Ponedjeljak, 12 Rujan 2016 02:00

GSD "Požega 1871" svečano obilježilo 145 godina postojanja

POŽEGA – Građansko streljačko društvo Požega 1871 prigodnom je svečanošću u Gradskom kazalištu Požega proslavilo svojih 145 godina postojanja.

Kao najstarije sportsko društvo u Požegi imalo je značajnu ulogu u društvenom i sportskom životu grada što su posebno istaknuli i na tome im se zahvalili tajnik skupštine Požeško-slavonske županije Željko Obradović u ime župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića te dogradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, a gradonačelnik Vedran Neferović poslao je čestitku društvu obećavši i dalje podršku u radu od strane grada.

Sve prisutne u ime Hrvatskog streljačkog saveza pozdravio je Željko Tijan, dugogodišnji član i trener društva inače iz Slavonskog Broda koji se prisjetio 100. obljetnice društva kada je on kao dijete tek počinjao pucati, a posebno emotivno i svih rezultata i druženja i svega onoga što je streljana donijela ovome gradu. - Prvi počeci streljaštva u Požegi javljaju se početkom druge polovice 19. stoljeća, kada vojnici i oružnici vrše službena gađanja u Jagodnjaku, izletištu Požežana nedaleko središta grada. Njihovim odlaskom pojedini građani to mjesto koriste za "zabavu strieljanja u nišan" još prije osnivanja streljačkog društva, a onda je 20. travnja 1871. godine održan inicijativni sastanak te predana molbu Gradskom poglavarstvu u Požegi u kojoj mole poglavarstvo "da se izašalje povjerenstvo u Grgin dol, a na livadu Ivana Ferkovića, gdje bi se imalo odrediti mjesto za novu strieljanu". 14. srpnja 1871. godine odobrena su i Pravila i prema tome društvo je moglo početi javno djelovati.

O svrsi osnivanja Građanskog streljačkog društva i ulozi u društvenom životu grada Požege, najbolje svjedoči članak 1. Pravila u kojemu piše: "Svrha ovog gradj. strieljačkog društva jest, da se članovom i ostalim pripadajućim, sa pucanjem u nišan u društvenoj strieljani ugodna zabava pribavi, te kroz to u ovom gradu društveni život promakne"- istaknuo je Zoran Špoler, tajnik društva govoreći o njegovoj povijesti. Društvo se može pohvaliti odličnim sportskim rezultatima jer su članovi društva nastupali za reprezentaciju Hrvatske, osvojili su 3 medalje na Svjetskim prvenstvima, 9 na Europskim prvenstvima, 52 medalje na Prvenstvima Hrvatske i 24 medalje u Hrvatskoj ligi.

- Društvo danas nema mnogo aktivnih članova, ali zato imamo puno djece koja pohađaju školu streljaštva i to nas najviše veseli. Imamo malih problema trenutno u streljani jer nismo zadovoljili europske uvjete pa nam je zatvorena streljana malog kalibra te na gađanja malog kalibra moramo ići na streljanu na jezeru Petnja koja je policijsko strelište. Danas se zbog sveukupne situacije na našem strelištu odvija samo gađanje zračnom puškom i samostrel. Postižemo vrhunske rezultate i vrlo smo zadovoljni i sretni jer nam djeca donose medalje s raznih natjecanja - rekao je predsjednik Građanskog streljačkog društva Željko Peternel. Na svečanosti proslave 145 godina postojanja društva uručena su i priznanja za doprinos i podršku radu društva Ivanu Včeliku, Gradu Požegi, Hrvatskom streljačkom savezu, Željku Mitroviću, Đurđi Šakić te dugogodišnjem članu Ivanu Čokrliću. U ime dobitnika zahvalio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon. - Želja svih u društvu je da društvene prostorije ponovno postanu mjesto okupljanja svih koji su željni kvalitetno provesti slobodno vrijeme, ostvariti svoje sportske ambicije i prije svega dobro se zabaviti – istaknuo je na kraju Zoran Špoler.

 

(Tekst i foto : Kronika Požeško - slavonska)

Pročitano 1932 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 12 Rujan 2016 09:40