Ponedjeljak, 27 Lipanj 2022 11:31

Botanički izlet HPD "Gojzerica" po Papuku i traženje ljekovitog bilja

POŽEGA / VELIKA - Svoj nedjeljni pohod članovi Hrvatskog planinarskog društva "Gojzerica" Požega nazvali su Botanički izlet. Bio je to izlet edukativnog karaktera s ciljem da izletnici upoznaju staništa borovnice i drugih ljekovitih biljaka na Papuku. Vodič i edukator na ovom izletu mr. sc. Ivica Šnajder pokazao je staništa borovnice, mente, koprive, gospine trave, bazge, trputca i drugih ljekovitih biljaka te s vrstom tla na kojemu rastu pojedine biljke.

Recimo borovnica voli kisela tla, dok neke druge vrste više vole alkalna tla. Nakon toga upoznao ih je s geološkom poviješću Papuka pokazavši im vrste stijena koje možemo naći na ovom području. Educirao ih je o načinu nastanka nekih vrsta stijena i pokazao im vrtače, upoznavši ih s njihovom ulogom i nastankom.

Osim edukativnog ovaj izlet bio je i kulturno-društvenog karaktera, gdje su se zajedno družili upoznavši bolje jedni druge. Žubor vode, zelenilo šume, pozitivna energija ljudi i osobno zadovoljstvo, obogatili su sve polaznike ovog korisnog izleta. Na kraju svi su se sretni i veseli vratili s ovog lijepog druženja.

Pročitano 65 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 27 Lipanj 2022 13:43