Ispiši ovu stranicu
Petak, 31 Siječanj 2020 01:00

Zlatko Kraker dobitnik Trofeja Požeškog športskog saveza

POŽEGA - Na svečanom proglašenju najboljih požeških sportaša za 2019. godinu dodijeljen je i tradicionalni Trofej Požeškog športskog saveza jednom pojedincu i sportskoj udruzi. Pojedinačni trofej dodijeljen je Zlatku Krakeru koji je u požeškom sportu aktivan već punih 50 godina. Ovo veliko priznanje popularnom "Pišti" je uručio požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Zlatko Kraker rođen je na današnji dan prije točno 58. godina (31 . siječnja 1962.) u Požegi gdje je završio osnovnu i srednju školu. Od 1981 do 1985. godine pohađao je Kineziološki fakultet u Zagrebu.

Sportom se počeo baviti već od najranije dobi te je 1970 kao osmogodišnjak postao natjecatelj u gimnastici i plivanju. Tijekom slijedećih godina najviše se bavio gimnastikom plivanjem i atletikom, ali su ipak najbolji rezultati dolazili iz gimnastike gdje je postao i kadetski reprezentativac Hrvatske. Kao mlađi junior s 14 godina starosti osvojio je brončanu medalju na preči na prvenstvu Jugoslavije 1976. godine.

Trener mlađih kategorija postao je po završetku fakulteta 1985. godine u Rukometnom klubu Požega. U rukometu je aktivan u ženskoj i muškoj kategoriji sa manjim prekidima oko 20 godina. Tijekom dvije sezone obnaša dužnost trenera seniorske ekipe RK Požega, te ŽRK Zvečevo i ŽRK Kutjevački podrum, a više godina je pomoćnik trenera u spomenutiom klubovima.

Učitelj i trener u Plivačkom klubu Požega je bio punih 15 godina. Gimnastika je ipak Zlatkova najveća ljubav gdje je još i danas uz manje ili veće pauze kao natjecatelj, predsjednik kluba i trener skoro punih 50 godina. Trenutno je trener u Gimnastičkom društvu Sokol, a za najbolju sportašicu grada Požege u 2019. godini izabrana je upravo gimnastičarka Sokola Tonka Pavelić s kojom Kraker radi i trenira dugi niz godina. 

Za vrijeme studiranja bio je aktivan i u nogometu igrajući za Nogometni klub Parasan (Golobrdci).

Zlatko Kraker je dragovoljac Domovinskog rata. Od 1. srpnja 1991 kao pripadnik Narodne zaštite, a od 1. studenog 1991 se kao dragovoljac prijavio u II. Bojnu 123 brigade Hrvatske vojske (Brestovačka satnija)  te zajedno s ostalim članovima Rukometnog kluba Požega sudjeluje u operacijama na zapadno -  slavonskom ratištu. Od siječnja 1992 prelazi u djelatni sastav kao pripadnik I. Bojne 123 brigade, a iz Hrvatske vojske izlazi s činom poručnika 1995 godine. Član je Časničkog zbora Požeško - slavonske županije.

Bio je član Izvršnog odbora Požeškog športskog saveza u jednom četverogodišnjem mandatu, aktivan je u Školskom sportskom savezu Požeško - slavonske županije kao i u Udruzi kineziologa. Kao profesor tjelesnog dugi niz godina predaje na požeškoj Poljoprivrednoj školi.

Pod nadimom „Pišta“ Zlatko Kraker kao dugogodišnji sportaš, trener, profesor i sportski radnik poznat je ne samo u sportskim krugovima Požeštine već i na nivou regije i cijele države.

Pročitano 1457 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 31 Siječanj 2020 13:35