Ispiši ovu stranicu
Utorak, 12 Listopad 2021 10:25

HPD Gojzerica Požega organizirala prvi planinarski pohod u spomen na hrvatske velikane Antu Premužića i Andriju Štampara

POŽEGA / ORIOVAC - U nedjelju je Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega u svojoj Podružnici u Oriovcu, organizirala prvi planinarski pohod u spomen na hrvatske velikane Antu Premužića i Andriju Štampara. Bio je to 1. Memorijalni pohod: Od Premužića do Štampara, na kojemu se unatoč lošem vremenu i kiši okupilo 100-tinjak planinara iz cijele Hrvatske. 

Uz domaćine iz HPD Gojzerica bili su tu planinari iz PD Zavižan Senj, HPD Cibalija Vinkovci, PD Dilj Slavonski Brod, HPD Vidim Kutjevo, HPD Sokolovac Požega i HPD Bršljan-Jankovac Osijek, dok su osiguranje pružali spasioci Hrvatske gorske službe spašavanja iz Slavonskog Broda. Sve je započelo okupljanjem uz planinarski doručak u vatrogasnom domu u centru Oriovca.

Okupljenim planinarima dobrodošlicu su zaželjeli: Zoran Ivezić - voditelj podružnice, Antun Pavetić - načelnik općine Oriovac, Karlo Tomljenović - predsjednik udruge MOST 365 i inicijator događaja, Matija Jošić - predsjednik općinskog vijeća i Višeslav Turković - predsjednik društva.

Nakon govora dobrodošlice planinari su kod spomenika poginulim braniteljima zapalili svijeće i zahvalili se minutom šutnje. Prije polaska na staze napravili su zajedničku fotografiju, a onda su krenuli dok ih je pratila lagana kiša i vjetar. Prva staza Putevima Andrije Štampara - vodila je preko Dilja u Brodski Drenovac do rodne kuće Andrije Štampara i natrag u Oriovac u dužini 20 km.

Po dolasku u Brodski Drenovac planinari su obišli ostatke rodne kuće Andrije Štampara, te njegove bunare, crkvu Sv. Dimitrija s glagoljskim natpisima i obližnje izletište Viljevo. Druga staza Putevima Ante Premužića - vodila je cestom do Slavonskog Kobaša i njegove rodne kuće te natrag prema Oriovcu u dužini 16 km.

Na cilju ispred rodne kuće Ante Premužića dočekala ih je njegova rođaka, koja je ukratko podijelila svoja iskustva iz djetinjstva kada se osobno družila s poznatim rođakom. Nakon pohoda obje grupe vratile su se u Oriovac, gdje ih je čekao topli grah uz piće i veselo raspoloženje uz glazbu. Cijeli program su upotpunili domaći OPG-ovi koji su planinarima omogućili da se povoljno opskrbe kvalitetnim proizvodima ovog kraja.

Prilikom rastanka pala su obećanja da se svi vraćaju i na godinu, uz nadu da će tada biti mnogo ljepši vremenski uvjeti. Događaj je uspješno organiziran i dobro posjećen, unatoč lošem vremenu i tome što je po prvi puta organiziran. Zbog toga je za očekivati da će u budućnosti prerasti u značajnu i svima poznatu manifestaciju, u organizaciji HPD Gojzerica - Podružnica Oriovac.

Vidimo se dogodine, poručili su iz HPD Gojzerica. 

Pročitano 336 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 12 Listopad 2021 10:37