Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 15 Lipanj 2022 13:36

Održana redovna izvještajna sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza

POŽEGA – U prostorijama Hrvatske gospodarske komore jučer je održana redovna izvještajna sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza.

Na dnevnom redu bilo je ukupno 19 točaka, a sjednicu je u 19,00 sati otvorio i vodio predsjednik Požeškog športskog saveza Nino Abramović koji je pozdravio sve nazočne sportske djelatnike, delegate i pročelnicu  Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maju Petrović.

Na sjednicu koja je počela u 19,00 sati odazvalo se 40 delegata od 73 udruge članice Saveza. Nakon što je izabrano radno predsjedništvo, verifikacijska komisija, zapisničar i ovjerovitelji zapisnika usvojeno je i izvješće verifikacijske komisije te je verificirano 8 zamjenskih članova Skupštine

Pod točkom 5. je usvojen zapisnik sa prošle sjednice koja je održana 19. studenog 2021. elektronskim putem što je predviđeno Statutom Saveza i Poslovnikom o radu Skupštine.

Pod točkom 6. su iz članstva su izbrisani Sportska udruga studenata Veleučilišta u Požegi  i Kuglački klub Elpidio. Te udruge su same zatražile brisanje iz članstva jer prestaju s radom, a odluka je donesena jednoglasno. 

Pod točkom 7. je u punopravno članstvo Saveza jednoglasno primljena Udruga za praktično streljaštvo Vallis Aurea. Novog člana Saveza kratko je predstavio Robert Međugorac koji je istakao da se radi o udruzi koja se bavi novim, dinamičnim i zahtjevnim sportom, a on osobno je postao viceprvak Hrvatske nastupajući za Pampas, klub iz Osijeka.

Nakon brisanja dvije udruge i primitkom jedne nove Požeški športski savez trenutno u svom članstvu ima 72 sportske udruge. 

Pod točkom 8. izvješće o radu Saveza iznio je predsjednik Abramović. Na početku je istakao odličnu višegodišnju suradnju s Gradom oko podmirenja troškova natjecanja klubova kroz plaćanje kotizacija, sudaca i prijevoza. Savez je gašenjem Javne ustanove Sportski objekti Požega od 01. veljače ove godine preuzeo 10 objekata i 8 djelatnika, a proračun je sada narastao na preko 7 milijuna kuna.

Predsjednik je istakao i dobru suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom gdje se svake godine dobiju određena financijska sredstva za požeški sport preko 2 ili 3 projekta. Tako je u 2021. dobiveno 150 000 kuna za sportsku opremu i 50 000 kuna za pojedine klubove kao i sredstva za tradicionalnu Školu plivanja Požeškog športskog saveza. Naglasio je i izuzetnu važnost sportskih manifestacija koje su bogatstvo požeškog sporta, a za čiju je organizaciju izdvojeno 180 000 kuna i trenutno ih je 26 na popisu.

Zahvalio se glavnom tajniku, djelatnicima i članovima Izvršnog odbora koji su imali sastanak bar jednom mjesečno te su se redovno odazivali i uvijek je postojao kvorum da se sjednica održi. Iskoristio je priliku da pohvali neke članice koje su ostvarile sjajne rezultate u protekloj sezoni. Ženski košarkaški klub Plamen Požega je osvojio drugo mjesto u državi, a do kraja je bio u igri za prvaka Hrvatske te je poražen tek u petoj, odlučujućoj utakmici doigravanja u punoj dvorani Tomislav Pirc te mu je drago da je dvorana bila popunjena do kraja što je dosad bio slučaj samo na Božićnom malonogometnom turniru. 

Stolnoteniski klub Požega je u prvom državnom rangu nastupao s muškom i ženskom ekipom. Rukometni klub Požega se borio za ulazak u prvi državni rang do zadnjeg kola i imali su velik broj gledatelja na svojim utakmicama. 

Naglasio je da su u dnevnom redu ove sjednice i kriteriji za vrednovanje udruga kao i smjernice za izradu strategije razvoja sporta grada Požege za narednih 5 godina, a koja bi se trebala uskoro izraditi uz suradnju s Gradom.  

