Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 14 Studeni 2022 14:17

Nova uspješnica Boćarskog kluba osoba s invaliditetom „Nada“ grada Požege i županije Požeško slavonske

POŽEGA - Boćarski klub osoba s invaliditetom „Nada“ grada Požege i županije Požeško slavonske provodi trogodišnji program pod nazivom „ P.E.Z. program psihosocijalne podrške (P.revencija ,E.dukacija, Z.dravlje)!“ u vrijednosti od 300 tisuća kuna.

Program je odobren u sklopu natječaja za prijavu trogodišnjih programa udruga iz područja „Psihosocijalne potpore u svrhu traženja financijske potpore iz dijela prihoda od igara na sreću za 2022. godinu“ Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske , a u okviru „Preventivnih programa u području organiziranog provođenja psihosocijalne potpore oboljelima od kroničnih nezaraznih, zaraznih i rijetkih bolesti te unaprjeđenje mentalnog zdravstva i zdravstva ranjivih skupina - suradnja s udrugama na provedbi Nacionalnih programa“.

Posebna kvaliteta programa očituje u njegovim ciljevima i specifičnim uslugama za osobe s invaliditetom na području očuvanja fizičkog mentalnog zdravlja.

Opći cilj programa je unapređenje psihičkog i tjelesnog zdravlja osoba s najtežom vrstom i stupnjem invalidnosti i njihovih članova obitelji. Ovo je prvi program ovakvog karaktera i aktivnosti na našem području.

Partneri u provedbi programa su :

- Grad Pakrac

- Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika „Latica“

- Udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja „Vrapčići“-Slavonski Brod

- Ronilački klub Požega

 

Zajedničkim djelovanjem partnera planiraju se postići sljedeći ciljevi programa:

- Prevencija nastanka psihičkih oboljenja kod ciljane skupine i razvoj programa podrške psihičkom zdravlju

- Provedba programa psihosocijalne podrške osobama s invaliditetom i članovima njihove obitelji

- Provedba programa unapređenja tjelesnog zdravlja osoba s invaliditetom

- Razvoj javno zagovaračkog programa smanjenja stigmatizacije psihičkih poremećaja kod osoba s invaliditetom s naglaskom na važnost multidisciplinarnog pristupa u procesu liječenja

- Razvoj volonterskog sektora unutar organizacija nositelja i partnera s naglaskom na inkluzivno volonterstvo osoba s invaliditetom.

 

Program je sufinanciran kao jedan od 45 izabranih programa na nacionalnom nivou što je iznimno veliki uspjeh Kluba obzirom na izuzetno veliki broj apliciranih programa na navedeni natječaj. Voditeljica i autorica programa je Marijana Šijan. 

 

Pročitano 218 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 14 Studeni 2022 14:25