Srijeda, 01 Prosinac 2021 13:30

Na Stadionu Slavonije obavljene sve pripremne radnje za rušenje tribine stare 67 godina

POŽEGA - Zapadna tribina na Stadionu Slavonije  stradala je u nevremenu koje je pogodilo Požeštinu 25. lipnja ove godine.

Nakon toga više nije bila upotrebljiva jer je uništen krov i većina sjedalica, a i poplavljenje su i klupske prostorije ispod tribine. Prva momčad Slavonije tako je u jesenskom dijelu sezone 3. Hrvatske nogometne lige - Istok svoje domaće utakmice igrala u Velikoj, Kutjevu i Pleternici. 

Proteklih dana s tribine je skinuta ograda, uklonjene su preostale sjedalice kao i "tunel" koji je vodio između svlačionica i glavnog travnjaka. Također je uklonjen krov s kafića koji je bio u produžetku tribine kao i nadstrešnica od kafića i od pecala koje je bilo iza tribine. Iz klupskih prostorija su iznesene i sve stvari. Tako je tribina pripremljena za rušenje nakon što je punih 67 godina bila prepoznatljivi simbol požeškog nogometa. 

Ova tribina na tadašnjem "Stadionu Jedinstva" svečano je otvorena  27. 07. 1954. Na otvorenju je protiv požeškog Jedinstva, člana osječkog podsaveza igrao tadašnji jugoslavenski drugoligaš FK "Mačva" Šabac (Srbija). Kada je 1964. godine osnovan Nogometni klub Slavonija, Stadion nosi ime Stadion Slavonije, a Požežani su ga zvali i Stadion kraj Orljave. 

Po izvještaju Požeškog lista od 5. kolovoza 1954. na otvaranju Stadiona, 27. 07. 1954. bilo je oko 1.500 gledatelja, a upriličena je prava pučka fešta. Osim predstavnika vlasti, sportskih organizacija i vojske na svečanom otvaranju bili su prisutni i predstavnici Nogometnih podsaveza Slavonski Brod i Osijek te rukometnog podsaveza Nova Gradiška.

Nakon što je vatrogasna glazba odsvirala himnu, tadašnji predsjednik općine Franjo Višinger pozdravio je prisutne gledatelje i na kraju predao Stadion Savezu sportova grada Požege i njegovom dopredsjedniku Viktoru Kožaju koji se zahvalio vlastima na brzoj izgradnji Stadiona i predao ga na korištenje Sportskom društvu „Jedinstvo“ koje je u svom sastavu osim nogometa imalo i košarku, šah, kuglanje i rukomet.

Predsjednik SD „Jedinstvo“ Đuro Karan primio je Stadion na korištenje, pozdravio publiku i goste, te se zahvalio u ime sportskog društva na iskazanom povjerenju. Dok su trajali govori igrači Jedinstva i Mačve bili su postrojeni pred tribinom na Igralištu. Nakon toga su predstavnici slavonsko – brodskog i novogradiškog podsaveza uručili spomen zastavice S. D. Jedinstvo. Tim je završen prvi dio službenog protokola a u drugom dijelu su također na samom igralištu članovi uprave Jedinstva predali darove svojim zaslužnim igračima i članovima. Igrači Ivan Cimerman i Roko Šperanda primili su počasne diplome, srebrne pokale i zlatna nalivpera za 25 godina sportskog rada i aktivnog igranja. Igrači Joca Patoč, Đuro Berta, Ruda Barić i Naca Gajer primili su počasne diplome i srebrne plakete za 15 godina sportskog rada i aktivnog igranja. Predsjednik društva Đuro Karan primio je počasnu diplomu, zlatno nalivpero i olovku. Nakon toga su treneri i kapetani prve momčadi i juniora primili kolektivne diplome za uspomenu na otvaranje Stadiona.

