Srijeda, 27 Svi 2020 02:00

Na redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine Požeškog športskog saveza za glavnog tajnika ponovno izabran Željko Mitrović

POŽEGA – U Sportskoj dvorani Tomislav Pirc jučer je održana redovna izvještajna sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza. Zbog epidemioloških mjera sjednica je održana u prostoru velike dvorane kako bi se osiguralo poštivanje potrebnog razmaka između svakog delegata odnosno održavanja socijalne distance.

Na dnevnom redu bilo je ukupno 18 točaka, a sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Požeškog športskog saveza Nino Abramović koji je pozdravio sve nazočne sportske djelatnike kao i goste, požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i ravnatelja Javne ustanove Sportski objekti Požega Antu Brkića. 

Na sjednicu se odazvalo 56 delegata od 73 udruge članice Saveza. Nakon što je izabrano radno predsjedništvo, verifikacijska komisija, zapisničar i ovjerovitelji zapisnika usvojeno je i izvješće verifikacijske komisije te je verificirano 19 zamjenskih članova Skupštine.

Na početku sjednice gradonačelnik Darko Puljašić pozdravio je sve nazočne na sjednici. Rekao je da se zadnjih 7 godina vidi napredak u sportu i da je puno uloženo u sportske objekte i terene. Istakao je da nije zadovoljan rezultatima jer su samo tri kluba u 1. ligi i smatra da požeški sport treba podići na viši nivo te da je očekivao više vrhunskih sportaša i više prvaka jer je sve plaćeno, a rezultati su slabi. Grad Požege će platiti sve gdje ima puno djece, a sport će usmjeriti gdje mu je mjesto jer problem nije u novcu te će se i dalje pomagati klubovi koji su u 1. ligi, a sport treba vratiti uložene novce kroz rezultate. Naglasio je da je suradnja Grada i Saveza dobra, da je održano puno sastanaka te da će se i dalje o svemu sjesti i dogovoriti. Na kraju je rekao da u rujnu završava izgradnja još jedne dvorane, a u 2021. kreće i izgradnja dvorane na Kanižlićevoj školi. 

Pod točkom 6. je usvojen zapisnik sa prošle sjednice koja je održana 21. listopada 2019. Pod točkom 7. su usvojene male izmjene i dopune Statuta Saveza odnosno u članku 25. dodana je rečenica da se sjednice Skupštine mogu u izvanrednim okolnostima održavati i putem videolinka. 

Pod točkom 8. za glavnog tajnika jednoglasno je izabran aktualni tajnik Željko Mitrović koji je bio i jedini kandidat jer je jedino njegova zamolba stigla u prostorije Saveza nakon javnog natječaja objavljenog u tjedniku Kronika Požeško - slavonska. Predsjednik Abramović je istakao da je izbor trebao biti održan još prije 3 mjeseca ali se sjednica Skupštine nije mogla održati zbog koronavirusa te da je procedura izbora pravno provedena u skladu sa zakonom. To je starom novom tajniku Mitroviću već peti mandat na mjestu tajnika, prvi put je izabran 2004. s tim da je od 2002. bio i v.d tajnika pa je tako već punih 18 godina glavni tajnik Požeškog športskog saveza. Željko Mitrović se zahvalio delegatima na novom izboru i povjerenju, rekao je da u Savezu radi 32 godine, da su vrata uvijek svima bila otvorena i da će tako biti i dalje, a da će on raditi svoj posao najbolje što zna. Istakao je problem nedostatka trenera i volontera iako se u posljednje tri godine dosta uložilo u školovanje trenera. 

Kako je dosadašnji dopredsjednik Vlado Drkulec podnio nedavno ostavku na tu funkciju zbog osobnih razloga, predsjednik Abramović predložio je delegatima da se u Izvršni odbor kooptira Ivana Penavu (Športski teniski klub Požega), a da se dosadašnji član Izvršnog odbora Darko Zovko (Kuglački klub Nove nade) izabere za dopredsjednika što su članovi Skupštine jednoglasno izglasali. Njihov mandat traje kao i ostalim članovima Izvršnog odbora odnosno do 2023. godine. 

