Utorak, 24 Svi 2022 07:31

Zajednički izlet PD Klikun Pleternica i HPD Gojzerica Požega u Gorski kotar

OGULIN / BJELSKO/ VRBOVSKO - Ranom zorom u subotu 21. svibnja 2022. godine krenula je ekipa iz PD Klikuna Pleternica uz pratnju nekoliko požeških ''Gojzerica'' na put prema Gorskom Kotaru. Organizator i vodič ovog izleta bio je iskusni planinar Krunoslav Božić, inače predsjednik PD Klikuna iz Pleternice.

Ovim izletom okrunili su izvrsnu suradnju dva društva, nakon netom završene planinarske škole u HPD Gojzerica Požega koju je pohađalo 8 članova PD Klikun Pleternica. U školi osim planinarskih vještina njegovali su i ljudske vrline, tako da su ostali dobri prijatelji za budućnost.

Skupili su se u dva automobila i krenuli u avanturu. Na autocesti nije bilo gužve te su vrlo brzo stigli do prvog odredišta Ogulina. Jedna ekipa stigla je oko 7 sati ujutro i za jutarnje rastezanje prošetali su do Đulinog ponora, koji ih je oduševio svojom dubinom i predivnim pogledom.

Uskoro je stigla i druga ekipa te su se odlučili za krenuti dalje prema Kleku - simbolu Hrvatskog planinarskog saveza. Došavši u selo Bjelsko napustili su vozila, obuli gojzerice, stavili ruksake na leđa i krenuli u osvajanje te divne hrvatske planine. Uspon do doma Klek, koji je na 1000 mnv, trajao je oko sat vremena. Nakon kratke okrijepe, krenuli su prema vrhu. Nakon otprilike pola sata stigli su na prvi cilj koji su imali taj dan - vrh Klek na 1181 mnv. Pogled s vrha bio je predivan, te je oduzimao dah.

Spustili su se istim putem do doma u kojem se okupio popriličan broj planinara i penjača željnih uživanja u prirodi, planinarenju i penjanju po stijenama Kleka. Odmorili su se, okrijepili i nastavili dolje. Prije polaska na brzinu su nešto pojeli i krenuli prema Kanjonu Kamačnik u Vrbovskom. Hodajući uz rijeku stigli su do izvora dubokog čak 120 metara.

Ostali su zadivljeni predivnom plavom bojom kojom je zračio izvor. Nakon Kamačnika zaputili su se prema Planinarskom domu Frbežari u istoimenom selu, a usputno su zastali u Staroj Sušici kako bi ukratko razgledali ljepotu toga kraja. Smjestili su se, večerali, istuširali se, neki su otišli na počinak, a ostali do središta naselja da vide noćnu ljepote sela na rubu Hrvatske.

Jutro je vrlo brzo stiglo, ustali su oko 6 sati, a u 7 krenuli dalje na put. Stigli su podno Bjelolasice i krenuli prema vrhu. Sam uspon trajao je oko sat i pol vremena, a vidici koji su ih gore dočekali uistinu ispunili su njihova srca i očekivanja. Najviša točka na Bjelolasici je na 1.534 metara nadmorske visine.

Nastavili su kružnom stazom preko Planinarskog skloništa ''Jakov Mihelčić'' i vratili se do vozila. Ručali su u obližnjem selu Begovo Razdolje, obišli crkvu u Mrkoplju, prošetali do izvora Kupice, skrenuli do Orlovih stijena i naposljetku se zaputili kući. Proveli su dva uistinu ispunjena dana, vidjevši mnogo ljepota Lijepe naše, divili im se i vratili se u večernjim satima kući.

Pročitano 328 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 24 Svi 2022 12:03