Subota, 23 Svi 2020 02:00

Hrvatski stolnoteniski savez donio odluku o završetku svih liga

ZAGREB - Kao što je i bilo najavljeno Izvršni odbor Hrvatskog stolonteniskog saveza je potvrdio volju većine klubova. Sva natjecanja pod nadležnošću Saveza su definitivno prekinuta zbog pandemije Covida-19 i nemogućnošću završetka natjecanja u regularnim uvjetima, a prvaci u najvišem rangu su Starr i dr. Časl.

Starru je to treća uzastopna titula, dok je dr. Časl osvojio peti naslov uzastopce u ženskoj konkurenciji, ukupno sedmi. Što se tiče sezone 2020./21. i u muškoj i ženskoj ligi će nastupati 12 klubova, što znači da niti jedan klub neće ispasti iz lige.

No, nekih promjena će ipak biti i tu će se razlikovati muška i ženska liga. Kod muških će u sezoni 2021./22. i dalje ostati liga s 12 klubova, ispast će dva kluba, a dva će ući iz 1. Hrvatske lige. U sljedećoj sezoni novi superligaši su Cibalia (1. HL istok) i Donat (1. HL zapad). Kod žena u sljedećoj sezoni u HEP Superligi nastupat će 12 klubova, ali će kraju ispasti četiri kluba, dok će iz 1. HL ući dva kluba. Novi superligaš je Crikvenica (1. HL zapad), dok će Starr i Mladost Petrinja odigrati 'majstoricu', a pobjednik tog susreta će izboriti najviši rang hrvatskog stolnog tenisa.

Više informacija o natjecanjima u ligama znat će se nakon Liga odbora. Sve završnice pojedinačnog i ekipnog prvenstva Hrvatske (od najmlađih kadeta do juniora), ali vjerojatno bez parova, trebale bi se igrati krajem lipnja. Točan termin i mjesto održavanja završnica utvrdit će se za nekoliko dana nakon što HSTS dobije upute od Nacionalnog stožera civilne zaštite o epidemiološkim mjerama.

Hrvatski kup za seniore će se ipak igrati ove sezone, a krajnji rok za odigravanje 'Final Foura' je do početka nove sezone, koja bi trebala startati sredinom rujna 2020. Što se tiče registracije igrača za sljedeću sezonu najave prelazaka bit će od 11. do 31. srpnja 2020., dok bi prelazni rok bio od 1. do 17. kolovoza 2020. Najkasnije do 10. kolovoza 2020. klubovi moraju dostaviti obavijest igračima, koji napuštaju klub, jesu li dužni platiti odštetu i u kojem iznosu.

Novi izbornik ženske seniorske reprezentacije je Darko Arapović, koji će na toj funkciji naslijediti Tian Yuan. Arapović je dosad vodio juniorsku i kadetsku žensku reprezentaciju, a budući stožer reprezentacije činit će Dado Šurbek, Tomislav Kolarek, Luka Vrančić, Tian Yuan i Branka Batinić.

HSTS se zahvalio dosadašnjoj izbornici Tian Yuan, koja će i dalje ostati vezana uz Savez na funkciji za suradnju s Kinom. HSTS je dosad imao odličnu suradnju s NR Kinom i njihovim veleposlanstvom u RH, te čelnici Saveza žele da ti odnosi u budućnosti budu još bolji.

Komisija za igrače, koju je predstavljao hrvatski reprezentativac Frane Kojić, je zamolila Izvršni odbor HSTS-a da usvoji pravilo po kojem bi hrvatski igrači, koji nastupaju u inozemnim ligama, mogli biti registrirani za hrvatske klubove i pritom smjeli nastupati samo na pojedinačnim turnirima što ne uključuje ligaška i kup natjecanja. Izvršni odbor se složio s zahtjevom Komisije za igrače i usvojio ga, ali će se za konačnu odluku i odobrenje pričekati sljedeći IO kako bi se utvrdilo da sve bude po zakonu i pravilnicima.

Godišnja skupština HSTS-a održat će se u subotu, 4. srpnja 2020., u Zagrebu. Također, ove godine HSTS slavi 80 godina postojanja, a svečana proslava će biti 24. listopada 2020. Ivan Goran Munivarana i dalje ima podršku HSTS u predsjedništvu ETTU-a. Izvješće za organizaciju Europskog prvenstva do 21 godine, koje je u suradnji sa Savezom organizirao Starr, je prihvaćeno.

Stolnotenisači Požege su tako prvu sezonu u HEP Super ligi završili na 8. mjestu sa osvojenih 18 bodova koliko imaju i Srdoči (Rijeka) na pretposljednjem, 9. mjestu. Na posljednjem, 10. mjestu ostali su stolnotenisači Slavonskog Broda. 

Stolnotenisačice Požege su sezonu 1. Hrvatske stolnoteniske lige - Istok završile na 4. mjestu sa 16 bodova. Požežanke imaju samo bod manje ali i čak 2 utakmice manje od trećeplasiranog STK MGK Drava Žabnik, a bod manje imaju i od  drugoplasirane Mladosti Petrinja uz jednak broj odigranih susreta. Tako da su požeške stolnotenisačice mogle biti i bolje plasirane da je prvenstvo odigrano do kraja. 

 

(Hrvatski stolnoteniski savez)

 

Pročitano 1026 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 25 Svi 2020 08:51