Utorak, 15 Lipanj 2021 11:50

Održana redovna sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza

POŽEGA – U Sportskoj dvorani Tomislav Pirc večeras je održana redovna izvještajna sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza. Zbog protuepidemioloških mjera Stožera civilne zaštite sjednica je održana u prostoru velike dvorane kako bi se osiguralo poštivanje potrebnog razmaka između svakog delegata odnosno održavanja fizičke distance.

Na dnevnom redu bilo je ukupno 15 točaka, a sjednicu je u 18,10 sati otvorio i vodio predsjednik Požeškog športskog saveza Nino Abramović koji je pozdravio sve nazočne sportske djelatnike, delegate kao i goste te novinare. Ispred Grada Požege delegate je pozdravio u ime gradonačelnika Željka Glavića i u svoje osobno zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević koji je u kratkom govoru istakao da nova gradska vlast želi dobre sportske rezultate i što veći broj mladih uključenih u udruge : - "Grad Požega izdvaja značajna sredstva za sport, oko 3,5 milijuna u prošloj godini, za Požeški športski savez a zajedno s Javnom ustanovom Sportski objekti Požega to je oko 8,5 milijuna, znamo da se uvijek može više, ali i 15 posto gradskog proračuna je relativno velika brojka. Građani očekuju povrat uloženog. Ova gradska vlast vjeruje u budućnost, potrudit će se da se rezultati prenesu građanima i dao oni kažu što očekuju. Ulaže se u mlade ljude, a sredstva se moraju utrošiti najkvalitetnije. Sport treba financirati, obećajemo da ćemo dati građanima na uvid vaše rezultate. Želimo daljnji uspjeh u radu i čestitamo na ostvarenom." Predsjednik Abramović se zahvalio zamjeniku gradonačelnika i rekao da i dalje očekuje dobru suradnju s Gradom. 

Na sjednicu se odazvalo 50 delegata od 73 udruge članice Saveza. Nakon što je izabrano radno predsjedništvo, verifikacijska komisija, zapisničar i ovjerovitelji zapisnika usvojeno je i izvješće verifikacijske komisije te je verificirano 14 zamjenskih članova Skupštine.

Pod točkom 6. je usvojen zapisnik sa prošle sjednice koja je održana 26. listopada 2020. elektronskim putem što je predviđeno Statutom Saveza i Poslovnikom o radu Skupštine. Pod točkom 7. je u punopravno članstvo Saveza jednoglasno primljen Kickboxing klub Borac Požega kojeg je već u privremeno članstvo primio Izvršni odbor Saveza. Novog člana Saveza kratko je nazočnima predstavio osnivač, predsjednik i trener Kickboxing kluba Borac Matej Babić koji je rekao da smatra da naš grad nije premalen za 2 i više klubova :  -"Cijeli život sam u borilačkom sportu, krenuo sam u boksu, pa sam trenirao taekwondo i na kraju završio u kickboxingu koji je odnedavno postao i olimpijski sport. Smatram da borilački sportovi imaju budućnost i predviđam ekspanziju tih sportova." 

Iz članstva su brisane tri udruge koje posljednjih godina nisu aktivne. To su  Malonogometni klub Požega, Sportska udruga Zdravi život i Sportska udruga invalida rada Požega. Tako sada Požeški športski savez ima 71 udrugu članicu. 

Pod točkom 8. izvješće o radu Saveza dao je predsjednik Abramović. Ponovio je da se radi o redovnoj sjednici Skupštine Saveza gdje se po zakonu trebaju usvojiti izvješća za 2020 i potvrditi financijski i sportski plan za 2021. godinu. Podsjetio je da je pandemija uvelike smanjila broj natjecanja i sportskih događaja u natjecateljskoj sezoni 2020./2021. ali je izdvojio najvažnija sportska događanja u našem Gradu uz foto prezentaciju koju su na televizoru mogli pratiti svi delegati. 

Održana je škola plivanja u srpnju 2020. sa 220 polaznika, a u sklopu akcije "požeško sportsko ljeto" održana je i škola nogometa, košarke, rukometa, kuglanja i tenisa. Druga natjecanja koja su trebala biti tijekom 2020/2021 su bila odlukom stožera većinom zaustavljana ili prekinuta, no ipak su ligaška natjecanja odradile košarkašice, rukometaši, odbojkaši , a u jednom dijelu i mlađi uzrasti košarke dok je sport na otvorenom također bio u pogonu kao i neka od pojedinačnih natjecanja.

