Srijeda, 29 Lipanj 2016 02:00

Održano predavanje "Sportom protiv ovisnosti"

POŽEGA - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti (26. 06.) jučer je u Obrtničkom domu održano predavanje "Sportom protiv ovisnosti" u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško - slavonske županije i Požeškog športskog saveza.

Predavač je bio Dr. sc. Siniša Zovko, Dr. med., voditelj programa savjetovališta Hrvatskog Crvenog križa iz Zagreba.

U Hrvatskoj trenutno ima 15 000 registiriranih ovisnika o drogama i 250 000 registriranih alkoholičara. 

Pored svih uspješnih rezultata pojedinaca i klubova i nadalje osnovni cilj borbe protiv ovisnosti je preventiva gdje se najbolji rezultati ostvaruju u obiteljskom odgoju. Sport je važan čimbenik preventive gdje poseban utjecaj imaju treneri i sportski radnici po klubovima. 

Poseban problem predstavlja konzumacija alkohola kod mladeži starosti od 14 - 16 godina koja je povećana proteklih godina. 

Po statistikama mladi u prvi kontakt s drogama dođu sa 16 godina, s heroinom sa 20 godina, a ovisnici s prvim liječenjem krenu u 26. godini. Po tome istakao je doktor Zovko prođe razdoblje od čak 10 godina u kojem nitko u društvenoj zajednici ne reagira. 

Na predavanju su ispred Požeškog športskog saveza nazočni bili dopredsjednik Vlado Drkulec i glavni tajnik Željko Mitrović. 

Pročitano 1980 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 29 Lipanj 2016 08:50