Srijeda, 09 Studeni 2022 09:19

Hrvatski olimpijski odbor organizirao seminar i panel raspravu o mogućnostima korištenja fondova EU za sportsku infrastrukturu

ZAGREB - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je, u suradnji s konzultantskom tvrtkom Projekt jednako razvoj (PJR), dvosatni stručni seminar s uključenom panel raspravom o mogućnostima povlačenja sredstava za financiranje sportske infrastrukture iz fondova EU.

Događaj u organizaciji Ureda za programe sporta na lokalnoj razini HOO-a organiziran je za predstavnike lokalnih sportskih zajednica te jedinica lokalne i regionalne samouprave, a odaziv je bio iznad svih očekivanja. Oko 80 dionika sustava sporta i javne uprave iz cijele Hrvatske - od Vukovara i Čakovca do Istre i Konavala - sudjelovalo je na edukaciji u prostorijama HOO-a u zagrebačkom Domu sportova.

Uz neskriveno zadovoljstvo zbog izvrsnog odaziva, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač u pozdravnoj je riječi ukazao na važnost apliciranja i iskorištavanja mogućnosti koje pružaju EU fondovi na svim razinama, a naglasio je i da će partnerska tvrtka HOO-a Projekt jednako razvoj biti potpora svim zainteresiranima pri prijavi projekata sportske infrastrukture.

Povod stručnom seminaru i panelu je otvoreni natječaj Ministarstva turizma i sporta, za koji se moglo čuti da je jedan od najsloženijih natječaja za EU fondove dosad u Hrvatskoj, što otkriva i tema natječaja „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganje u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti - sportsko-rekreacijska infrastruktura aktivnog turizma“.

Seminar su održali direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj Ana Fresl i konzultant Slaven Tadić. Uz instrukcije o procesu kroz koji prolazi pojedini EU-projekt - od ideje i skupljanja dokumentacije do apliciranja, priopćeni su i financijski okviri (ukupan iznos u okviru Grupe 2 ovog poziva je 280 milijuna kuna, a za projekte u općinama i gradovima na području kategorije 1 indeksa turističke razvijenosti ne može se dodijeliti više od 66,9 milijuna kuna).

Izrečen je i prosudbeni zaključak o desetak projekata koji bi mogli proći na natječaju u odnosu na raspoloživa financijska sredstva, a uz korištenje minimalnih potpora - čak i do 30. Povezano s financiranjem projekata, njegovih dijelova ili dodatnih troškova, voditelj odjela za razvoj projekata PJR-a, Filip Benjak, pojasnio je nazočnima mogućnosti kreditiranja kroz dvije kreditne linije Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Panel raspravu, s primjerima projekata i suradnje javne infrastrukture i sportskih saveza, praktičnim su primjerima iz svojih sredina obogatili gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak (projekt Bjelovarskih toplica, nogometni stadioni i sl.) i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić (obnova ŠRC-a u Karlovcu, sportske dvorane i drugi projekti).

Istaknuli su i da je, uz zadovoljavanje zakonskih propisa, od velike važnosti tzv. zeleno projektiranje, koje donosi dodatne bodove projektu na natječaju. Ciljevi ovog hvalevrijednog skupa usmjereni su na stjecanje novih znanja o samom natječaju Ministarstva turizma i sporta, potom sudjelovanje u raspravi oko projektnih prijedloga za taj natječaj te poticanje partnerske suradnje između vlasnika i operatera sportske infrastrukture i sportskih saveza, odnosno predstavnika sporta. Na kraju edukativnog skupa predavači su odgovarali na pitanja sudionika seminara.

Na seminaru su ispred Požeškog športskog saveza bili dopredsjednici Darko Zovko i Tomislav Čabraja te glavni tajnik Željko Mitrović. 

(hoo/vk)

Pročitano 410 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 09 Studeni 2022 10:46