Sve u svemu održan je kontinuitet u gotovo svim članicama Savezu, a tako je bilo i sa sredstvima koja su djelomično smanjena, ali su ipak bila redovito doznačivana svima koji su imali natjecanja ili aktivnosti koje su bile planirane. Predsjednik se zahvalio svim članovima udruga koji su volonterski ili kao treneri angažirani u klubovima i koji su uvelike pridonijeli u ovom teškom razdoblju, da djeca ostanu u sportu i da se natječu koliko je to bilo moguće. Uputio je iskrene čestitke i zahvalio se svima na uloženom trudu. 

Naglasio je i sudjelovanja u projektima Hrvatskog olimpijskog odbora : "Aktivna sportska zajednica" i "Od sportske škole do Olimpijade" te dobru suradnju sa Središnjim državnim uredom za sport. Protekle godine sredstva su također zatražena preko projekata na kojima je Savez sudjelovao samostalno ili kao partner sa Gradom Požega. Istakao je i da su u svim kategorijama projekti prošli te su od HOO dobivena i sredstva koja su utrošena za poboljšanje uvjeta na nogometnim terenima, kao i za elektrifikaciju sportskih terena. Od suradnje sa Središnjim državnim uredom za sport prošao je i projekt za ljetnu školu plivanja vrijedan oko 90 000 kuna koji će se provesti tijekom srpnja. Projekt "Od sportske škole do Olimpijade" u iznosu od 50 000 kuna je podijeljen je na više udruga koje su se javile i zadovoljile zadane kriterije.

Kako je na prošloj skupštini gradonačelnik Darko Puljašić dao do znanja da nije zadovoljan rezultatima i da smatra da Grad Požega treba imati više vrhunskih sportaša i prvaka kao i kategoriziranih sportaša predsjednik je u svom izvješću naveo neke uspješne klubove : "Grad Požega ima predstavnika u najvišem razredu natjecanja u ženskoj košarci  te klubove koji su vrlo uspješni i imaju u svojim redovima prvake Hrvatske kao što su Fitness klub Play ili Moto klub Požega Promet . Imamo i nekoliko vrhunskih sportaša prema kategorizaciji HOO koji redovito dobivaju stipendije od Grada sukladno važećem pravilniku i kategorizaciji HOO. Dobre rezultate ostvarili su i Rukometni klub Požega Stolnoteniski klub Požega, a Gimnastičko streljačko društvo Požega 1871 ove godine obilježava 150 godina postojanja. 

Da li možemo bolje? Sigurno da možemo i ja se slažem da trebamo imati više uspješnih sportaša i prvaka, slažem se da Grad za to izdvaja sredstva koja se kroz naše Skupštine i planiranje prosljeđuju udrugama, ali u konačnici svaki klub i trener moraju se u svom dijelu posvetiti radu i cilju da u toj nakani uspiju. Grad i Savez će uvijek kao i do sada podržati svakog od uspješnijih, a na trenerima , tajnicima i predsjednicima klubova je zadatak da aktivno surađuju i participiraju u sredstvima koja su dostupna za nastanak i stvaranje rezultata.

Bilo je i upita nakon izbora za najuspješnije sportaše našeg Grada za 2020 godinu, ali odlučili smo kao Izvršni odbor da se proglašenje ne održava jer nije bilo ravnopravno za sve sportaše s obzirom da su neki mogli sudjelovati u natjecanjima, a nekima je to bilo zabranjeno. Nadam se da će upravo ovaj dio godine biti sve aktivniji , te da će sva natjecanja krenuti , a time se i stvoriti preduvjeti za proglašenje najboljih sportaša za 2021.god.

Kada spominjem 2020 godinu podsjećam da je Skupština održan mailom 26.10.2020., te da smo na toj skupštini usvojili proračun .Sada smo ovdje i u slijedećim točkama će biti prezentiran program i plan rada za 2021 kao i proračunske stavke za taj period. Požeški športski savez će i dalje biti podrška svima Vama koji radite u klubovima , i svaku vašu ideju ili projekt ćemo pokušati podržati i pomoći u ostvarenju istih , a ukoliko je moguće i financijski i u svako drugom dijelu sudjelovati u tome.

Svakako u svemu očekujemo i dalje dobru suradnju sa Gradom kako u dijelu prijevoza, kotizacija i troškova sudaca, tako i u projektima u kojima sudjelujemo zajedno sa Gradom. Za kraj ono zbog čega smo tu su program rada i financijski plan za 2021.god. Dakle proračun . Sve što sam naveo u dosadašnjem dijelu izlaganja je upravo vezano na proračunske stavke. Svima želim puno uspjeha u radu ,što više natjecatelja i trenera, ali i novih volontera koji će voditi klubove i baviti se upravo ovom organizacijom zbog koje se i danas ovdje nalazimo. Podsjećam da smo na prethodnim skupštinama donijeli odluku koja je i dalje važeća, a odnosi se na uskraćivanje sredstava svakoj od udruga koje neopravdano izostanu sa Skupštine." - rekao je predsjednik Nino Abramović. 

