Srijeda, 18 Veljača 2015 01:00

Predstavnici HNS-a na radnom sastanku u Požegi

POŽEGA - Predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza jučer su u Požegi održali radni sastanak s čelnicima Nogometnog saveza Požeško - slavonske županije. Ispred HNS -a na sastanku su bili tehnički direktor Romeo Jozak, pomoćnik tehničkog direktora Ilija Lončarević, predsjednik Stučne komisije Ivan Bedi i glavni instruktor Martin Novoselac.

Nogometni savez Požeško - slavonske županije predstavljali su predsjednik Drago Lucić, tajnik Marijan Rudež i instruktor za mladež Damir Bognar. 

Na sastanku je ispred Nogometnog središta Pakrac bio Sadmir Delihodžić a bili su prisutni i predstavnici Nogometnog središta Osijek na čelu s regionalnim instruktorom Petrom Krpanom. 

Na sastanku je razmatrana problematika rada Nogometnog saveza Požeško - slavonske županije kao i poteškoće u kojima će se naći amaterski nogometni klubovi kada se počnu primjenjivati novi Zakon o sportu i Zakon o udrugama te porezni zakoni. 

Analiziran je i sustav natjecanja seniora i mlađih kategorija u našem Nogometnom savezu kao i rad županijskog instruktora i Stručne komisije. 

Tajnik Marijan Rudež predočio je gostima podatke o broju natjecateljskih ekipa i registriranih igrača u Požeško - slavonskoj županiji.

Na području županije djeluju 34 nogometna kluba (dva kluba u 3. HNL - Istok, jedan klub u 4. HNL - Istok, 12 klubova u 1. ŽNL, 10 klubova u 2. ŽNL i 9 klubova u 3. ŽNL.).

Klubovi imaju ukupno 98 natjecateljskih ekipa (34 seniorske ekipe i 64 ekipe mlađih kategorija).

Od 64 ekipa mlađih kategorija 11 se natječe u regionalnom rangu (ŠNK Slavonija Požega - 4 ekipe, NK Slavija Pleternica - 4 ekipe i NK Hajduk Pakrac - 3 ekipe).

U ligama mladeži na nivou naše županije natječe se 53 ekipe. 

U 1. Županijskoj nogometnoj ligi se natječe 12 juniorskih i 12 pionirskih ekipa.

U 2. Županijskoj nogometnoj ligi se natječe 10 ekipa starijih pionira.

U Županijskoj ligi početnika natječe se 10 ekipa, a u  Županijskoj ligi limača 9 ekipa. 

U Nogometnom savezu Požeško - slavonske županije ukupno je registrirano preko 3000 nogometaša. 

U Požegi je registrirano 2.334 nogometaša (iz 26 klubova s područja gradova Požege, Pleternice i Kutjeva te općina : Velike, Jakšića, Kaptola, Brestovca i Čaglina).

U Savezu je registrirano i 378 igrača futsala tj. malog nogometa. 

U sklopu našeg Županijskog nogometnog saveza djeluje i Nogometno središte Pakrac u kojem je registrirano oko 700 nogometaša iz tamošnjih 8 klubova s područja gradova Pakraca i Lipika.

Tajnik Rudež iznio je i podatak da je najstariji registrirani igrač rođen 1966. godine a najmlađi 2008. godine. Također je istakao da je klubovima veliki probem osjetno smanjenje broja djece u gradovima i općinama u našoj županiji, a koje je iz godine u godinu sve veće.  

Unatoč tome više od dvije trećine registriranih nogometaša u našem županijskom savezu je mlađe od 20 godina. 

Za vrijeme sastanka iznesena je i činjenica da na području regije Slavonije i Baranje postoje samo dva terena s umjetnom travom (oba u Osijeku) na kojima se mogu igrati utakmice velikog nogometa (dimenzija 105x70 metara). 

Tehnički direktor Romeo Jozak je zbog toga iznio inicijativu da Požeško - slavonskoj županiji Hrvatski nogometni savez osigura jedan nogometni teren s umjetnom travom pravih dimenzija s time da bi lokalna samouprava morala dati zemljište i potrebnu infrastrukturu. 

Predsjednik Drago Lucić iznio je stajalište da bi teren trebao biti postavljen na području grada Požege. 

 

 

Pročitano 2410 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 18 Veljača 2015 17:52