Ispiši ovu stranicu
Subota, 29 Studeni 2014 01:00

Tomislav Pirc - legenda požeškog sporta

Tomislav Pirc rođen je 31. 07. 1930. godine u Beogradu. U tom gradu završio je osnovnu školu a gimnaziju je pohađao u Zagrebu i Požegi. U sport ulazi 1946. godine kada postaje junior požeškog Nogometnog kluba Jedinstva koje je te godine i osnovano. U nogometu ostaje kratko vrijeme a nakon toga pristupa atletičarima da bi konačno završio kao košarkaš u „Mladosti“ koja je tada postojala na požeškoj gimnaziji. Mnogo pomaže svojim nastupima u organizaciji raznih prvenstava. Aktivan je skijaš i plivač.

Godine 1951. odlazi u Zagreb na studij fizičkog odgoja i biologije koji završava u rekordnom roku. Na studiju se ističe svojom svestranošću, redovnim polaganjem ispita i organizacijskim sposobnostima te postaje predsjednik organizacije studenata fizičkog odgoja. Pohađa i uspješno polaže čitav niz tečajeva za suce i instruktore pojedinih grana sporta. Već kao student postaje predavač iz skijanja.

Godine 1954. odlazi kao nastavnik fizičkog odgoja u Osnovnu školu u Pleternici gdje osniva Društvo za fizičku kulturu „Partizan“. Odmah je potakao izgradnju igrališta i pokrenuo svestran rad u „Partizanu“ u kojem djeluje 10 različitih sekcija koje služe primjerom svim ostalim društvima. Drži tečajeve i gradi igrališta u Drenovcu i Kuzmici. Bori se za unapređenje nastave fizičkog odgoja, tako da Pleternica postaje primjer dobrog rada u fizičkoj kulturi. Košarkaška ekipa i stolnoteniska ekipa  koje je on organizirao i trenirao tada su bile najbolje u Slavoniji. 

Godine 1959. dolazi u Požegu (tada Slavonsku Požegu) kao nastavnik na Prvoj Osnovnoj školi (današnja OŠ Antuna Kanižlića). Pod njegovim vodstvom za kratko vrijeme izgrađen je školski sportski park. Njegovim dolaskom u Požegu osnovan je 20. 12. 1959. Košarkaški klub Požega koji je u svom sastavu imao mušku i žensku ekipu. Klub je nakon osnivanja igrao na školskom igralištu a već 1961. košarkaši i košarkašice sele na Stadion malih sportova u Grabriku čiju je izgradnju inicirao upravo Tomislav Pirc.

Za razvoj rukometa u Požegi posebno je značajna ta 1961. godina kada se početkom kolovoza osniva RK Požega te se prelazi s nogometnog igrališta na Stadion malih sportova u Grabriku. Uz košarkaše i rukometaše na novom Stadionu nastupaju tenisači, stolnotenisači, hokejaši, klizači a povremeno ga koriste i ostali požeški sportaši.

Stadion malih sportova dobio je 1964. asfaltnu podlogu a 1965. izgrađene su svlačionice. Iste godine osniva se i Sportsko društvo Požega u koje ulaze klubovi koji u svom nazivu nose ime našeg grada. Stadion malih sportova dobio je 1970. krov da bi 1980 prerastao u višenamjensku sportsku dvoranu „Grabrik“ jednu od najljepših u ovom dijelu Hrvatske. Iste godine dovršen je i Športsko rekreacijski centar kraj Orljave sa desetak betonskih košarkaških, odbojkaških i rukometnih igrališta i dva nogometna terena koja od tada koristi Nogometni klub Požega. Idejni začetnik izgradnje popularne požeške „Rekreacije“ bio je upravo Tomislav Pirc.

Požega je prva u ovom dijelu Hrvatske imala uređenu modernu višenamjensku dvoranu koja je nastala iz Stadiona malih sportova u Grabriku. U toj dvorani svoje službene utakmice kao domaćini igrali su i RK Partizan (Bjelovar) koji je 1972. godine bio prvak Europe, prvoligaši RK Borac (Banja Luka) i ŽRK Dalma (Split). Odigrane su i brojne košarkaške utakmice reprezentacija Hrvatske i Jugoslavije, u Požegi je igrala i splitska Jugoplastika a u Grabriku je nastupila čak i slavna američka košarkaška ekipa Harlem.

