Ispiši ovu stranicu
Subota, 21 Siječanj 2023 19:21

Vincelovski izlet planinara HPD "Sokolovac" Požega na Požešku goru

POŽEGA - Ove zimske subote požeški planinari već po tradiciji okupili su se kod Željezničkog kolodvora u Požegi kod popularnog "Ćire" u 9.00 sati. Cilj izleta je bio ugodan pohod na Požešku goru te obilježavanje tradicionalnog "Vincelova" koje je običaj u požeškom kraju.

Planinarsko- rekreativna tura krenula je od "Grginog dola" pa Požeškim vinogradarskim putem koji prolazi kroz najljepše predjele Požeške gore te pruža prekrasne vidikovce i poglede prema Požegi. Hodajući makadamskom cestom planinari su nailazili na vinograde pokrivene snježnim pokrivačem koji još uvijek sanjaju zimski san te čekaju početak radova u njima.

Lagana stanka i odmor je bio kod Kapelice Svetog Vida na Požeškoj gori iznad Požege koja i danas stoji na brijegu koji se od davnina naziva Mizerovac međutim zadnjih 50-tak godina taj naziv se rijetko spominje. Požeške planinare je put dalje vodio prema odašiljaču odakle puca prekrasan pogled na Požegu.

Centralni dio izleta obilježavanje "Vincelova" je bilo u vinogradu gospođe Ivanke Dodiković na obroncima Požeške gore uz svesrdnu pomoć jedinog vinskog kardinala, gospodina Vlade Bauera kojeg je organizirala Turistička zajednica Grada Požege za Požežane i njihove goste. Tom prigodom je održan ceremonijal orezivanje trsa koji se škropi "krsti" starim vinom te uz izvješene kobasice koje označavaju želju za dobrim urodom i zvuke tamburice tamburaškog sastava "Zlatna dolina" označio se početak vinogradarske godine.

Svi planinari i gosti su uživati u vinu domaćina, vincelovskom obroku - kobasici i kupusu kuhanim u vinu, pečenju na vincelovski način, domaćim lepinjama i tradicionalnom vincelovskom štapu. Zabava i druženje su potrajali do kasnih poslijepodnevnih sati nakon čega su planinari krenuli put Fratrovice i Vučjaka prema automobilima. Vidno zadovoljni i sretni požeški planinari sve Vas pozivaju na buduća druženja. Koordinator izleta bio je predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega Bruno Horvat.

Pročitano 255 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 23 Siječanj 2023 13:57