Petak, 17 Travanj 2020 02:00

Jednoglasnom odlukom saborskih zastupnika usvojene promjene Zakona o sportu

ZAGREB - Bez ijednog glasa protiv i tek dva suzdržana Sabor je usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu. Tako će mjere koje je osmislio Središnji državni ured za šport zaživjeti kako bi se pomoglo sportu i sportašima u teškim danima “kada je vrijeme stalo”.

Ono što se mijenja za nastavak sportskih natjecanja je promjena u zakonskim člancima čime nacionalni savezi stječu ovlasti za promjenu sustava natjecanja u onom trenutku kada savezi donesu konkretnu odluku, a ne kao do sada najmanje 12 mjeseci prije početka natjecanja. Drugim riječima ukoliko se natjecanja ne budu mogla održati savezi će imati odriješene ruke proširiti ili smanjiti lige po vlastitom nahođenju, a očito sve s ciljem da nitko zbog ove situacije ne bude dodatno kažnjen ispadanjem iz ranga u kojemu se natječu bez prilike da to dokaže na travnjacima ili dvoranama.

Također se mijenja zakonski članak koji sada omogućuje državi da putem SDUŠ-a pomogne te isplati plaće u minimalnom iznosu koji je trenutno propisan u Republici Hrvatskoj svim djelatnicima u sportu , a taj je iznos za ožujak 3.250 kn dok je za travanj i naredne mjesece po 4.000 kn. Kada se odradi pravna procedura Zakon o izmjena i dopunama Zakona o športu bi tijekom sljedećeg tjedna trebao stupiti na snagu pa se tada klubovi i sportski savezi mogu prijaviti SDUŠ-u za isplatu novčanih sredstava.

-"Nakon petnaestak smo dana uspjeli iznjedriti izmjene Zakona o sportu kojima pravno reguliramo sustave natjecanja u sportu i dajemo ovlasti svim sportskim savezima za donošenja odluka koje se tiču ligaških i drugih nadmetanja, kako za ovu, tako i za sljedeću sezonu. Jednako tako, zadovoljan sam što smo osigurali sredstva u iznosu od 40 milijuna kuna za okvirno 3.000 djelatnika u sportu za premošćivanje sadašnjeg teškog trenutka u kojem se sport nalazi uslijed pandemije koronavirusa. Zadovoljan sam postignutim, zahvaljujem Vladi i saborskim zastupnicima, kao i svim dionicima u sportu, ali i medijima koji su pripomogli u donošenju ovih mjera na ovako brz način."– rekao je Tomislav Družak, državni tajnik za šport neposredno nakon glasovanja okupljenim novinarima.

 

(Sportalo.hr)

Pročitano 1298 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 19 Travanj 2020 11:09