Ponedjeljak, 14 Ožujak 2022 10:11

Učenice OŠ Dobriše Cesarića državne prvakinje u Sportskom plesu

POREČ - U Poreču je 5. i 6. ožujka održano državno natjecanje Školskih športskih društava za osnovne i srednje škole u Sportskom plesu.

Učenice Osnovne škole Dobriša Cesarić Požega Karla Paukner (8. b), Tara Matijević (8. a), Nia Barišić (5.a), Eva Krizmanić (5. c), Iva Vidović (5. a) i Iva Marijanović (5. c) osvojile su prvo mjesto u konkurenciji dvoranskog plesa (jazz).

Plesna pedagoginja Marina Mihelčić uvježbala je s učenicima koreografiju dok je mentor učenicama na natjecanju bio Goran Njavro, prof. tjelesne i zdravstvene kulture. Sportski ples je školski sport.

Hrvatski školski sportski savez potvrdio je veliki potencijal projekta Školskog plesnog virtualnog showa te Sportski ples uvrstio u državna prvenstva školske godine 2021./2022.

Sportski ples novo je državno natjecanje školskih sportskih društava Republike Hrvatske. Iako je ples prošle godine priznat kao školski sport na svjetskoj razini te ga kao sport čekaju mnoge promjene u sustavu školskih natjecanja, našim je sportašima sve poznato kroz dugogodišnji projekt Školski plesni virtualni show. Virtualni plesni show kroz godine je budio sve više interesa kod hrvatskih učenica i učenika, a ples se kao sport i rekreacija provlači kroz sve više klubova i studija u Republici Hrvatskoj.

Svjesni koliko se novih učenica i učenika kroz ples može uključiti u državna prvenstva, te s velikom željom da se Virtualni plesni show razvija i raste, donesena je ova odluka. Drago nam je što je ples dobio zasluženo priznanje kao sport, zahtjevna fizička aktivnost i vrijedan dio školskog sportskog obrazovanja.

Ovo je poticaj svim mentorima u školama da okupe svoje ritmičke i plesne sekcije te pronađu čim više talentiranih plesača svoje škole i potaknu ih na sudjelovanje u školskom sportu. Hrvatski sportski plesni savez također je i novi partner u organiziranju i provedbi novog državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske. Kategorije su bile umjetnički, dvoranski i urbani plesovi. Koreografije se nisu pripremale u obliku videa već s namjerom nastupanja uživo.

Plesne skupine svakog ŠSD-a su mogle biti mješovite, tj. mogle su imati imati ženske i muške članove. Državno prvenstvo školskih sportskih društava Republike Hrvatske u sportskom plesu 2022. godine organizirao je Hrvatski školski sportski savez uz suorganizaciju Hrvatskog sportskog plesnog saveza uz pokrovitelja Ministarstvo turizma i sporta Izvršni odbor Hrvatskog školskog sportskog saveza na svojoj 40. sjednici imenovao je

Natjecanje se provodilo u tri plesna stila u kategoriji osnovnih i srednjih škola (ekipe su mješovite). Umjetnički plesovi: jazz, jazz funk, moderni i suvremeni ples, step Dvoranski plesovi: latinsko-američki plesovi, standardni plesovi, karipski plesovi Urbani plesovi: break dance, hip hop, disco, cheerleading, pom-pom Učenici su bili smješteni u Hotelu Albatros, Plava Laguna u Poreču..

Tako su 6. ožujka 2022. godine u Poreču dodijeljene prve titule državnih prvaka u umjetničkim, urbanim i dvoranskim plesovima. Profesori tjelesne i zdravstvene kulture izrazili su zadovoljstvo što je Hrvatski školski sportski savez otvorio nove uvjete za razvoj učenika kao i stvaranju novih generacija plesača kroz njihova školska društva.

Vjerujemo da će ovaj ravnopravni status plesnih disciplina značajno unaprijediti školski sport. Nakon povratka ravnateljica škole Zvjezdana Krip organizirala je svečani prijem za učenice i njihove mentore. Na ovako iznimnom uspjehu iskreno čestitamo učenicama, koreografkinji i plesnoj pedagoginji Marini Mihelčić te mentoru, profesoru Goranu Njavri.

 

(Kronika Požeško - slavonska)

Pročitano 572 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 16 Ožujak 2022 14:18