Glavni tajnik Željko Mitrović je na predsjednikovo izvješće još dodao da je prošlogodišnja Škola plivanja imala čak 510 polaznika te da je Božićni malonogometni turnir kvalitetno organiziran unatoč svim problemima s pandemijom te da je bio jedan od uspješnijih, ako ne i najuspješniji. Dodao je da je kancelarija Saveza otvorena za sve sportaše, članove udruga i da je on osobno uvijek na raspolaganju. 

Nakon toga podnio je financijsko izvješće za 2021. godinu. Ukupni prihodi Saveza u 2021. su bili 4.179.672,08 kuna, a rashodi 4.297.867,96 kuna. Ostvaren je manjak u iznosu od 118.195,88 kuna koji će se pokriti prihodom u 2022. godini. Najveći dio duga je nastao zbog troškova prijevoza jer nije u planu za 2021. bio nastup ŽKK u regionalnoj WABA ligi pa je u 2022. u dogovoru s Gradom prenesen dug za prijevoze. 

Vladimir Englman (Ženski košarkaški klub Plamen Požega) je prigovorio da to nije točno i da njegov klub svejedno nije dobio dovoljno sredstava u odnosu na ostvareni rezultat. Tajnik Mitrović je odgovorio da su ukupno dobili puno više nego što je bilo planirano. 

Članovi Skupštine nakon toga su jednoglasno usvojili financijsko izvješće. Izvješće Nadzornog odbora za 2021. godinu pročitao je član NO Robert Međugorac. Izvješće je usvojeno uz jednog suzdržanog delegata. 

Pod točkom 12. Skupština je jednoglasno donijela odluku o preuzimanju objekata na upravljanje. Predsjednik Abramović je pojasnio da po Statutu između dvije sjednice Skupštine Savez vodi Izvršni odbor te je uz objekte od 01. veljače 2022. preuzeto i 8 djelatnika iz ugašene JU Sportski objekti Požega, a svi oni rade na održavanju. Tajnik Mitrović je naglasio da se u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc treba pod hitno promijeniti rasvjeta, a nakon toga i parket, a da je na igralištu Slavonije u tijeku postavljanje umjetne trave te je u planu i izgradnja tribine dok su u planu i određeni radovi na Gradskoj kuglani. Kao problem istakao je poskupljenje energenata te je uputio dopise prema Ministarstvu i HOO-u u vezi tog problema jer se troškovi na sportskim objektima obračunavaju prema skupljoj tarifi koju ima industrija i gospodarska djelatnost te da se u budućnosti na taj način pokuša smanjiti cijena režija na sportskim objektima.

Kriteriji za vrednovanje sportskih udruga su bili točka 13. Dnevnog reda. Predsjednik Abramović je rekao da ukoliko se oni usvoje na narednoj sjednici će Skupština po njima donositi raspodjelu sredstava udrugama. Tajnik Mitrović je dodao da je Grad do sada imao sportove i klubove od svog posebnog interesa koje je i financirao kroz kvalitetni sport, a da će se po ovim kriterijima najviše sredstava smanjiti upravo onima koji su do sada najviše dobivali. Ukupan iznos za raspodjelu će se podijeliti po broju bodova odnosno znat će se koliko jedan bod donosi sredstava. 

Vladimir Englman je rekao da smatra da su bilo kakvi kriteriji bolji nego nikakvi. Također je rekao da je Požeški športski savez gradski savez, a ne županijski i da se u kriterijima ne bi trebala vrednovati rasprostranjenost sporta u županiji jer neki klubovi dobivaju bodove na tri osnove, gradskoj, županijskoj i državnoj razini. 

Boris Marković (Športsko ribolovno društvo Požega) je dodao da se već 14 godina vodi na sjednicama Skupštine rasprava o kriterijima i da svakako treba vrednovati masovnost i popularizirati sportove, a ovi kriteriji će biti za dobrobit malih sportova. Upitao je što se dijeli kroz kriterije, ukupan iznos ili samo sredstva iz kvalitetnog sporta.

Tajnik Mitrović je odgovorio da se troškovi natjecanj podmiruju i dalje na isti način, a ostalo ide u bodovanje.

Zlatko Jaroš (Moto klub Požega Promet) je rekao da se ne slaže s tim i da treba dijeliti sve ili ništa.  Dodao je da njegov klub ne može ući u prvu karegoriju iako godinama na izboru sportaša dobiva nagrade za najbolju sportsku udrugu. Smatra da se na ovaj način neće ništa promijeniti samo će postojati drugi naziv za istu raspodjelu. 