Poslije predaje poklona počela je glavna utakmica između domaćeg NK Jedinstva, člana osječkog podsaveza i Fudbalskog kluba Mačva iz Šabca (Srbija) koji je tada bio član 2. Savezne nogometne lige. U prvom poluvremenu gosti su zasluženo poveli sa 0:2 dok je Jedinstvo igralo slabo. U drugom poluvremenu za domaćina je kao gost zaigrao igrač županjskog Graničara Matić koji se u Požegi nalazio na vojnoj vježbi. Upravo je Matić postigao dva lijepa pogotka i donio Jedinstvu izjednačenje. Pobjednički treći pogodak za domaćina postigao je Milinković iz teške pozicije sa same korner linije. Tako je Jedinstvo na kraju slavilo rezultatom 3:2 i postiglo jedan od svojih najvećih uspjeha jer je drugoligaš Mačva u Požegu došla u kompletnom sastavu.

Najbolji pojedinci kod domaćih bili su osim strijelaca još i Gajer, Bekić i Hart. Na ovoj utakmici od nogometa se nakon 25 godina igranja oprostio Ivan Cimerman koji je odigrao prvo poluvrijeme. Po izvještaju novinara odigrao je jako dobro iako je mnogo stariji od nekih igrača i nije redovno trenirao. Gledatelji su novi Stadion napustili zadovoljni prikazanom igrom i činjenicom da Jedinstvo može postići dobre rezultate i protiv jakih protivnika. Utakmicu je dobro vodio sudac Jagar te pomoćnici Kopić i Bubak.

Prije glavne utakmice odigrane su i dvije predigre. U prvoj utakmici sastali su se juniori NK Željezničar (Slavonski Brod) i juniori NK Jedinstva. Susret je završio pobjedom gostiju rezultatom 1:3 što je bilo i očekivano jer je Željezničar bio prvak Nogometnog podsaveza Slavonski Brod a uz to su juniori Jedinstva odigrali jednu od svojih najslabijih utakmica. U drugoj utakmici sastali su se veterani Pleternice i Požege. Pobijedili su Pleterničani rezultatom 0:1 u ravnopravnoj igri. Istog dana Sportsko društvo Jedinstvo je u hotelu pripremilo svečanu večeru i prijem za 70 uzvanika među kojima su se nalazili igrači i uprava FK Mačve, igrači i uprava NK Jedinstva te predstavnici vlasti i sportskih organizacija.

Jedinstvo i Radnički su igrali u istom rangu kao članovi brodskog ili osječkog podsaveza. Često je dolazilo do nesporazuma jer su klubovi igrali na zajedničkom Stadionu kraj Orljave koji je otvoren 27. 07. 1954. jer se 1953. moralo otići s tadašnjeg igrališta zbog proširenja Ljevaonice. Rad u klubovima nije počivao na stručnim temeljima pa je s vremenom došlo i do stagnacije i nestašice dobrih igrača pa su nesporazumi nastajali i zbog prelazaka igrača iz jednog u drugi klub.

Radnički je krajem 1963. bio u krizi zbog loših rezultata a Skupština kluba donijela je 31. siječnja 1964. odluku o prestanku rada. Drugi gradski klub „Jedinstvo“ održao je Skupštinu dan kasnije, 1. veljače 1964. i također donosi odluku o prestanku rada ali i odluku o osnivanju nogometnog kluba pod imenom NK „Slavonija“. Najbolji igrači Radničkog prešli su u Slavoniju gdje su nastavili igrati i svi igrači Jedinstva. Nisu svi članovi i navijači Radničkog i Jedinstva s oduševljenjem podržali gašenje svojih klubova i spajanje dva dotadašnja rivala u jedan novi klub.

Ipak novi klub je nakon osnivanja postizao dobre rezultate i sve do danas uspješno nastavio bogatu tradiciju požeškog nogometa. Nogometni klub Slavonija igrao je do ljeta 2021 na Stadionu koji je otvoren prije više od 67 godina i koji bi po najavama gradske uprave u skoroj budućnosti trebao dobiti potpuno novo, modernije ruho u skladu s današnjim standardima i zahtjevima kao i licenciranjem koje potražuje Hrvatski nogometni savez za igranje u najvalitetnijim državnim rangovima.

Pročitano 1344 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 01 Prosinac 2021 14:21