Glavni tajnik Željko Mitrović se zahvalio predsjedniku na izvješću, istakao je da su svi delegati dobili materijale mailom, a objavljeni su i na internet stranici Saveza. Smatra da je 2020. najgora godina u sportu zbog pandemije koronavirusa te da je postojala diskriminacija u sportu jer su neki sportaši mogli trenirati i natjecati se dok je drugima bilo zabranjeno. Naglasio je da je Požeški športski savez u 2020. poslovao pozitivno i delegatima predočio financijsko izvješće. Istakao je kako je Grad Požega dobio nagradu o transparentnom financiranju sporta. Što se tiče Saveza sve osim kvalitetnog sporta se mora opravdati Gradu odnosno suci, kotizacije i prijevozi. Neke udruge su radile neke nisu. Utrošeno je 1.107.000 kuna. Sportaši s invaliditetom su potrošili sva predviđena sredstva. 

Izvješće Nadzornog odbora za 2020. godinu pročitao je Krešimir Bubak. Ukupan prihod u 2020. bio je 3.668.074,90 kuna, a rashod 3.583.259,05 kuna što je višak od 84.815,85 kuna. S tim viškom pokriven je dio manjka iz prethodnih godina. 

Izvješće o radu, financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora je jednoglasno usvojeno. 

Program rada i financijski plan za 2021. godinu predočio je glavni tajnik Željko Mitrović. Rekao je da se nije uspjelo s ukidanjem članarina po klubovima. Istakao je da će ljetna Škola plivanja ove godine krenuti 05. srpnja i bit će besplatna za sve polaznike zahvaljujući sredstvima koja su dobivena od HOO. Dosta klubova se žali da zbog pandemije dosta gube i ne ostvaruju prihode. Već drugu godinu se ne održava Olimpijski festival dječjih vrtića, a sve ostalo se zasad održava. Također je dodao da su postroženi kriteriji HOO za njihove programe. Predložio je da se Stolnoteniski klub Požega prebaci u 1. kategoriju klubova, a Malonogometni klub Autodijelovi Tokić u 2. kategoriju. 

U raspravi prvi se javio Bruno Horvat (Hrvatsko planinarsko društvo Sokolovac) koji se zahvalio na sredstvima za svoju udrugu. Podsjetio je da je na prošloj sjednici dao jedan prijedlog o rekonstrukciji Stadiona Nogometnog kluba Slavonija i ponovno predložio da se to uvrsti u program rada. 

Vladimir Englman (Ženski košarkaški klub Plamen Požega) je rekao da će ponovno ponoviti sve što je govorio na prošlim sjednicama, a to je da se donesu kvalitetni kriteriji za bodovanje udruga na osnovu kojih bi se financirale udruge. Rekao je da prema podacima koje ima Grad Požega i naša Županija izdvajaju najmanje sredstava za ženski sport u državi. Njegov klub dobio je sredstva od Ministarstva turizma i sporta za ljetnu školu košarke koja će se za djecu i mlade od 7 do 17 godina provoditi u Požegi, Pleternici i Oriovcu. 

Predsjednik Abramović je odgovorio da kriteriji nisu usvojeni na sjednici održanoj 2016. godine a tajnik Mitrović je rekao da ni Hrvatski olimpijski odbor nema kriterije te da je Skupština mjerodavna da odlučuje o raspodjeli sredstava.

Željko Peternel (Građansko streljačko društvo Požega 1871) je postavio pitanje o vanjskoj streljani na Sportsko - rekreacijskom centru koja je devastirana i dodatno je uništena prije nekoliko godina. Tajnik Mitrović je odgovorio da je to bilo 2014., a da je Grad raskinuo ugovor s GSD Požega 1871 i da se taj objekt treba predati na upravljanje Javnoj ustanovi Sportski objekti Požega. Predsjednik Abramović je dodao da se vodstvo Saveza već najavilo na sastanak kod nove gradske vlasti te da će i ovaj problem biti jedna od tema razgovora. 

Nakon toga je jednoglasno usvojen program rada i financijski plan za 2021. godinu. Skupština je završila s radom u 19,10 sati. 

 

Pročitano 764 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 16 Lipanj 2021 13:44