Ponedjeljak, 06 Ožujak 2023 07:13

Nedjeljni izlet članova HPD Gojzerica na Požešku goru

POŽEGA - U nedjelju, 05. ožujka 2023. članovi Hrvatskog planinarskog društva "Gojzerica Požega" organizirali su  izlet na Požešku goru. Izlet je organiziran kako bi planinari bolje upoznali ovu planinu, koju inače nezasluženo zanemaruju. Grupi su se priključila i tri člana PD Krndija Našice, koji ove godine pohađaju planinarsku školu u Požegi.

Vodič ovog izleta Vlado Crnković poveo je planinare iz središta Požege, s adrese: R. Hrvatske 1C, prema selu Ćosine Laze i pješice sve do pleterničkih vinograda. Staza je pitoreskna i posebno upečatljiva u ovo doba godine te vodi kroz staru hrastovu šumu hrptom Požeške gore.

Staza uglavnom ide šumskom cestom koja krivuda i presjeca prekrasnu idilu, iz koje se predosjeća skori dolazak novog proljeća. Uz put spustili su se do obližnjeg Viškovačkog grada, gdje su uživali u odmoru uz ostatke zidina srednjovjekovnog starohrvatskog grada. Ponos na slavnu prošlost naših predaka izbijao je ispod svakog osušenog lista,

iza svake ogoljele grane i krio se ispod svakog kamena neponovljivo lijepih zidina. Razgledavanje i odmor trajao je kratko i moralo se dalje, jer konačni cilj bilo je brdo Starac iznad Pleternice. Stigavši do svima čuvenih ”Markotinih vinograda”, velike bačve i nedavno podignutog vidikovca, grupa se odmorila uživajući u pejzažnom pogledu na grad Pleternicu i ravnicu u pozadini.

U daljini se posebno isticao toranj crkve Sv. Nikole, kao i obronci Dilja koji se uzdižu odmah iz rijeke Londže. Ovaj vidikovac zaista je prekrasan i dobro uređen, kako bi se na njemu moglo ugodno provesti vrijeme. Tako su i naši planinari nešto pojeli, popili, dobro se odmorili uživajući u najboljem društvu.

Ubrzo im se pridružio prijatelj Krunoslav Božić, predsjednik PD Klikuna Pleternica te ih je odveo u obilazak obližnje kapelice Sv. Petra. Kapelica je prekrasna i lijepo uređena, a u njoj se održavaju crkveni obredi u posebnim prigodama. Planinari su razgledali kapelicu, a tko je želio stigao se i pomoliti.

Poslije su se još jednom zajedno fotografirali, a onda je uslijedila duga šetnja natrag. Sav ovaj napor nije ništa za naše planinare, kad se nađu u društvu dobrih ljudi i međusobno se dobro razumiju. Stigavši do svojih automobila, rastali su se puni pozitivnih dojmova i nastavili svatko svojoj kući.

Do iduće zgode i nezgode! 

Pročitano 224 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 08 Ožujak 2023 10:24