Petak, 20 Svi 2022 07:34

Izlet planinara HPD Sokolovac na Velebit, Sveto brdo i Kudin most (06. 05 - 08. 05. 2022.)

PAKLENICA - Svaki planinarski izlet je jedna nova avantura pa tako i izlet na Velebit na koji se odvažilo čak 18 članova HPD "Sokolovac" Požega. U terminu od 06. 05.- 08.05. članovi društva su uživali u ljepotama Velebita s ciljem da se popnu na Sveto brdo,drugi po visini vrh Velebita na 1.752 m/mv.

Organizator izleta bio je iskusni vodič Ratimir Čajka koji je u više navrata isticao težinu i zahtjevnost ovog izleta kako bi svi imali dovoljno vremena poraditi na svojoj kondiciji i bez problema odraditi ovu planinarsku avanturu. Pripremni izlet za uspon na Sveto brdo bio je trening na Javorovicu na 912 m koji su svi uspješno ispenjali.

Iako vremenska prognoza za odlazak na Velebit nije bila obećavajuća svi su jednoglasno donijeli odluku da su u potpunosti spremni za odlazak na Velebit i da nema odustajanja od izleta. Već samim ulaskom u autobus odličnu atmosferu upotpunio je dežurni zabavljač društva Vjekoslav Milevoj svirajući na gitari.

Planinarska ekipa u NP "Paklenica" dolazi u kasnim večernjim satima praćena kišom koja je padala cijelim putem. Planinari su se smjestili u PD Paklenica koji je bio mjesto druženja ,smijeha i zabave iduća tri dana. U subotu u rano jutro planinarsko društvo kreće ka svome cilju Svetom brdu gdje ih čeka gotovo 1.300m u usponu.

Na Ivinim vodicama napravili su kratku pauzu da odmor i osvježenje te nastavili dalje. Gusti tamni oblaci koji su se nadvili nad Sveto brdo djelovali su prilično obeshrabrujuće te vodič Ratimir Čajka donosi odluku da se odustaje od uspona zbog loših vremenskih uvjeta. Povratkom društvo se popelo na Vlaški grad s kojeg se pruža prekrasan pogled.

Poprilično umorni,nakon cjelodnevnog hodanja,planinari su se vratili u Planinarski dom. Smijeh,zabava i odlična atmosfera uz prekrasne zvukove gitare traje do kasno u noć. U nedjelju je bio predviđen izlet na Kudin  most.

Ljepota prirode sve prisutne planinare je ostavila bez daha te su opušteni uživali u prekrasnim vidicima. Puni dojmova nakon uspona, ekipa je krenula kući te je povratkom stala u restoran "Prašina" na ukusne ličke gastro delicije te neizostavnu janjetinu.

Pomoćni vodič ovog izleta bio je Dragan Davidovič koji je i ovaj put svoj posao odradio vrlo profesionalno. Iako se planinarska ekipa nije popela na sami vrh dojam s izleta i osjećaji bili su potpuni i ispunjeni. Planinari su se puni pozitivne energije vratili u Požegu sa željom da ponovno zaplove u još jednu novu planinarsku avanturu.

 

(Tekst: Silvija Čajka) 

Pročitano 308 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 20 Svi 2022 07:45