Srijeda, 26 Svi 2021 08:42

Planinari HPD Gojzerica Požega ispenjali su Sinjal (1831 mnv), najviši vrh Hrvatske na Dinari

KIJEVO - Protekli vikend planinari Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega ispenjali su Sinjal (1831 mnv), najviši vrh Hrvatske na Dinari i Kijevski bat (1206 mnv) na obližnjem Kijevskom Kozjaku. Sve ovo napravili su u dva dana napornog hodanja po kršnim hrvatskim planinama, što ni malo ne začuđuje pošto je ekipa bila spoj iskustva, mladosti i snage.

Bog ih je nagradio dobrim vremenom pa su oba dana prošla bez kiše i velike vrućine, što im je uvelike olakšalo uspone. Na vrhu Dinare svi se se uhvatili za ruke, podigli ih skupa i iz svega glasa povikali: ''Hrvatskaaaa'', što je inače običaj svih planinara koji se uspiju popeti na ''krov'' Hrvatske.

Zadovoljni su se spustili s planine kako bi povratili energiju i dobro se odmorili za sutrašnji uspon. Smještaj su pronašli u selu Kijevu, koje je svima poznato po stradanjima u domovinskom ratu. Tijekom 1991. godine selo se našlo u okruženju srpskih okupatora i JNA, te su mnogi mještani ubijeni ili protjerani. Prije rata selo je imalo više od 2000 stanovnika i nekoliko stotina školaraca, dok danas uz 200-tinjak stanovnika obnovljena osnovna škola zjapi prazna, a ono malo učenika pohađa školu u obližnjoj Vrlici.

Pošto Kijevo uskoro postaje sjedište Parka prirode Dinara, najmlađeg parka prirode u Republici Hrvatskoj, Kijevljani se nadaju da će ova zgrada pronaći svoju svrhu kao kapacitet za smještaj turista i planinara. Drugi dan nakon ranog ustajanja planinari su se lako popeli na Kijevski bat s kojeg se pruža odličan pogled na Peručko jezero, Kijevo, grad Knin, Dinaru, Svilaju i ostale geografske ljepote ovog kraja. Nakon dugog uživanja spustili su se u Kijevo, jer ih je još čekao dug povratak kući uz obilazak znamenitosti.

Nada Banović, nedavno nagrađena za doprinos u organiziranom djelovanju planinarskih vodiča Stanice planinarskih vodiča Slavonija, bila je glavni vodič i organizator ovog izleta na najvišu hrvatsku planinu. Osim što su dva dana mukotrpno hodali, planinari su spojili ugodno s korisnim te su po povratku obišli: prekrasni izvor rijeke Cetine, skriveno vrelo Zrmanje i nedavno izgrađenu Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini.

- ''Uvijek si uz planinarenje i uživanje u prirodnim ljepotama, odvojimo i vrijeme za obilazak kulturne baštine. Prije puta dobro proučimo što je vrijedno za vidjeti, pa to uklopimo u naš plan izleta. Sličan plan imamo za godišnji izlet na PP Lastovo, na koji ove godine putuje 40-tak planinara. Na ovogodišnjem izletu planiramo red mora, red planinarenja, red kulturnog uzdizanja i debeli red uživanja u dobrom društvu.'' - rekao je predsjednik društva Višeslav Turković, jedan od sudionika ovog izleta.

Do iduće zgode i nezgode!

(Izvor: HPD Gojzerica)

Pročitano 94 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 26 Svi 2021 08:53