Utorak, 22 Ožujak 2022 09:42

40 godina Papučkih jaglaca 1982. - 2022.

VELIKA - U nedjelju, 20. ožujka održani su jubilarni 40. Papučki jaglaci na kojima se redovito svake godine u Velikoj i prostorima kod Velika okuplja mnogo planinara i izletnika iz svih krajeva Hrvatske te iz inozemstva.

U svom začetku 1982. godine i cijelih osamdesetih, masovna planinarska manifestacija "Papučki jaglaci" bila je održavana povodom Dana žena i približena osmom martu ili 8. ožujku.

Bio je to pohod u modi velikih ranoproljetnih planinarskih uspona posvećenih ljepšem spolu i održavanih diljem bivše Jugoslavije. Osmišljen i organiziran od strane vrijednih članova Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega svakako je vrijedno spomenuti "oca" Papučkih jaglaca, požeškog novinara, publicista te začetnika i urednika "Biblioteke Papuk" - Ivana Jakovinu (1934. - 2011.).

Kasnije su "Jaglaci" pomaknuti u drugi dio ožujka koji kalendarski pada u nedjelju pri prvom danu proljeća. To je zapravo i vrlo dobra zamisao jer i tih pola mjeseca puno znači ako planiramo izlete prema vremenskih uvjetima i prilikama na Papuku, koji znaju ozbiljno iznenaditi i u kasnije proljeće.

Tako su "Jaglaci" postali posvećeni prvom danu proljeća, ali su se ovaj put zgodno poklopili i s Danom očeva koji pada na 19. ožujka, i na vjerski blagdan sv. Josipa

Papučki jaglaci su ostali planinarska svečanost obilježena buđenjem prirode, a i sam naziv planinarske manifestacije je obilježen žutim jaglacem, cvijetom koji karakterizira rano proljeće. Ove godine, Papučki jaglaci su se savršeno poklopili na prvi dan proljeća - 20. ožujka 2022.

Kako se poklopio datum prvog dana proljeća s nedjeljnim obilježavanjem, tako se poklopilo i da su održani u popuštanju epidemije, te se u nedjelju ujutro na okupljanju kod planinarskog doma Lapjak u Velikoj, uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera okupilo oko dvije i pol tisuće ljudi. Konačno se planinarilo i družilo u onoj normalnoj mjeri i okolnostima po čitavom Papuku, a kako ono "novo normalno" konačno pomalo ide u zastaru, "novo normalno" će nam ostati u sjećanju kao "ono nenormalno" - nadajmo se! Kako god, svima je bilo lijepo, osjetila se duša proljeća i odušak slobode, prirode!

Družili su se planinari svih uzrasta, od onih u ozbiljnoj dobi kojima životna radost i pozitiva skriva godine, do najmlađih u pratnji svojih roditelja. Iako nije bio jedini viđen u nosaljci za bebe, najmlađi planinar je zasigurno bio Maro, dječak koji je taj dan navršio punih osam mjeseci. Planinarske rute su bile vođene kroz više popularnih papučkih staza uz jednu stazu iznenađenja, nakon čega je bilo ponovno okupljanje na Lapjaku uz ručak, pjesmu, veselje i ples do kasnopopodnevnih sati.

Za dobru atmosferu bila su zadužena dva benda. Ovogodišnje jubilarne "Papučke jaglace" popratio je i prigodni bedž koji se mogao pribaviti uz ostale suvenire na štandu HPD-a Sokolovac. Također se mogla se vidjeti povijest "Sokolovaca" i "Papučkih jaglaca" izložbom društvenog znakovlja, razglednica i svih izdanja Planinarske biblioteke "Papuk".

Organizator i domaćin "Jaglaca" je HPD Sokolovac iz Požege, a suorganizatori Turistička zajednica Zlatni Papuk i Javna ustanova Park prirode Papuk. Našla se i podrška lokalne vlasti s razine – pohod su poduprle Općina Velika, Grad Požega, Požeško-slavonska županija, a tu je i stalna podrška Hrvatskog planinarskog saveza.

Velika brojka planinara se približila onima prije pandemije i opet su se susreli planinari iz čitave Hrvatske, planinari-gosti iz Bosne i Hercegovine, te iz Užica i Užičke Požege u Srbiji. Doprinos manifestaciji dali su i članovi DVD-a Velika, a na sigurnost planinara bodrili su pripadnici HGSS-a iz više slavonskih stanica.

Premda su ovi "Papučki jaglaci" obilježeni lijepim vremenom, odličnim druženjem, bez povreda i intervencija, ostajemo u nadi da će se ponoviti slijeće godine još ljepši, još uspješniji i s više raznolikih sadržaja, kako su najavili organizatori.

Vjekoslav Kramberger, HPD Sokolovac

Pročitano 274 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 22 Ožujak 2022 11:37