Utorak, 20 Listopad 2020 12:37

U Oriovcu osnovana Podružnica Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega

ORIOVAC - Na poticaj i u organizaciji Razvojne Udruge MOST 352 i njenog predsjednika, Karla Tomljenovića, jučer u Oriovcu održana je Osnivačka skupština Podružnice HPD ,,GOJZERICA" iz Požege. Skupštinu je vrlo nadahnutim govorom otvorio Karlo Tomljenović, koji je pozdravio sve nazočne, među kojima su bili načelnik općine Oriovac, Antun Pavetić, predsjednik HPD,,GOJZERICA" Višeslav Turković, te članovi novo osnovane Podružnice.

Tomljenović je između ostalog rekao, da je ovo povijesni trenutak za Općinu Oriovac, koja u svojoj bogatoj povijesti društvenih događanja do sada nije imala Planinarsko društvo. Osnivanjem ove podružnice, otvaraju se nova atraktivna vrata ulaska u Zlatnu dolinu iz zaštićenog krajobraza, ili NATURA 2000 područja , odnosno Jelas polja. Ovim današnjim činom, stvaramo uvjete vraćanja prirodi i zdravijem načinu života, što je u ovim turbulentnim i neizvjesnim vremenima jedini način da kroz simbiozu čovjeka i prirode sačuvamo svoje psihičko i fizičko zdravlje, naglasio je Karlo Tomljenović , te nastavio, kako će se sve planinarske aktivnosti na području jugo zapadnih predjela Dilj gore, vezati na imena dr. Andrije Štampara i inženjera Antuna Premužića , koji su u svom vremenu znali što za potpuno psihofizičko i socijalno zdravlje znači priroda i njene blagodati.

Na kraju svog izlaganja , Karlo Tomljenović je rekao, kako će jedna od prvih aktivnosti novosnovane Podružnice HPD ,,GOJZERICA" u Oriovcu biti čišćenje koridora na Dilj gori kojim će ići trasa planinarskog puta br. 417, dužine 3,6 km, a koja će se spojiti na nedavno otvorenu ,,Planinarsku obilaznicu dr. Andrija Štampar" (15 km) , čiji je autor i tvorac poznati Drenovački planinar, Zdravko Ećimović- Lojza.

Pozdravljajući prisutne , Predsjednik HPD ,,GOJZERICA" Višeslav Turković, naglasio je kako je ovo društvo mlada organizacija koja postoji tek tri godine, ali bez obzira na to , vrlo su aktivni, tako da su do sada organizirali preko dvije stotina planinarski izleta po brdima i planinama , što u bližeme okruženju te u susjednim državama, a pohodili su i neke značajne vrhove Europe.

Predsjednik Turković izrazio je svoje zadovoljstvo što se u Oriovcu osniva Podružnica, naglasivši, da će društvo sa novoprimljenim članovima sada brojati 101 člana. Novi članovi Podružnice u Oriovcu imati će svekoliku podršku od središnjice u Požegi i biti će uključivani u sve aktivnosti društva, pri tome stavljajući naglasak na školovanje i planinarsku obuku, prvenstveno vodiča, čime je Predsjednik Turković završio svoje obraćanje Skupštini.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio načelnik općine Oriovac, Antun Pavetić, koji je čestitao i zahvalio se svima koji su zaslužni da je došlo do osnivanje još jedne udruge na području Općine, naglasivši, kako se nada da će i ova udruga, kao i mnogobrojne ostale, obogatiti društveni život ljudi ovoga kraja. Na kraju svog kratkog obraćanja Načelnik Pavetić, obećao je svu potporu radu Planinarske podružnice u Oriovcu, posebno naglasivši, onu materijalnu. Za voditelj Podružnice HPD ,,GOJZERICA" u Oriovcu izabran je Zoran Ivezić, a za njegovog zamjenika, Jurica Sudar. Voditelj Podružnice po funkciji automatski postaje član Upravnog odbora središnjice HPD,,GOJZERICA" u Požegi.

 

(Tekst: Franjo Memedović - HPD Gojzerica Požega - Podružnica Oriovac)

(Fotografije: Danijel Ciganović)

Pročitano 1421 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 20 Listopad 2020 12:46