Četvrtak, 24 Studeni 2022 07:24

Predsjednik "Slavonskih planinara" Otmar Tosenberger u Požegi održao predavanje o povijesti slavonskog planinarstva

POZIV - Na poziv Hrvatskog planinarskog društva ''Gojzerica'' odazvao se dugogodišnji tajnik i predsjednik Slavonskog planinarskog saveza (danas Slavonskih planinara) Otmar Tosenberger iz Đakova te održao svoje predavanje o povijesti slavonskog planinarstva i razvoju Slavonskog planinarskog puta.

Predavanje je održano u prostorijama 'HPD Gojzerica Požega, a odazvalo se 40-tak znatiželjnih planinara i zaljubljenika u prirodu. Kako je predsjednik Višeslav Turković rekao prilikom uvodnog govora: ''Ovo predavanje je povodom petogodišnjice postojanja našeg društva, kao i povodom primanja našeg društva u Slavonske planinare''.

Tema predavanja bila je svima zanimljiva, tako da je predavač tijekom cijelog predavanja morao odgovarati na mnogobrojna pitanja znatiželjnih planinara. U svom predavanju spomenuo je Julija Kempfa, Tomislava Mrnjavčića, Antuna Petkovića, Tomislava Sableka, Ivana Jakovinu (Malog pajdu), Milana Kaučića (Velikog pajdu), Ivana Martineka i Josipa Garilovića, kao poznate Požežane značajne i zaslužne za razvoj planinarstva u gradu i okolici.

Spomenuo je osnivanje prve podružnice HPD-a u Požegi pod nazivom ''Papuk'' još daleke 1898 godine, osnivanje HPD Sokolovca 1950. godine i Stanice HGSS-a Požega 1969. godine (prve stanice HGSS-a u Slavoniji).

Nastavio je detaljnim opisom razvoja Slavonskog planinarskog puta, najstarije planinarske obilaznice u Republici Hrvatskoj te ostalim važnim podacima vezanim za turne i etapne obilaske. Pokazao je sve verzije dnevnika, značaka i priznanja kroz povijest i završio ispraćen gromoglasnim pljeskom planinara.

Po završetku izlaganja predsjednik se još jednom zahvalio predavaču kao i svim nazočnim planinarima te ih sve pozvao na godišnju skupštinu društva koja će se održati u iduću subotu. Na kraju je natuknuo da tijekom prosinca ili siječnja slijedi još jedno zanimljivo predavanje, svima poznatog i uspješnog hrvatskog alpinista čiji identitet čuva zbog iznenađenja.

Nakon završetka službenog dijela nastavilo se ugodnim ćaskanjem uz pretresanje tema s netom održanog predavanja.

Pročitano 31 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 29 Studeni 2022 11:07