Utorak, 29 Ožujak 2022 08:53

Planinari Gojzerice na nedjeljnom izletu na Papuku : Mališćak - Ivačka glava - Lapjak

POŽEGA / VELIKA - Aktivni su bili i proteklog vikenda u požeškoj Gojzerici. U nedjelju, 27. ožujka planinarili su domaćim terenom. Skup kod društvenih prostorija već na početku izleta pokaza je da će dan biti odličan! Dvadesetak planinara zaputilo se prema Velikoj gdje je bio početak izleta.

Krenulo se od crkve Sv. Augustina prema poučnoj stazi Turjak kojom se hodalo sve do vidikovca Mališćak. Kratko se obilazi vidikovac i nastavlja hodati do skloništa Mališćak gdje je bila pauza i okrjepa. Nastavlja se dalje preko Orahovih voda strmim usponom sve do drugog najvišeg vrha Papuka, a ujedno i kontrolne točke HPO Ivačka glava (913 mnv.)

Pogled s vrha nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Na vrhu se hvataju proljetne sunčane zrake, a ujedno se koristi prilika i za obrok. Put planinare dalje vodi prema planinarskom skloništu Jezerce na Nevoljašu. Jedan dio ekipe se odmarao dok su drugi iskoristili priliku pregledati staru skijašku stazu koja je zapuštena već dugi niz godina.

Stazom nastavljaju do vidikovca Nevoljaš pa dalje prema novoj kontrolnoj točki HPO i vrhu Lapjak. Mlađa ekipa kupi žigove vrha i onda kreće najzanimljiviji dio staze a to su svima poznate Tauberove stijene.

Tu se koristi prilika za fotografiranje i nastavlja se prema Veličkom starom gradu! Nakon toga uz sabiranje dojmova slijedi silazak prema Velikoj i povratak kući nakon prehodanih dvadesetak kilometara.

Požeški planinari su bili više nego zadovoljni i jedva čekaju nove izlete i avanture. Vodič i organizator ovog uspješnog izleta bio je Vinko Aladrović.

Do nove zgode i nezgode vaše Gojzerice!

Pročitano 493 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 29 Ožujak 2022 09:15