Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 22 Lipanj 2022 22:15

Članovi HPD Gojzerica zapalili svijeće na jami Jazovka na Žumberačkom gorju

SOŠICE - Članovi Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega danas su zapalili svijeće i pomoli se za nevine hrvatske žrtve, ispred jame Jazovke. Onima kojima nije poznato ime Jazovka možemo detaljnije pojasniti: Masovna grobnica Jazovka je jama koja se nalazi u šumi pokraj naselja Sošice na Žumberku u Republici Hrvatskoj.

Obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro. Jama se sastoji od ulaznog dijela nalik bunaru dubokog oko 34 metra, na čijem se dnu nalazi izduženi kosi dio dugačak oko 15 metara.

Iz jame su 2020. godine ekshumirani ostatci 814 žrtava koje su ondje ubili partizani nakon zauzimanja Krašića u siječnju 1943. godine, te vojnici Jugoslavenske narodne armije u svibnju i lipnju 1945. godine.

Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre iz zagrebačkih bolnica nakon pada Zagreba 1945. godine.

Iz HPD Gojzerica pozovaju sve dobronamjerne planinare da prilikom obilaska Žumberačkog gorja, posjete i ovo posebno mjesto te zapale svijeću i pomole se u spomen na nevine žrtve komunističkog zločina.

Pročitano 335 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 27 Lipanj 2022 13:43