Subota, 27 Studeni 2021 16:43

Likvidacijom Javne ustanove "Sportski objekti Požega", Požeški športski savez preuzima upravljanje sportskim objektima na području grada Požege

POŽEGA - Gradsko vijeće Grada Požege je krajem rujna donijelo odluku o prestanku postojanja Javne ustanove Sportski objekti Požega. Ustanova bi trebala uskoro biti potpuno ugašena od strane likvidatora kojeg je imenovao Grad Požega. 

Kad je osnovana 2014. godine plan je bio da preuzme upravljanje i održavanje sportskih objekata na području grada Požege. Nažalost, prema mišljenju osnivača nije u potpunosti opravdala svoje postojanje, stoga je novi gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić već nakon nekoliko mjeseci mandata predložio Gradskom vijeću da donese ovakvu odluku.

Nakon odluke postavilo se objektivno pitanje tko će upravljati sa sportskim objektima te što će biti sa zaposlenicima. Bilo je logično da se upravljanje objektima vrati kao „dite materi“ Požeškom športskom savezu. Što se tiče zaposlenika, očekuje se da će ih dio prijeći u Požeški športski savez, a dio rad nastaviti u Gradu Požegi.

Željko Mitrović, glavni tajnik Požeškog športskog saveza, nam je potvrdio da se sve vraća odakle je i krenulo 2014. godine. „Savez je upravljao objektima od 1.1.1967. do 1.8.2014. godine, nama to nije ništa nepoznato. Mi ćemo preuzeti upravljanje Sportskom dvoranom Tomislav Pirc, Gradskim bazenima Požega, Gimnastičkom dvoranom Sokol, Gradskom kuglanom, teniskim terenima, Sportsko-rekreacijskim centrom Požega sa streljanom, stadionom NK Slavonije, sportskim terenima u Vidovcima, Mihaljevcima i Golobrdcima. Brinemo i o terenu u Lipi, iako je to još u postupku legalizacije.“- rekao nam je tajnik Mitrović.

Napominje da će o velikim infrastrukturnim projektima u provedbi i planu poput stadiona NK Slavonije ili u Vidovcima brigu voditi upravni odjeli Grada Požege. Požeški športski savez je sve vrijeme upravljao sportskim programom, kreirao termine treninga i utakmica u sportskim objektima, a oko čega se često vodila borba, ponajviše u dvoranama. Dvoranama se ne služe samo sportaši nego i škole. Tako se tjelesna i zdravstvena kultura Osnovne škole Julija Kempfa provodi u Gimnastičkoj dvorani Sokol, u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc su djeca Kanižlićeve škole i Gimnazije, dok je Osnovna škola Dobriše Cesarića nedavno dobila novu veliku dvoranu.

Mitrović kaže da jasnih kriterija oko dodjele termina za sport u dvoranama nema. „Kriteriji ne postoje. Mi imamo sastanak sa korisnicima da se dogovore, a ako ne mogu, onda Izvršni odbor Saveza odredi. Radimo mi po kriterijima kategorizacije sporta – prva, druga, treća… no oni nikad nisu službeno usvojeni.“, kaže Mitrović.

Klubovima su treninzi na terenima i u dvoranama besplatni, osim u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića, gdje se školi plaća 150 kuna po terminu. Kome će sve Cesarićeva škola odobriti termine je na školi i s tim Požeški športski savez nema ništa.

„U sportu nema rasne, dobne, spolne ni bilo kakve druge diskriminacije. Naše sportske dvorane kojima upravljamo i dijelimo termine do 18 ili 21 sat su za djecu, nakon čega nastupaju seniori, a i tu je većina mlađih u klubovima. U Cesarićevoj školi od ovog tjedna smo zatražili termine koji su slobodni. Tamo će trenirati odbojkašice Vallis Auree i odbojkaši Sokola, koji u istom terminu dijele dvoranu popola, te mlade rukometašice Požega. NK Slavonija, koliko sam čuo, pregovara za termine subotom prijepodne. To je škola nogometa, elementarna obuka za vrijeme zimskih mjeseci.“, pojašnjava Mitrović.

Koji su gorući problemi sporta u Požegi?

„Rasvjeta u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc je jedan od glavnih problema. Godinama se obećava da će to ući u financiranje ministarstva turizma i sporta, projekt je i u novom proračunu Grada Požege, no i oni za to očekuju sredstva pomoći. Prije nekoliko dana jedva smo uspjeli održati rukometnu utakmicu zbog loše rasvjete. Također, potrebno je dovršiti objekte NK Slavonije i u Vidovcima. Teren u Vidovcima bi trebao biti spreman za proljeće, a stadion Slavonije neće biti u pravoj funkciji jer nema svlačionica, a treba se raditi i teren. Mi imamo strašnih problema i sa strukom. Sve osim nogometa je upitno s trenerima pogotovo za treniranje djece. Svi se zaklinju da sa najmlađima trebaju raditi najbolji treneri, a nama najbolji treniraju seniore, dok najmlađe trenira tko stigne. Moj životni san je da se ukinu članarine u sportu. Ako dijete ide na gimnastiku, što bi trebalo, i ide na košarku ili rukomet, pa ih je dvoje u obitelji, nakupi se 600 kuna troška mjesečno. Šteta je da više nemamo atletski stadion. To se spominje pred izbore i tako već 23 godine. Prije petnaestak godina plan je bio da se radi atletska staza na Sportsko-rekreacijskom centru, no onda su dijelovi terena prodani i taj projekt se više ne može tamo izvesti. Uz Poljoprivrednu školu trebala je biti građena sportska dvorana te atletska staza, koja je i ugovorena, no do realizacije na kraju nije došlo. Što se tiče dvorane Osnovne škole Dobriše Cesarića, možda bi se kao i druge dvorane mogla staviti pod upravljanje kao sportski objekti, s obzirom na to da ju je na kraju gradio Grad Požega. Tada bi ministarstvo plaćalo Savezu za korištenje, kao i za Kempfovu i Kanižlićevu školu, umjesto da Savez plaća termine školi. Mislim da treba vidjeti što je bolje za zajednicu, treba li dvoranom upravljati škola ili Požeški športski savez.“, zaključuje Mitrović.

(Radio Vallis Aurea) 

https://rva.hr/vijest/2021/pozeskom-sportskom-vracaju-se-sportski-objekti-koji-su-goruci-problemi/

 

 

 

 

 

 

 

Pročitano 552 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 27 Studeni 2021 16:59