Petak, 16 Listopad 2020 08:50

Šahisti Požege osvojili naslov prvaka 2. Hrvatske šahovske lige - Istok bez poraza

POŽEGA - U novoj natjecateljskoj sezoni Šahovski klub Požega je, nakon odigrana posljednja tri kola u Našicama u hotelu „Park,“ postao prvak Druge hrvatske šahovske lige-istok i ostvario pravo na sudjelovanje u kvalifikacijama za Prvu B šahovsku ligu. Zbog koronavirusa od deset ekipa odustali su od natjecanja Virovitica, Donji Miholjac i Vina Markota pa je tako službeno sudjelovalo sedam ekipa.

Požeški šahisti ostvarili su četiri pobjede i dva neriješena rezultata te su bez ijednog poraza osvojili ukupno 10 bodova, ispred Slavonca iz Našica(9) i Bošnjaka(8). Zbog nedolaska pojedinih klubova koji su odustali, susrete su dobivali sa 6:0, koji se kasnije nisu računali, jer su klubovi imali slobodu odluke hoće li igrati, te je stoga u cijeloj Drugoj ligi velik broj klubova apstinirao.

Šahovski klub Požega u 1. kolu porazio je Viroviticu s 5:1, u 2. kolu Vinkovce II sa 4:2, u 3. kolu nije odigran susret s Donjim Miholjcem, u 4. kolu susret protiv ŠK Vina Markota iz Pleternice registriran je sa 6:0 bez borbe jer se pleternički šahisti nisu pojavili. U 5. kolu zabilježena je visoka pobjeda protiv Slatine 5:1, a u 6. kolu nadigran je GŠK Županja s visokih 6:0. U trećem krugu u 7. kolu sa Slavoncem su odigrali 3:3, a u 8. kolu porazili su vrlo dobre Bošnjake s minimalnih 3,5:2,5. Posljednje 9. kolo s Belišćem su podijelili bodove(3:3), što im je bilo dovoljno za osvajanje prvoga mjesta i pobjedničkog pehara.

Za uspješan nastup požeških šahista zaslužni su velemajstor Boban Bogosavljević, međunarodni majstori Zoran Majerić i Zdenko Jušić, FIDE majstori Zoran Ličina i Marko Makaj, nacionalni majstor Siniša Tomerlin i drugokategornik David Marčinković.

Sportski direktor kluba i kapetan Nenad Vlašić rekao nam je da su ove godine registrirali svoje standardne prvotimce, velemajstore Csabu i Jozsefa Horvatha iz Mađarske, no oni nisu igrali zbog problema s prelaskom granice i obveza u svojoj nacionalnoj ligi, a pun pogodak postigli su dovođenjem velemajstora Bobana Bogosavljevića iz Srbije.

-Znajući da smo jači od svojih protivnika, postavili smo na šestu ploču našeg mladog igrača Davida Marčinkovića i dali mu šansu da se kali, te je tako postao standardni prvotimac. Na popisu imamo sa strancima 13 registriranih klupskih igrača, što predstavlja snagu. Korona je ovu prvenstvenu sezonu učinila neregularnom, što je nenormalno, te sam bio u dvojbi hoćemo li uopće igrati. Očekujem da će ove godine biti puno teže igrati kvalifikacije, no nisam optimist jer je ova ekipa složena tako da neznatno pojačana bude najbolja u Drugoj hrvatskoj šahovskoj ligi-istok, ali po godinama je ipak malo starija. Osim velemajstora Bogosavljevića, veliko je pojačanje i FIDE majstor Marko Makaj iz Zagreba. Lijepo je ući u Prvu šahovsku ligu, ali troškovi natjecanja su skuplji. Ova situacija s koronavirusom sve je poremetila, no naša Škola šaha radi, vodi je trener Zoran Briška, a ja sam gost predavač. Otvoreni smo i za svu djecu s područja Požeštine i drago bi mi bilo da dolaze u naš klub - zaključio je na kraju Nenad Vlašić.

 

(Požeški vodič)

Pročitano 680 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Listopad 2020 09:30