Zbog izgradnje brojnih i kvalitetnih sportskih objekata te osnivanja mnogobrojnih klubova Požega je 1965. i 1966. proglašena sportskim gradom i najboljom općinom na nivou tadašnje države, a 1968. je izabrana za najbolju sportsku općinu u Hrvatskoj. Najzaslužniji za ta priznanja bio je upravo veliki i neumorni sportski radnik Tomislav Pirc.

Nekoliko godina poslije povodom obilježavanja stote godišnjice požeškog „Građanskog streljačkog društva“, 1971. godine Požežani su dobili modernu streljanu a 27 srpnja 1975. održane su prve utrke na modernom autodromu „Glavica“.

Dolaskom u Požegu Tomislav Pirc pokreće i rad Savjeta za fizičku kulturu. Uskoro prelazi na dužnost savjetnika za fizičku kulturu u Zavod za školstvo. S tog mjesta pokreće sve sportske akcije u gradu i tadašnjem požeškom kotaru. Pokreće rad Saveza sportova koji je osnovan 01. 01. 1967., svojim inicijativama potpomaže osnivanje Podsaveza u raznim sportovima (nogometni, rukometni, košarkaški, stolnoteniski, plivački i druge). Podsavezi su tada bili nazivi za lige na nivou tadašnjeg požekog kotara ili slavonske regije a Tomislav Pirc je u svim tim ligama bio tajnik koji je provodio natjecanja. Potakao je izgradnju igrališta pri školama i osnivanje školskih sportskih društava na nivou požeškog kotara. Svojim velikim udjelom pridonio je da je požeški kotar (u koji je osim požeškog područja ulazilo i novogradiško) postao poznat kao jedan od najboljih sportskih krajeva Hrvatske. Organizator je mnoštva tečajeva i seminara a sam je vodio i trenirao košarkaše, rukometaše, plivače, skijaše i stolnotenisače Požege.

Osim što je na radnom mjestu bio vezan za sport i sve svoje slobodno vrijeme kompletno je posvetio fizičkoj kulturi. Organizirao je u Požegi natjecanja u plivanju, vaterpolu, klizanju, koturanju. Bio je višegodišnji član Saveza za fizičku kulturu Hrvatske kao i član Plivačkog i Stolnoteniskog saveza Hrvatske. Bio je predsjednik Skijaškog saveza Hrvatske u vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Bio je također i dugogodišnji novinar Požeškog lista i Sportskih novosti (Zagreb).

Tomislav Pirc dobio je brojne nagrade i priznanja. Među njima najviše se ističu dvije nagrade. Godine 1962. dobio je Majsku nagradu Republičkog sekretarijata za prosvjetu. kulturu i fizičku kulturu. Također je dobitnik tadašnjeg najvećeg priznanja u hrvatskom sportu – Trofeja Saveza za fizičku kulturu Hrvatske koji je dobio 1972. godine. To je bila najveća sportska nagrada za vrijeme bivše države a iz nje je proizašla državna nagradu za sport „Franjo Bučar“ koju od 1991. godine dodjeljuje Hrvatski olimpijski odbor.

Pirc je najzaslužniji za izgradnju Gradske kuglane, Gradske streljane, Sportske dvorane Grabrik te Sportsko – rekreacijskog centra u Požegi. Inicijator je i pokretač izgradnje sportskih parkova (Kaptol, Vetovo, Velika, Kutjevo, Pleternica, Brestovac, Jakšić, Kuzmica, Čaglin). Bio je pokretač izgradnje i većine nogometnih igrališta u Požeštini.

Tomislav Pirc bio je tajnik Saveza za fizičku kulturu neprekidno od 01. 01. 1967. do svibnja 1992. Iako je 25 godina obnašao najvažniju funkciju u sportu nikad nije bio član niti jedne stranke niti je bio politički aktivan. U svibnju 1992 je prešao na radno mjesto savjetnika u Savezu sportova. Tu dužnost obnašao je sve do 12. 08. 1994. kada je preminuo na svom radnom mjestu u Gimnastičkoj dvorani Sokol.

Grad Požega je Tomislavu Pircu posthumno dodijelio nagradu za životno djelo.

Pročitano 4324 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 29 Studeni 2014 20:36