Srijeda, 10 Prosinac 2014 01:00

Požeški sport od prvih početaka do današnjih dana

Na fotografiji se nalazi Stadion malih sportova u Grabriku početkom šesdesetih godina prošlog stoljeća (na tom mjestu je danas Sportska dvorana Grabrik), a u ovom članku nalazi se kratki pregled povijesti požeškog sporta. 

 

Sport u Požegi ima dugu i bogatu tradiciju. Već krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća osnivaju se prva sportska društva i klubovi. Najstarije sportsko društvo je „Građansko streljačko društvo“ osnovano 14. srpnja 1871., a od 1864. postojala je streljačka družina.

Biciklističko društvo „Lastavica“ osnovano je 1897., a Požežanin Julio Mihelić bio je iste godine prvak države na utrci od pet kilometara. Prvi biciklistički klub osnovan je 1912.

Planinarsko društvo osnovano je 1898. a gimnastički i klizački klub 1905.

Prvi teniski klub osnovan je 1911., a prvo igralište tenisa izgrađeno je još 1894.

Prvi atletski klub osnovan je 1911. Požežanin Boris Hanžeković bio je tridesetih godina dvadesetog stoljeća državni rekorder u trčanju na 100 metara s preponama i u štafeti 4x100 metara a 1938. bio je prvak Balkana na 110 metara s preponama postavivši tadašnji rekord od 15 sekundi.

Gimnastičko društvo „Hrvatski Sokol“ osnovano je 6. travnja 1905., a nešto kasnije 1912. izgrađena je „Sokolana“ koja ima grijanu dvoranu i garderobe te sprave za vježbače koji su uglavnom bili članovi Sokola.

Nogomet se u Požegi organizirano igra od 1908., kada poznati književnik Josip Pavičić donosi prvu nogometnu loptu u naš grad a početkom te godine požeški srednjoškolci osnovali su i prvi nogometni klub pod imenom „Nogometni klub seniora“. Već u lipnju igraju prvu utakmicu sa srednjoškolcima iz Zagreba na improviziranom igralištu na Ciglani. Tih godina puno se klubova osnivalo ali su mnogi od njih brzo i prestajali s radom.

Šah se u Požegi organizirano igra od 1931. a prvi klub pod imenom „Šah-klub“ je osnovan 1934. godine.

Prvo ribolovno društvo je osnovano 1938. i nosilo je naziv „Sportsko ribolovno društvo“ a organiziraniji rad počinje 1953. Kada je osnovano Sportsko ribolovno društvo „Šaran“ koje postoji i danas.

Prva sportska društva i klubovi u našem gradu se pojavljuju samo nekoliko godina poslije Zagreba i ostalih većih gradova u Hrvatskoj što pokazuje kulturni nivo Požege tog vremena i zanimanje mladih za sport koje su zadržali do danas.

Među prvima u Slavoniji Požežani su imali objekte za tri bazična sporta: gimnastiku, atletiku i plivanje.

Gimnastička dvorana je otvorena 1. prosinca 1940. (današnja Gimnastička dvorana „Sokol“) dok je atletski stadion izgrađen 1950., a uništen je 1998. godine radi izgradnje nove Gimnazije.

Atletski stadion bio je zelena oaza u samom centru grada, smješten na idealnoj lokaciji u neposrednoj blizini tri osnovne škole i Gimnazije. Taj spomenik požeškog sporta koristili su sportaši, učenici i rekreativci. Zbog loših uvjeta za rad Atletski klub „Požega“ koji ima bogatu tradiciju sveo se praktički samo na organizaciju tradicionalnog atletskog trčanja „Memorijala Zvonka Panežića“ koji se svake godine trči od Požege do Velike. Požega je grad koji ima bogatu atletsku tradiciju te i poznati zagrebački miting nosi ime našeg Borisa Hanžekovića.

Plivački bazen olimpijskih dimenzija otvoren je 27. srpnja 1953. (na današnjem mjestu) a plivački klub osnovan je 16. srpnja 1953., nekoliko dana prije otvorenja gradskog bazena.

Nogometni stadion kraj Orljave na kojem danas nastupa ŠNK „Slavonija“ otvoren je godinu dana kasnije, 27. srpnja 1954. (tada kao Stadion NK Jedinstva).

