispod tribina od čijeg se najma stadion može održavati. Također se nalazi u neposrednoj blizini Športsko – rekreacijskog centra gdje je ovog ljeta uređen suvremeni nogometni trening centar. Izmještanje Stadiona na periferiju grada sigurno nije dobro rješenje jer takav Stadion već postoji i propada u Velikoj. Nakon što je većina sportskih objekata u gradu obnovljena na red će sigurno doći i modernizacija požeškog Stadiona kraj Orljave tj. Stadiona ŠNK Slavonije.

                                                                                                                                                                                         Jurica Bešlić

 

Pročitano 1855 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 28 Studeni 2014 11:12