Petak, 16 Prosinac 2022 10:08

Planinari HPD "Sokolovac" Požega sudjelovali na Međunarodnom danu planina

POŽEGA / ORAHOVICA - Već po tradiciji požeški planinari, članovi Hrvatskog planinarskog društva "Sokolovac", sudjeluju na Međunarodnom danu planina kojeg zajedničkim snagama organiziraju Park prirode Papuk i Slavonski planinari. Ove godine službeni naziv je bio 16. Izlet nepoznati Papuk i Krndija.

Polazak je bio predviđen kod "Ćire" ujutro u 8 sati. Mjesto okupljanja svih planinara bila je lugarnica Zdenčina jugozapadno od centra Orahovice. Oko stotinjak planinara iz cijele Slavonije pohodilo je ovu zanimljivu planinarsku manifestaciju. Za sigurnost pohoda bili su zaduženi pripadnici HGSS-a.

Kao i prema najavljenom rasporedu planinarska družina je hodala van markiranih staza koje su inače ustaljene u planinarstvu. Tura kojom se hodalo je bila Lugarnica Zdenčina, Stari planinarski put, Partizansko groblje, pokraj potoka, malo cestom, vrh Točak 465 m/nv, kamenoloma Hercegovac, gablecovali kod Starog grada Oršulić, zatim Sibovac, Rimski most, Rastova kosa, Mali vis i na kraju Lugarinca Zdenčina.

Na početku uspona planinari su hodali po blatu da bi se kasnije počela spuštati temperatura te snježni pokrivač postaje sve deblji što je dalo poseban štih ovom pohodu. Nakon povratka s hodanja, Park prirode Papuk osigurao je obrok za najavljene sudionike te prigodan pečat i letak. Planinarskog druženja i zabave nije nedostajalo te se ekipa nakon odrađene etape vratila automobilima svojim kućama s idejom da se tradicija nastavlja i iduće godine. Koordinator izleta bio je Dario Francuz.

Pročitano 183 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Prosinac 2022 10:14