Irenka Milobara (Judo klub Judokan) se javila za riječ jer smatra da se ubuduće ljudi trebaju kandidirati na način da skupe potpise i da se onda glasa, a ne da se između sebe biraju. Tajnik Mitrović je odgovorio da je po Statutu Saveza ovakav način izbora u nadležnosti predsjednika koji sam predlaže ljude s kojima će surađivati. 

Nakon toga je donesena odluka o davanju ovlaštenja predsjedniku i tajniku za zastupanje Saveza

Izvješće o radu Saveza u 2019. godini podnio je predsjednik Nino Abramović koji je istakao da je u prošloj godini održano 9 sjednica Izvršnog odbora Požeškog športskog saveza i 2 sjednice Skupštine (09. 04. 2019. - redovna izborna sjednica i 21. 10. 2019. - redovna izvještajna sjednica).

Predsjednik je upoznao delegate sa svim redovnim aktivnostima Saveza kao i održanim sportskim priredbama i događanjima u organizaciji Saveza (16. Malonogometni turnir Grada Požege, 15. Odbojkaški turnir Grada Požege, 18. Olimpijski festival Dječjih vrtića, Škola plivanja, 4. Memorijalni malonogometni turnir Marijo Šarčević Maki, 4. Memorijalni odbojkaški turnir Verica Rebrina, 9. Memorijalni nogometni turnir Drago Ribić, Malonogometna liga veterana Požega, Ženska odbojkaška liga Požega, Škola klizanja, 29. Božićni malonogometni turnir Požega 2019, 53. izbor i proglašenje najboljih požeških sportaša).

Predsjednik je istakao da je Požeški športski savez kao nositelj uz partnere Grad Požegu i Športski klub Croatiu u 2019. godini proveo i jedan veliki projekt pod nazivom „Zajedno u športu“, čiji je cilj bio poboljšati pristup i sudjelovanje u športskim sadržajima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama. Projekt je sufinancirala Europska unija iz europskog socijalnog fonda, a njegova ukupna vrijednost je bila 809.418,60kn. Glavne projektne aktivnosti bili su tjelovježba, boćanje, kuglanje, pikado i plivanje. U projektu je sudjelovalo preko 70 osoba s invaliditetom i djece s posebnim potrebama.

Istakao je da je internet stranica Saveza u 2019. godini bila treća u državi po broju objavljenih vijesti od strane gradskih i županijskih saveza te pozvao sve da šalju vijesti i ostvaruju dobre rezultate jer će onda i posjećenost stranice biti veća. Na kraju je rekao da se uvijek može bolje, sredstava ima i da je vodstvo Saveza svima na raspolaganju, ali i da pojedine udruge nisu predala sva potrebna izvješća za prošlu godinu. 

Zdenko Oroz (Karate klub Požega) je u raspravi nakon izvješća rekao da je njegov klub organizirao veliki međunarodni karate seminar ali da to nije spomenuto. Predsjednik je odgovorio da je u izvješću o radu riječ o događanjima koje direktno organizira Savez, a ne klubovi te da nisu spomenuti ni Međunarodni judo turnir, Međunarodni košarkaški turnir i slično.

Irenka Milobara (Judo klub Judokan) je ponovila gradonačelnikove riječi da će se ulagati u djecu ali i da je njezin klub u zadnje dvije godine napustilo sedmero djece koja su otišla živjeti van Požege a bili su potencijalni natjecatelji. Smatra da nisu sva djeca za sve sportove i da bi učitelji trebali usmjeriti djecu u pojedine sportove. Po njenim riječima djeca su preopterećena sa mnogo izvannastavnih aktivnosti poput jezika, glazbene škole, crkve  i ne ostaje im vremena za bavljenje sportom. Na kraju se zahvalila gradonačelniku i Savezu na pomoći prilikom odlaska na turnir u Francusku gdje su osvojili ekipno prvo mjesto. 