Boris Marković je rekao da svi klubovi od prve do pete kategorije ulaze u raspodjelu, ali da nigdje nije napisano koliko bodova je potrebno da se bude u određenoj kategoriji te da se izglasavanjem predloženih kriterija mijenaju svi pravilnici od ranije. 

Vladimir Englman je dodao da je radio taj posao, da za svaku udrugu treba bar jedan dan da se prikupe podaci, treba nazvati svaki Savez, dobiti informacije i da je to puno posla. Također misli da Grad ima potpuno pravo reći koji je to sport ili klub od njegovog interesa i da se s tim ne moramo svi slagat. Smatra da se teško ispada iz prve kategorije i kad se ispadne iz lige te da je to izgleda nasljedno kao partizanske penzije koje se prenose na peto koljeno. 

Tajnik Mitrović je odgovorio da je odluka Skupštine da klub koji ispadne iz određenog ranga godinu dana zadrži ista sredstva kako bi se pokušao vratiti u taj isti rang. 

Nakon toga su odbijena dva Englmanova prijedloga. Za prijedlog sa se iz "Pravilnika za vrednovanje, financiranje i izračun vrijednosti pojedine sportske udruge" u članku 7. izbaci brojnost na nivou županije je bilo 3 za, 1 suzdržan, a ostali protiv. Također je odbijen i prijedlog da se u članku 24. istog Pravilnika ukloni mogućnost da "O korektivnom koeficijentu odlučuje Izvršni odbor Saveza na temelju prijedloga Povjerenstva te da se korektivni koeficijent (1) može povećati do 1,6 i smanjiti do 0,75 po klubu." Za taj prijedlog bilo je 5 delegata, a ostali su bili protiv. 

Kriterije je Skupština usvojila za jednim glasom protiv. 

Pod točkom 14. je bio predviđan prijedlog Strategije razvoja sporta grada Požege 2022. - 2027. Na prijedog predsjednika Abramovića nije se glasalo za ovaj prijedlog, a delegatima su predložene smjernice za izradu Strategije koje će dobiti mailom i već su objavljene na stranici Saveza. Smata da Strategija treba biti opsežna i napravljena u suradnji s Gradom te je pozvao sve delegate da što prije pošalju prijedloge za svoje udruge i sportove. 

Dinko Zima (Brdsko biciklistički klub Požega) je istakao da je Strategija potrebna i zbog apliciranja na europske fondove. Spomenuo je i da po njegovom mišljenju postoji određeni nogometaški lobi jer je već tri puta u gradskoj upravi postavio pitanje oko mogućnosti izgradnje atletske staze na Slavoniji, a da projekt Stadiona Slavonije i izgradnje tribine zapravo uopće ne postoji. Također je dodao da je Skupština prije dvije godine donijela odluku o inicijativi za izgradnju Atletskog stadiona koja zatim nije upućena nigdje. 

Tajnik Mitrović je odgovorio da po njegovim informacijama postoji projekt koji je trenutno u preprojektiranju jer se postavlja teren s umjetnom travom na pomoćnom igralištu pa se glavni teren mora pomaći 5 metara. To je zatim potvrdila i pročelnica Maja Petrović. 

Zlatko Kraker (Gimnastičko društvo Sokol) je rekao da je Strategija ozbiljan dokument i da se treba oformiti radna skupina u kojoj će će osim članova Izvršnog odbora Saveza biti i ljudi iz udruga. 

Program rada, financijski plan i raspodjelu udrugama za 2022. predočio je glavni tajnik Mitrović, a prije glasanja uslijedila je rasprava. 

Dino Bognar (Ženski nogometni klub Slavonija) je zamolio da Skupština donese odluku da se njegov klub uključi u financiranje iako još ne zadovoljavaju uvjete za to i nemaju pravo jer nisu članovi Saveza 2 godine koliko po Statutu moraju biti.  Dodao je da su dobili određenu pomoć od Hrvatskog nogometnog saveza što su iskoristili za nabavku sportske opreme i da će od naredne sezone imati 5 natjecateljskih kategorija s oko 80 igračica. 

O tome prijedlogu se nije glasalo jer bi se morao mijenjati Statut Saveza. Tajnik Mitrović je odgovorio da je klub već dobio na korištenje terene za treniranje, a da su im određena sredstva na inicijativu Saveza osigurana preko Hrvatskog olimpijskog odbora. 