Stolnoteniski klub Požega je osnovan 1953. godine.

Prvi auto-moto klub je osnovan 1946. a prve moto-utrke na požeškim ulicama održane su 1951. godine.

Prvi košarkaški klub osnovan je 1947. Pod imenom KK“Jedinstvo“. Klub je prvo imao samo žensku ekipu a malo kasnije formirana je i muška. Iste godine je izgrađeno i prvo košarkaško igralište u Grginom dolu. Nakon početnog razvoja dolazi do stagnacije sve do 20. prosinca 1959. kada je osnovan KK „Požega“ koji u svom sastavu ima i mušku i žensku ekipu. Tada se grade i igrališta pri svim gradskim školama a već 1961. košarkaši i košarkašice sele na novoizgrađeni Stadion malih sportova u Grabriku.

Rukomet je u svom razvojnom putu nekoliko puta bitno mijenjao svoja pravila. Između dva svjetska rata bila je popularna hazena koja kod nas dolazi iz Češke. Prvi hazena klub osnovan je u Požegi 1932. U sastavu ŠK „Radnički“ Poslije rata dominira veliki rukomet da bi ga uskoro zamijenio mali rukomet kakav danas poznajemo. Rukomet se kod nas pojavljuje 1953. kada državne prvakinje iz Nove Gradiške igraju promotivnu utakmicu s jednom austrijskom ekipom na tadašnjem nogometnom igralištu kraj ljevaonice. Iste godine je osnovan i prvi rukometni klub RK „Jedinstvo“ koji ima samo žensku ekipu. Godinu dana kasnije, 1954. klub ima i mušku ekipu a osniva se i drugi ženski klub RK „Radnički“. Požeški rukometaši igrali su 1958. Kvalifikacije za prvu ligu ali se nisu uspjeli plasirati u konkurenciji rukometaša Bjelovara i zagrebačke Mladosti. Za razvoj rukometa u Požegi posebno je značajna 1961. godina kada se početkom kolovoza osniva RK Požega te se prelazi s nogometnog igrališta na Stadion malih sportova u Grabriku.

Uz košarkaše i rukometaše na novom Stadionu nastupaju tenisači, stolnotenisači, hokejaši, klizači a povremeno ga koriste i ostali požeški sportaši. Stadion malih sportova dobio je 1964, asfaltnu podlogu a 1965. izgrađene su svlačionice.

Iste godine osniva se i Sportsko društvo Požega u koje ulaze klubovi koji u svom nazivu nose ime našeg grada.

Zbog svega toga, izgradnje brojnih i kvalitetnih sportskih objekata te osnivanja mnogobrojnih klubova Požega je 1965. i 1966. proglašena sportskim gradom i najboljom općinom na nivou države.

Nekoliko godina poslije povodom obilježavanja stote godišnjice „Građanskog streljačkog društva“, 1971. godine Požežani su dobili modernu streljanu a 27 srpnja 1975. održane su prve utrke na modernom autodromu „Glavica“.

Stadion malih sportova dobio je 1970. krov da bi 1980 prerastao u višenamjensku sportsku dvoranu „Grabrik“ jednu od najljepših u ovom dijelu Hrvatske. Iste godine dovršen je i Športsko rekreacijski centar kraj Orljave sa nekoliko betonskih igrališta i dva nogometna terena koja od tada koristi Nogometni klub „Požega“.

Tradicija igranja malog nogometa u našem gradu duga više od 40 godina rezultirala je osnivanjem desetak malonogometnih klubova od 2000. godine do danas. Tradicionalni Božićni malonogometni turnir u Grabriku igra se od 1992. godine i jedan je od najkvalitetnijih u Slavoniji. Turnir svake godine okupi oko 150 ekipa u 8 kategorija.

Požeški športski savez postoji od 01. 01. 1967. godine i danas okuplja 73 sportske udruge s područja grada i prigradskih naselja.

Grad Požega preko Požeškog športskog saveza stručno i financijski pomaže rad tih udruga, održava sportske objekte i potiče mladež na bavljenje sportom organiziranjem sportskih škola (plivanja, gimnastike, nogometa, rukometa, košarke, odbojke).

Velik broj mladih u požeškim klubovima te brojni sportski radnici, sportaši i treneri garancija su lijepe budućnosti požeškog sporta.

Pročitano 1518 puta