Tajnik Mitrović koji je odmah nakon toga iznio i financijsko izvješće za 2019. je u odgovoru Irenki Milobari napomenuo da je judu podmiren veliki financijski dug koji je nastao još od vremena Neferovića koji je samovoljno prestao financirati klub, također su podmireni svi dugovi za prijevoz klubova od 2013. godine. Savez je poslovao pozitivno, udruge su dobile sva planirana sredstva za 2019. godinu, a financijsko izvješće je objavljeno na stranici Saveza i dostupno svim udrugama kao i javnosti. Već godinama podmiruju se stvarni troškovi odnosno suci, kotizacije i prijevozi. Rekao je da će do kraja godine biti još dvije tematske sjednice Skupštine, jedna u rujnu, a jedna u prosincu. 

Izvješće Nadzornog odbora pročitao je Robert Međugorac (Powerlifting klub "Body Art" ) koji je naglasio da je knjigovodstvo Saveza poslovalo u skladu sa zakonomIzvješće o radu, financijsko izvješće i izvješće nadzornog odbora predsjednik Abramović je dao zajedno na glasanje, a sve je jednoglasno usvojeno. 

Program rada i financijski plan Požeškog športskog saveza za 2020. godinu iznijeli su predsjednik Abramović i tajnik Mitrović. Hrvatski olimpijski odbor je sve projekte stavio u mirovanje, a bit će i produženi rokovi za prijave. Sve udruge moraju dostaviti potvrde iz Fine jer bez tog neće biti daljnjeg financiranja, a to je i preporuka državne revizije koja je u prošloj godini pregledala poslovanje Saveza. Plan rada i financijski plan su isti kao i oni usvojeni na sjednici održanoj 21. 10. 2019., a sjednica Skupštine na kojoj će se usvojiti proračun Saveza za 2020. bit će u prosincu odmah nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se usvojiti proračun Grada Požege za 2020.

Po financijskom planu proračun Saveza za za 2020. je 3.949.500 kuna, a od toga 3.710 000 kuna dolazi iz proračuna Grada Požege, planirana vlastita sredstva su 89,500 kuna, planirani prihodi od Središnjeg državnog ureda za šport su 80,000 kuna, a od Hrvatskog olimpijskog odbora iz programa Aktivna športska zajednica 70.000 kuna. 

U 2020. će se na kraju ipak potrošiti otprilike 300 000 kuna manje od planiranog iznosa u proračunu Saveza za kotizacije, suce i prijevoze jer tri mjeseca nije bilo natjecanja zbog stanke uzrokovane koronavirusom pa će ta sredstva ostati u gradskoj blagajni. 

Program rada i financijski plan Požeškog športskog saveza za 2020. su jednoglasno usvojeni. 

Na kraju sjednice za riječ se javio Vladimir Englman (Ženski košarkaški klub Plamen Požega) koji je rekao da je Središnji državni ured za šport osigurao 40 milijuna za pomoć u sportu zbog koronavirusa odnosno za naknade trenerima te da je ostalo još 25 milijuna. Žao mu je što to mi ne možemo iskoristiti jer po klubovima nemamo prijavljene trenere. Troši se puno novaca, rezultati su takvi kakvi jesu, svi rade za plaću, a sport se oslanja na amatere. Smatra da to treba izbalansirati. Zna da sport ne može bez članarina ali se one trebaju prikupljati po zakonu. Misli da treba pokušati dobiti dio sredstava iz Središnjeg državnog ureda za šport.

Tajnik Mitrović je odgovorio da je Savez upoznat s tim, da je poslan poziv od stane Saveza svim udrugama članicama ali se nitko nije javio. Jedina udruga koja je poslala zahtjev je Sportska udruga "Zdravi život", ali nisu ni oni dobili jer se njihova tri trenera financiraju iz projekta. 

Predsjednik Abramović kao zaključak ove sjednice rekao je da treba dati veći značaj mladima u gradskom sportu, da problemi postoje i treba ih riješiti te se na kraju zahvalio svima na dolasku i zaključio sjednicu Skupštine koja je trajala 75 minuta. 

 

 

 

 

Pročitano 2154 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 28 Svi 2020 08:39