Četvrtak, 29 Siječanj 2015 01:00

U Požegi održana javna rasprava o novom Zakonu o sportu

POŽEGA - U ponedjeljak, 26. siječnja u prostorijama Hrvatske gospodarske komore održan je sastanak predstavnika lokalnih sportskih zajednica povodom prijedloga nacrta novog Zakona o sportu. Domaćin skupa bila je Zajednica sportskih udruga i saveza Požeško - slavonske županije a sudionike rasprave okupio je Odbor za lokalne probleme Hrvatskog olimpijskog odbora.

Ispred Grada Požege nazočne je pozdravio gradonačelnik Vedran Neferović koji ih je upoznao sa aktualnim stanjem požeškog sporta.

Istakao je i osnivanje Javne ustanove "Sportski objekti Požega" za koju je Grad u svom proračunu za 2014. godinu osigurao 1,8 milijuna kuna.

Naglasio je da Grad daje potporu klubovima kroz podmirenje troškova prijevoza, kotizacija i sudaca. Na taj način se dobila realna cijena sporta u gradu te se sredstva racionalnije raspoređuju. To je oko 4 milijuna kuna koliko Grad izdvaja za sport u svom proračunu. 

Gradonačelnik je kao najveći problem gradskog sporta istakao stručni kadar i to pogotovo u mlađim kategorijama. 

O postojećem stanju u hrvatskom sportu odnosno o tome što donosi novi zakon govorila je Biserka Vrban, pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravne i zajedničke poslove. 

Predstavnici lokalnih i regionalnih sportskih zajednica odnosno sudionici javne rasprave donijeli su određene zaključke koji će biti upućeni ministru znanosti, obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru. 

Svi su se složili i zaključili da predloženi tekst novog Zakona o sportu nije poticajan i nije razvojni. Ne otvara se mogućnost za veće izdvajanje i financiranje lokalnog sporta. Zbog toga se traži utvrđivanje minimalnog postotka izdvajanja iz proračuna na svim razinama. 

Istaknuto je da slijede i dodatna opterećenja za lokalni sport te da sportske udruge nisu spremne. 

Novi zakon također ne otvara mogućnost za obrazovanje i osposobljavanje stručnih kadrova, ne potiče veće uključivanje osoba u sportske aktivnosti a ne predviđa ni stvaranje boljih uvjeta za treniranje i natjecanje sportaša. 

Lokalne i regionalne sportske zajednice će putem Hrvatskog olimpijskog odbora uputiti konkretne prijedloge i primjedbe na nacrt novog Zakona o sportu.  

 

Pročitano 1693 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 29 Siječanj 2015 10:53