Ponedjeljak, 21 Ožujak 2022 12:22

Prvi izlet "Opće planinarske škole" HPD Gojzerica organiziran na poznato izletište Jankovac

POŽEGA - Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega već četvrtu godinu zaredom organizira "Opću planinarsku školu" za planinare početnike svih uzrasta. Ove godine za školu se prijavilo 35 polaznika, koji će cijeli program školovanja proći u periodu od 3. ožujka do 12. svibnja.

Tijekom školovanja planinari će proći sljedeće programe: Planinarska organizacija, Poznavanje planina, Zaštita prirode, Meteorologija, Planinarska etika, Oprema, Priprema za odlazak u planinu, Boravak i kretanje u planinama, Korištenje tehničke opreme, Čvorologija, Orijentacija, Opasnosti u planinama, Spašavanje u planini i HGSS, Prva pomoć, Osnove speleologije, Planinarsko skijanje, Markiranje planinarskih putova, te 6 planinarskih izleta od kojih su 3 dvodnevna.

Prvi izlet 4. opće Planinarske škole u HPD Gojzerica Požega, organiziran je u subotu 19. ožujka na poznato izletište Jankovac. Hodalo se ukupno 12 km od Šumarskog fakulteta u Dubokoj do Jankovca i natrag, a tijekom izleta održana je praktična terenska nastava.

Vrijeme je izvrsno poslužilo pa su polaznici tijekom dana prošli kroz vježbe hodanja po planinama, korištenja opreme, izrade bivka, orijentacije te planinarske etike. Najviše osmjeha, zajedničkog rada i planinarskog duha, pokazali su kroz vježbu izrade bivka.

Dobro raspoloženje pratilo ih je tijekom cijelog dana, a i sami polaznici nesebično su podijelili znanje među sobom. Boro Jukić, potpredsjednik društva te glavni vodič i predavač na ovom izletu naglasio je sljedeće: ''Osobito veseli vidjeti kako mladost i iskustvo rade skupa, tako da nema straha za budućnost naše planinarske zajednice. Zahvaljujem se polaznicima na predanosti tijekom vježbi kao i suradnicima na nesebičnoj pomoći.''

Vodiči na ovom izletu bili su Boro Jukić, Vinko Aladrović i Josip Bogović.

Pročitano 515 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 25 Ožujak 2022 11:23