Ruda Đurčević (Ženski odbojkaški klub Vallis Aurea) je rekao da treba maksimalno podržati ŽNK Slavonija jer kad je prije 16 godina osnovao Odbojkaški klub Sokol imao je i mušku i žensku kategoriju i dobro zna koliko mu je teško bilo na samom početku. 

Zlatko Sliško (Taekwando klub Gimnazija) je rekao da smatra da svaki klub treba imati neki paušalni iznos koji dobiva od Saveza. Također je dodao da je njegov klub izbačen iz dvorane Tomislav Pirc dok je ravnatelj Sportskih objekata bio Ribičić i da je bio prisiljen napraviti privatnu dvoranu. 

Bruno Horvat (Hrvatsko planinarsko društvo Sokolovac) je rekao da njegova udruga obilježava 40 godina postojanja, zatražio je da se "Papučki jaglaci" stave u popis sportskih manifestacija, a za organizaciju ne traže nikakva financijska sredstva. Izrazio je svoju podršku Nogometnom klubu Slavonija i Ženskom nogometnom klubu Slavonija i postavio upit da li se zna početak investicije na Slavoniji i kad će krenuti radovi te da je NK Slavonija cijelu prošlu sezonu nije mogla domaće utakmice igrati na svom terenu. Tajnik Mitrović je odgovorio da bi radovi na izgradnji tribine trebali početi na proljeće iduće godine, a pročelnica Maja Petrović je dodala da još nije raspisan poziv za preprojektiranje. 

Boris Marković je upitao za plaće djelatnika Saveza kojima se daje sve više poslova i zadataka, a nitko ne pita kakva su im primanja. Na to je tajnik Mitrović odgovorio da mora pohvaliti aktualnu gradsku upravu jer je ovo prvi put u 35 godina koliko radi u Savezu da su plaće od prije nekoliko mjeseci izjednačene s plaćama u Gradu, a do tada su uvijek bile znatno niže.

Jurica Bešlić (MNK Vladorena) je rekao da bi kao nogometaš volio vidjeti projekt izgradnje Stadiona Slavonije i da bi to trebao biti javni dokument koji može vidjeti kompletna sportska i ostala javnost te da je Savez preuzeo upravljanje objektima, a da mi uopće ne znamo tko je donio odluku da se umjetna trava postavi na sadašnjem pomoćnom igralištu Slavonije i u kojem je to projektu. Smatra da smo sada imali idealnu priliku konačno riješiti atletiku u gradu jer smo jedina županija u RH bez atletske staze, a Požega najveći grad koji je nema. Nakon rušenja tribine na Slavoniji se moglo postaviti atletsku stazu, a na glavni teren umjetnu travu jer glavni travnjak Slavonije i tako ima lošu podlogu od ilovače i još ispod prolazi kanalizacija. Po njemu Požegi treba mali stadion sa 1000 mjesta koliko ima i Grabrik, a on se mogao napraviti na igralištu Požege na SRC-u jer tamo postoji vrhunski prirodni travnjak gdje bi mogli igrati i Slavonija i Požega, klubovi koji se od naredne sezone natječu u četvrtom i petom državnom rangu. Stadion Vlado Zec sa desetak tisuća mjesta za 1. i 2. ligu postoji u Velikoj i godinama propada, a može se uvijek koristiti ako nekome slučajno zatreba jer je udaljen samo desetak kilometara. Istakao je i da nogometni klubovi koji uz kompletno pokrivene troškove natjecanja i prijevoza dobivaju još 900 000 kuna iz 1 kategorije kroz kvalitetni sport odnosno Slavonija, Dinamo Vidovci i Požega na ovoj sjednici nemaju svoje predstavnike dok njegov Parasan s kojim je nedavno osvojio naslov prvaka 2 ŽNL i Lipa dobivaju sitniš, a imaju nazočne delegate. Dodao je na kraju i da postoji odluka Skupštine o obveznom dolasku na sjednice, nefinanciranju i kažnjavanju udruga koje ne pošalju svoje izaslanike na sjednicu. 

Nakon toga je sa 1 glasom protiv usvojen program rada i financijski plan za 2022. godinu kao i raspodjela udrugama. Skupština je završila s radom u 21,20 sati.

Pročitano 506 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Lipanj 2022 14:01